Ostatní
LEGITIMNI NALEZITOSTI EVID.LISTU JEDNOTKY, VYUCTOVANI/ROZUCTOVANI? EXISTUJI JUDIKATY OHLEDNE ZAPOC. VADNYCH VYUCTOVANI DO ZALOH?
Dobry den,
je nekde legitislativne zakotveno jake ma mit kompletni nalezitosti evidencni list jednotky a vyuctovani/rozuctovani jednotky pred NOZ a po NOZ?
Existuje jiz ustalena judikatura pro pripady, kdy vlastnik zapocetl vadne vyuctuvani nebo nepredane vyuctovani i za nekolik let do mesicnich zaloh (sluzby+prispevky) jednotky predepsanych SVJ?
Evidencni list (tj. mineno predpis mesicnich zaloh) v nasem SVJ konkretne uvadi:
„EVIDENCI LIST pro stanoveni mesicnich poplatku z bytu“.
SLUZBY (urceny pausalni castky Kč) 1/Voda 2/Uklid 3/Elektrina 4/Popelnice 5/Kominy
Platby pozdě
Jeden člen nám platí stále pozdě. Máme stanoveno do 20. dne v měsíci. Posílá si jak chce někdy až v prvních dnech dalšího měsíce. Co mu a jak účtovat za nedodržení předpisu? Poplatek z prodlení, úrok? Je naše povinnost účtovat poplatek z prodlení nebo jen můžeme dle našeho rozhodnutí?
Když máme 20. termín tak již 26. mu počítat jeden den jednu promili?
Děkuji moc, v různých článkách píšou jiné věci.
revize plynového kotle
Prosím poraďte, jak se zachovat když osoba bydlící v nájmu kde je plynový kotel (karma?) nemůže docílit opravu tohoto kotle majitelem bytu už asi 5 měsíců, není na něj ani revize. Opravář, který se na to byl podívat doporučil kotel vyměnit. Co si může nájemce k vlastníkovi bytu dovolit? Může odejít, i když smlouva o pronájmu trvá, nebo má kotel vyměnit sám a potom si to nechat proplatit?, ale na to nemá asi finance.
Předseda SVJ fakturuje přes OSVČ na SVJ
Dobrý den, v našem domě došlo k zajímavé situaci. Předseda SVJ fakturuje za práci spojenou s výkonem funkce v SVJ přes svůj živnostenský list na SVJ. Svou došlou fakturu si zároveň sám schválí a protože disponuje i účtem SVJ, tak si ji i sám proplatí. Mně se to zdá tedy dost divné. Je to vůbec legální? Vím např., že jako jednatel sro v žádném případě nemůžu fakturovat své firmě přes OSVČ. Díky za radu Josef
Žaloba na neplatnost vyúčtování
Dne 30.4.t.r. jsem obdržela vyúčtování vody, topení a služeb za rok 2014. Vzhledem k tomu, že již dva roky jsou neplatné vodoměry na teplou vodu obrátila jsem se na ČMI, která pro několik porušených zákonů věc řeší ve správním řízení. Dne 11.5. jsem vyúčtování reklamovala. Žalobu si napíši sama, ale potřebuji vědět do kdy ji musím doručit soudu. Čekám na výsledek správního řízení. Děkuji.
Platba za podklady vyúčtování služeb
Dobrý den, obdrřela jsem vlastnické vyúčtování služeb za rok 2014, podle mne vadné. Požádala jsem SVJ o podklady podle §8 zákona o službách.
SVJ mi odepsalo, že podle stanov mám právo si na VLASTNÍ náklady pořídit kopie jakékoli doklady SVJ, tedy i těch které jsem žádala v souvislosti s vadným vyúčtováním. SVJ chce za každou zkopírovanu stránku A4 poplatek (ať je vytištěna nebo není).
Mám několik otázek:
(1) Je SVJ oprávněno vydání podkladů podle §8 zákona podmiňovat
samostatnými platbami?
Zdůvodňuje to odkazem do stanov, kde je uvedeno viz.bod 4 tohoto dotazu. SVJ
mne poslalo za správcem a ten chce peníze na dřevo před tím než mi cokoli
zkopíruje. V minulosti mi vydal pouze stvrzenku ve znění: „za pořízení
kopií 200 Kč“. Z toho nelze vyvodit přesný účel. Peníze mi již nikdo
nevrátil. Jestli skončily v soukromé kapse výboru SVJ nebo jen toho
správce, nevím dodnes.
Náhled do účetnictví
Dobrý den, může výbor omezovat čas, po který si chci zkontrolovat účetní doklady (resp. prvotní doklady, na jejichž základě zjistím, za co konkrétně výbor utratil peníze)? Velmi děkuji za odpověď.
Vyklizení společných prostor
SVJ se rozhodlo „udělat pořádek“ ve společných prostorách domu. Odůvodňuje to tím, že je to nutné z hlediska požárního. Vlastníci si zakoupili byty se společnými prostory, které jsou kolaudovány následovně:
- sklad
- mandl
- prádelna
- kočárkárna
- sklepní prostory
- chodby, schody, podesty
V některých se nalézá ještě původní vybavení, někdy funkční. Dále ve skladech různé věci ať už minulých či současných vlastníků/nájemců.
SVJ vyzvalo vlastníky k jejich vyklizení.
Nyní objednalo kontejnery a hodlá prostory na náklady SVJ vyklidit.
Odměna člena výboru
Dobrý den,
dnes jsem výboru navrhl „odměňovat“ všechny členy měsíční částkou 500,– kč / čistého. Vypláceno každý měsíc.
Všichni členové SVJ nejsou podnikatelé ani sami nepodávají daňové přiznání (důchodce, zaměstnanci na HPP bez vedlejšího zdroje příjmu).
Chci se zeptat, co by to pro každého člena výboru znamenalo, pokud by tuto „odměnu“ získal a jaký je nejvhodnější způsob (.., DPP, DPČ ) poskytování „odměny“ těmto členům?
Odměnu úmyslně píši v uvozovkách. Na shromáždění „odměny“ obhájíme.
Mým HLAVNÍM CÍLEM je to, aby dotčený člen SVJ nemusel podávat daňové přiznaní.
Potvrzení převzetí vyúčtování
Dobré odpoledne,
prosím o zodpovězení dotazu.Dle nového zákona o službách by měl vlastník bytu potvrdit převzetí vyúčtování. Bohužel jsem v zákoně tuto formulaci nenašel. Je tato informace správná? Pokud ano, mohu někoho požádat o odpověď s výkladem paragrafu, který se na toto vztahuje? Děkuji.

Poslední komentáře