Návrhy na změnu zákona
Nový pokyn D6 k § 9 ZDP
Na některé dotazy k uplatňování nákladů při pronájmu jednotek má odpovědět nový Pokyn GFŘ, který nahradí Pokyn D6.
Původně měl návrh některá nesmyslná ustanovení. Většinu se podařilo předkladatelům na několika jednáních vysvětlit a tyto hlouposti odstranit.
Uvádím jednu z posledních verzí Pokynu XX, který lze použít již pro rok 2014. Má být publikován snad již v 2/2015.
„Platby vlastníka jednotky na provozní výdaje (do tzv. fondu oprav a na účet společenství vlastníků) jsou na straně poplatníka, který nevede účetnictví, daňovým výdajem v okamžiku jejich úhrady. Jsou-li platby (jejich část) určeny na technické zhodnocení společných částí, jsou daňovým výdajem po dokončení technického zhodnocení a to formou odpisů. Pokud byly platby na provozní výdaje použity na technické zhodnocení společných částí, poplatník podle § 5 odst. 6 zákona o výdaje zahrnuté do základu daně v předchozích zdaňovacích obdobích sníží výdaje ve zdaňovacím období, ve kterém bylo technické zhodnocení dokončeno. O výdaje na technické zhodnocení se zvýší vstupní cena jednotky a do daňových výdajů se tyto výdaje promítnou formou odpisů.“
Paušál na služby nebo záloha na služby?
V jiném vláknu se podává, že paušál na služby má mnoho výhod:
http://www.portalsvj.cz/…ele-jednotky#…
V praxi jsem se zatím setkal, že častější je sjednat zálohu na služby.
Oba způsoby ať si každý pronajímatel zváží.
1)paušál na služby u největších položek teplo, TUV a SV nelze sjednat u nájmů uzavřených na dobu delší než 24 měsíců či na dobu neurčitou (§ 9/4 zákona č. 67/2013). Asi mám štěstí na majitele preferující dlouhodobý pronájem před nějakou krátkodobou ubytovnou
2)paušál na služby prakticky znemožní použít paušál na nájemné ve výši 30% (§9/4 ZDP). Paušál 30% na nájemné je velmi vhodný v případě družstevních bytů a bytů ve vlastnictví, které vlastník získal za netržní cenu.
Zákon o vlastnictví bytů a občanský zákoník
Koho zajímá, kdy a v jakém rozsahu se řídit zákonem o vlastnictví bytů a kdy občanským zákoníkem, nechť se seznámí s nynějším stanoviskem státní správy dostupným na
V předchozích verzích dokumentu to bylo uvedeno poněkud jinak, což patrně odráží vývoj názoru státní správy.
Trest pro lhostejné vlastníky: § 2014 NOZ
Pokud vím, nikdo dosud nepublikoval věcně správný materiál o hlasování
bytových spoluvlastníků podle NOZ. Snad proto, že tato část NOZ činí
nepřekonatelné výkladové potíže méně zkušeným právníkům. Jde při
tom o zásadní záležitost, dotýkající se každého vlastníka
jednotky(2012).
Tak se tedy výkladu ujmu já. Tento článek objasní tři různé druhy hlasování shromáždění SVJ(2012). A navíc vám k tomu ještě prozradím, jaký rafinovaný trest přichystal profesor Karel Eliáš těm vlastníkům, kteří nechodí na shromáždění a nezajímají se o hlasování.
Vládní novela zákona č.406/2000 Sb. z konce roku 2014
Viděl jsem návrh této novely, ale už jsem se nikde nedočetl, zda byla schválena. Konkrétně mi jde o to, zda prošla, nebo kdy asi"projde" *změna ustanovení §7a (Průkaz energetické náročnosti),* odst.9. Účinnost měla být od 1.ledna 2015.
Byla navržena v následujícím znění:
**(9) Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, u které nebyla po 1.lednu 1947 provedena větší změna dokončené budovy.**
Jste někdo blíže informován? Díky.
Vyjádření a prokázání důvodu podle § 1791 obč. zák.
Opakovaně se zde zmiňuje § 1791 odst. 1 obč. zák.: „Vzniku a trvání závazku nebrání, není-li vyjádřen důvod, na jehož základě má dlužník povinnost plnit; věřitel je však povinen prokázat důvod závazku.“
Jaký je rozdíl mezi vyjádřením důvodu a prokázáním důvodu podle shora uvedeného ustanovení?
„Důvod, na jehož základě má dlužník povinnost plnit“ a „důvod závazku“ je totéž?
Služby a správa
Zde http://www.portalsvj.cz/…sou-sluzbami#… bylo uvedeno:
(A) Pojem „správa domu a pozemku“ definuje NOZ v § 1189 a pod tento pojem spadají i v obecné podobě všechny služby. Zákon o službách pak jen služby konkretizuje a stanoví jejich zvláštní režim. (Zdenek 22, 27. Leden 2015 – 12:39)
(B) Správa domu a pozemku podle NOZ nemá naprosto nic společného s poskytováním služeb podle zákona č. 67/2013 Sb. (lake, 27. Leden 2015 – 13:26)
Jak to tedy je? Zřejmé pouze je, že oba shora uvedené názory se navzájem vylučují.
rozhodování v domě dle NOZ
Dobrý den, měl bych dotaz prosím. Náš bytový dům má dva vlastníky. Majoritního SBD (97%), který je zároveň správcem a mě (3%). Prohlášení vlastníka vloženo dle ZoVB v 2013, SVJ nevzniklo (35 jednotek, pouze dva vlastníci). Pokud bych připustil, že se vztahy mezi vlastníky řídí od 2014 NOZ, což mi tvrdí SBD, dopadá na mě §1202.2 NOZ a tudíž mě nemůže SBD na rozhodování shromáždění vlastníků přehlasovat ? Děkuji.
Co plyne z jedné platby složené na neurčitý účel?
Je možné zde najít názor, že kdo v dobré víře v minulosti zaplatil na nesrozumitelný a neurčitý účel (byť jen jedinkrát a byť jen jediný haléř), je na věky odsouzen k placení jakýchkoli libovolně velkých částek předepsaných příjemcem platby na nesrozumitelný a neurčitý účel v budoucnu.
Trochu si to rozeberme:
- Právo zná konkludentní souhlas, tj. souhlas nevýslovný, výslovně nevyjádřený, vyjádřený jednáním (např. nástupem do veřejného přepravního prostředku je uzavřena přepravní smlouva). Potud v pořádku.
- Konkludentní souhlas se vztahuje k (jednomu) konkrétnímu jednání, z práva v žádném případě neplyne, že by se takovýto jednou udělený konkludentní souhlas měl vztahovat na všechna obdobná právní jednání, která nastanou v budoucnosti (k uzavření další přepravní smlouvy nestačí, že jsem již v minulosti jednou nastoupil do veřejného přepravního prostředku, byť téhož dopravce a na téže lince, ale musím k uzavření dalších přepravních smluv do veřejného přepravního prostředku nastoupit pokaždé znovu).
PENB u bytového domu postaveného před rokem 1946
Dobrý den,
chci se touto cestou zeptat, zda je již platná vyjímka pro domy postavené před rokem 1946, že u nich není třeba PENB. Máme bytový dům o ploše přesahující 1500 m2, tudíž by povinnost měla být od 1. 1. 2015, ale dům je postaven v roce 1926, je i u tohoto domu nutný PENB?
Předem děkuji za odpověď.

Poslední komentáře