Ostatní
Fond oprav
Dobrý den,prosím o radu.Bydlím v domě kde je 5 nájemníků.Asi před rokem se v domě navýšil fond oprav o 100% – což dělá měsíčně částku 1800kč ,návrh jsem odsouhlasila podpisem.Částkou se hradí běžné opravy domu,nehradí se z něj žádný úvěr. Dostala jsem se do finančních problému,žádala jsem několikrát o snížení domovnici, která to má na starost.A nebylo mi vyhověno. Prosím o radu jak dosáhnout snížení.Děkuji za odpovědi
odměny bytového družstva
Dobrý den,
podle jakého zákona či ustanovení je bytové družstvo osvobozené od placení zdravotního pojištění (do částky menší jak 2500,–)?
Setkali jste se s tím? Právě jsem se dozvěděla, že mi chtějí pojišťovny vrátit veškeré zdravotko od r. 2013.
Děkuji a jsem s pozdravem
vyúčtování vody
Můj syn ve svém volném čase provádí úpravy ve svém bytě a proto po tuto dobu bydlí i se svou přítelkyní v mém bytě. Já jsem hlášena ve svém bytě a platím zálohy za služby a fondy za jednu osobu, on je hlášen ve svém bytě a platí zálohy za služby a fondy za 2 osoby. V obou bytech jsou instalovány měřiče vody. Nyní při vyúčtování záloh za služby mu započetli spotřebu teplé vody 40 kubíků a spotřebu studené vody 20 kubíků. Dle nějakého zákona č. … je stanoveno že minimální spotřeba vody v bytě, který není moment.užíván je stanovena 20 kubíků na osobu, i když spotřeba dle vodoměru je l kubík.Voda je po dobu úprav zavřena.
Prohlášení vlastníka versus správce
Dnes mi byl doručen návrh na prohlášení vlastníka, kde je i zmiňováno, kdo je pověřen správou domu. Je to správné? Co nastane, když se správní firmou nebudeme spokojeni? Děkuji předem za případné rady, doporučení.
Předseda SVJ byl odsouzen
Dříve se zde široce diskutovalo na téma odpovědnosti členů výboru. Konkrétní ukončené kauzy ale zatím nikdo nepopsal.
Na webu jsem nalezl jeden jediný případ, kdy člen výboru byl (nepravomocně) odsouzen k vrácení bezdůvodného obohacení. Soud konstatoval, že jako předseda SVJ si před více než čtyřmi lety neoprávněně vyplatil mimořádnou odměnu, která nebyla schválena shromážděním.
Podrobnosti o výplatě odměny v roce 2010:
99.000 Kč ing. S*******ovi
vyplaceno
Problemovy vlastnik bytu v dome
Dobry den, V dome mame vlastnika, ktery sice v dome nebydli, ale ma zde nastehovane rodinne prislusniky. Od nastehovani jsou s nim stale problemy. Neustale si neco vymysli – napr. chtel, vybudovat balkon ke svemu bytu. Kdyz se mu to zamitlo, byl agresivni i na uradech, chtel jednat za svj, i kdyz k tomu nemel zadne opravneni. Rad napada program schuzi, vetšinou hlasuje proti vetsine vlastniku. V dome rad vyvolava strety s jinymi vlastniky napr. kvuli spolecnym prostoram, domacim zviratum zijicich v bytech jinych vlastniku. Je schopen udeerit nebo napadnout jak domaci zvire, tak i jineho vlastnika, pokud mu neni po vuli.
Osobní vlastnictví bytu vs. bytové družstvo
Dobrý den,
nyní zvažujeme koupi bytu v osobním vlastnictví. V domě je většina majitelů v družstevním vlastnictví a společenství vzniklo pouze ze zákona (nemá IČO, neexistuje jmenný seznam).Nadále majitelé bytů v osobním vlastnictví přispívají do fondu oprav bytovému družstvu. Žádná dohoda mezi vlastníky bytů v osobním vlastnictví a družstvem neexistuje. Chtěla bych předejít možným komplikacím, co bych si měla určitě ošetřit? Nebudeme mít problém do zapsání do katastru?
Děkuji za odpověď, Edita
Vyúčtování
Dobrý den stal jsem se členem BD které od roku vzniku 2008 až 2011 neprovedlo vyúčtování záloh za služby./změny správců objektu/Poslední zemřel a vedení BD se nepříhlásilo do pozůstalostního řízení/2013/ a veškeré doklady jsou pryč. Nyní je založeno SVJ a předseda by chtěl notářsky zlikvidovat BD ale na vyplacení služeb reagoval slovy bohužel stalo se a dostanete pouze členský vklad – jinak nemám doklady.Požadujeme zprůměrovat přeplatky za nevyplacené roky a vyplatit alikvotní podíl nebo část.Chyba nenéí přece na naší straně.
Výše záloh
Vlastník jednotky hradí zálohy částečně proti předpisu,ve vyúčtování má přeplatek. V účetnictví i ve vyúčtování je uváděn rozdíl do předpisu, nikoliv rozdíl do skutečných plateb. Tento vlastník bude takto provádět své úhrady záloh tři roky po sobě. Jak by měl správce uvést účetnictví do souladu se skutečností,aby v účetnictví probíhaly vlastníkovy skutečné úhrady záloh? Původní (několik let starý)předpis záloh je nepřiměřený.
Příkazní smlouva pro odměňování předsedy SVJ
Dobrý den, jsme SVJ o 5 bytových jednotkách a máme jednočlenný statutární orgán – předsedu. Na posledním Shromáždění SVJ předložil předseda k diskusi návrh příkazní smlouvy, kterou hodlá uzavřít mezi společenstvím a jím-předsedou tohoto společenství za účelem jeho odměňování za činnosti, související s výkonem jeho funkce. Na dotaz, zda je přípustné, aby příkazní smlouvu uzavřel sám se sebou, odpověděl, že jde o běžnou praxi. Jsem právní laik, tedy bez ambicí pouštět se do „odborných“ diskusí, který sice slyšel o příkazních smlouvách, ale uzavíraných s externími subjekty, a proto budu vděčný za odborný názor.

Poslední komentáře