Ostatní
SVJ (panelák) x VEOLIA ... plné moci od všech spoluvlastníků
Jsme klasické SVJ v paneláku. Přišel nám dopis od Veolie, že podle zákona je třeba aktualizovat smlouvu na dodávku vody a že jako odběratel potřebujeme plné moci od všech (!!) spoluvlastníků. Máte někdo takovou zkušenost? Co s tím?
Co je vyúčtování?
Ve vedlejším vláknu byla vymínusována zákonná definice, podle níž se rozumí
vyúčtováním vyčíslení skutečné výše nákladů a záloh v daném zúčtovacím období
Podle mě tam ještě patří rozdíl obou těchto údajů, tj. skutečné výše nákladů a záloh.
Co je tedy podle Vás, vážení Minusovači, vyúčtování?
Chybné vyúčtování
V roce 2014 jsem obdržel vyúčtování záloh za rok 2013.
Kontrolou účetnictví jsem zjistil chybné účtování o zá-
lohách na rok 2013 a tím se stalo, že přeplatek záloh
mně byl snížen o 3400 Kč. Mám právo ještě dnes žádat o
doplacení této částky? Členům SVJ není umožněno pro-
provádět kontrolu účetnictví které je naprosto nepře-
hledné a dále je nedostatečná informovanost o hospo-
daření SVJ a mnoho dalších povinností. Nevím kdo se
o tuto částku obohatil. Dobrák.
odměny statutáru SVJ
Dobrý den, mám dotaz ohledně odměny výboru SVJ. Podle zákona by se mělo vybírat na odměny na bytovou jednotku stejně. Je v pořádku, když si schválí společenství, že si budou vybírat podle velikosti bytu. Společenství to schválilo 100%, nikdo nebyl proti. děkuji za odpověď.
Jak přimět účetního k činnosti
Jak přimět účetního k činnosti podle zákona? Kde si mohu stěžovat na účetního? Je Komora účetních?
Náš účetní není ochoten provést řádné vyúčtování nákladů na služby ani na správu. (Nedoporučujte neplatit účetnímu ani změnu účetního ani ať se nechám zvolit, nic z toho v mé moci není.)
Nepřizpůsobivý druh majitelky bytové jednotky
Dobrý den,
ráda bych se zde informovala o možných postupech k vyřešení situace, ve které se nachází naše SVJ. Jedna z vlastníků, těžká alkoholička, si do svého bytu nastěhovala druha, který v domě děla problémy. Alkohol mu také není cizí, takže noční hádky a jsou na denním pořádku, kromě toho je agresivní, v domě už došlo i k fyzickému napadení, nezdráhá se ani udeřit svou družku. Pán není v SVJ přihlášený, majitelka ho ani přihlásit nechce. Využívá společné prostory, ruší noční klid a vlastně v domě nemá co dělat. Majitelka vždy řekne, že je na návštěvě. Je nějak rozlišeno, co je návštěva a co je trvalé užívání?
Dotaz na danění odměn
Dobrý den, na shromáždění SVJ navrhli a odhlasovali členové společenství tříčlennému výboru SVJ mimořádnou odměnu ve výši 40 000 Kč za jejich práci při revitalizace domu. Dva z nich již na shromáždění uvedli, že svůj podíl z této odměny si proplatit nenechají. Tuto skutečnost potvrdili na schůzi výboru, kde se svého podílu na mimořádné odměně vzdali. Chtěl jsem se zeptat (jsem laik), zda je toto z hlediska účetního možné (nebudou se muset vzdát podílu formou daru,…), resp. zda se bude danit pouze částka, kterou dostal třetí člen výboru nebo podléhá dani celková částka 40 000 Kč. Děkuji za vaše odpovědi.
Vypoved z bytu
Dobry den zadam o radu . Jsem v byte pul roku smlouvu mam na dobu neurcitou , slozila jsem kauci 27000,– . Ted se vyskytly v novem.byte i baraku poruchy. Ve dvou pokojich mi praska voda . Oravy delaji ale ja si musim stale brat volna v praci.. nasla jsem si nove bydleni ktere budu mit od 1 listopadu. Probleme je ze ve louve mam 3 mesicni vypovedni lhutu. Bojim se ze mi majitel kauci nevrati. Porad te mi prosim. V byte zijiu se svou šestiletou dcerou . Dekuji Boskova
Úprava stanov
Byla na shromáždění odsouhlasena úprava Stanov SVJ. Je výbor povinen předat vytištěné znění Stanov všem členúm, nebo opis si musí zajistit členové sami? Sojka
Stížnost zaslaná FÚ
Poslal jsem upozornění FÚ na porušování zákona 563/91 §u 8/1. FÚ mi sdělil, že výsledek šetření mně dle zákona nemůže sdělit a že zprávu zašle SVJ. Je povinno SVJ nechat mně nahlédnout do výsledku zjištění FÚ? Nezkušený.

Poslední komentáře