Ostatní
Vyřízení úvěru na zateplení a provize
Dobrý den, potřeboval bych poradit s následující věcí.
Naše SVJ vzalo v prosinci 2013 úvěr na zateplení – je už duben 2015 a je zateplena necelá půlka domu a střecha.
Výbor si v podstatě dělá co chce (většině lidem to je bohužel jedno).
Úvěr 6 milionů vyřizoval manžel nebo dcera předsedkyně SVJ (oba mají ŽL na prodej realit a bankovní poradenství) a že byla za to vyplacena provize od banky (což mi bylo nepřímo potvrzeno zástupkyní banky) a provizi si nechali.
Je to trestný čin nebo aspoň přestupek.
Velice rád bych zjistil výši provize, ale banka mi to oficiální cestou prostě neřekne.
Co lze platit z účtu SVJ
Jsme neziskové SVJ fond je tvořen pouze zálohami vlastíků a nájemníků bytů, úroky… Chtěla bych se informovat, zda je možné zaplatit z účtu SVJ dveře do jednoho z bytů. Mám za to, že tyto peníze mohou být použity pouze na opravy a modernizaci společných prostor. Na shromáždění o tomto nebylo hlasováno. Když jsem se na toto zeptala, tak mi bylo řečeno, že tyto dveře byly poškozeny, když před cca 4 lety nám do domu natekla dešťová voda. Pokud to tak je, mělo to být hrazeno z pojistky domu a ne po několika letech z účtu SVJ. Máme jednoduché účetnictví, není v těchto případech nutné použít podvojné účetnictví, nevím, jak se toto zaúčtovává, neměli by „obdarovaní“ platit nějakou daň? Dveře naše štědré SVJ koupilo i dalšímu vlastníku bytu, toto odůvodnili tím, že byt je v přízemí, nemá balkon, tudíž při zateplování domu, nevyužili stejnou částku dotace jako ostatní byty, tak se jim to vrací tímto způsobem. Myslím, že toto není správné. Nemůžeme se dostat do problémů?
práva a povinnosti SVJ
Pokud máme byt v ov a máme v něm nájemníka, kdo má právo ho nechat nahlédnout do vyučtování za služby. My jako vlastníci či SVJ? Naše svj trvdí, že podle nového oz oni musí nechat nahlédnout najemci, POKUD PROJEVÍ ZÁJEM. Je to pravda? DĚKUJI
Výbor SVJ, funkcionáři, aneb jak postupovat když nejsou lidi.
Vážení spoludiskutující, prosím o informaci, případně radu jak postupovat v případě, že ze závažných důvodů nemohi nadále vykonávat funkci předsedy výboru Společenství vlastníků jednotek, do které jsem se nechal zvolit na dočasnou dobu, do okamžiku výročního shromáždění. Jak postupovat v případě, že se nenajde z řad vlastníků vhodná osoba schopná a ochotná funkci zastávat v případě mé písemné rezignace na funkci. Co dělat v případě takto vzniklého „funkčního vakua“ a kdo je se zákona odpovědný za další kroky družstva, rozhodnutí ve věcech správy.
zpracování účetnictví SVJ Zlín a okolí
Dobrý den, prosím, můžete mi doporučit firmu/OSVČ, která se zabývá zpracováním účetnictví ve Zlíně a okolí a jsou na ni dobré reference? Děkuji
Převod bytového družstva na SVJ
Dobrý den,
náš dům Bytové družstvo se rozhodlo převést byty na jednotlivé vlastníky bytů, tím vznikne SVJ. Bytové družstvo má v majetku nemovitost+pozemek ještě neodepsaný. Jak tedy účetně převést tohoto bytového družstva na vzniklé SVJ, včetně ostatních účtů v účetnictví tak, abychom mohli bytové družstvo zrušit?
Děkuji za odpověď Příjemný večer
předpisy a vyúčtování podle osob v bytě
Dobrý den, je nějaká možnost jak se vyhnout „osobám“ při předpisech i ve vyúčtování? Jindra
Odměna nečlenům statutárních orgánů
Dobrý den, z kontroly účetnictví jsme zjistili, že předsedkyně v průběhu roku vyplatila na základě DPP odměny nečlenům statutarních orgánů. Dle účetnictví byly peníze vyplaceny z částky, která je schválena shromážděním (celkově pro všechny členy statutárních orgánů) a která ale jak jsme zjistili není měsíčně vyplácena celá, ale jen její poměrná část (výše odmeny jednotlivým členům určila předsedkyně). Nemá se vyplácet celá schválená částka? Je to vůbec přípustné? Děkuji
Společný satelit
Dobrý den,
Vážení odborníci,
obracím se na Vás laskavě s tímto problémem a s prosbou o právnickou pomoc Náš panelový čtyřpodlažní 16 bytový dům tvaru kvádru je pomyslnou rovinou v polovině delší strany rozdělen na dva subjekty. Jeden tvoří společenství vlastníků ( vznik 2004 ), druhý SBD. Společně jsme se dohodli a nechali zhotovit společný satelit pro oba subjekty ke společnému užívání pro všech 16 bytů, který jsme také rovným dílem financovali. Rozvodové zařízení ( v jedné instalační skříni na střeše) obsahuje pro každý subjekt samostatný msw. Domnívám se, že tím vzniklo podílové spoluvlastnictví celého satelitu. Poněvadž jsme neřešili velikost podílů, měly by být stejné, tedy ½ pro každý subjekt, měl by tedy také být zákonně umožněn stejný přístup k satelitu ( opravy apod.). V následující době SBD část dílo zhodnotila tak, že nechala do svého msw připojit i pozemní TV. I druhý subjekt chce nyní do svého msw ( v téže instalační skříni) připojit také vlastní pozemní TV ( nejjednodušší by ovšem bylo využít již existující připojení SBD , což ale pro neshody a neochotu nelze provést, proto ta snaha o samostatné připojení TV). Domovník SBD však odmítá tvrdošíjně vydat klíč k této instalační skřini a brání tak provedení uvedené již objednané montáži. Dokonce se domnívá, že celá inst. skříň je již jejich samostatným bezpodílovým vlastnictvím.
uvolnění prostředků FO
Dobrý den, mám dotaz k „FO“. Před 3 roky bylo na řádném zasedání SVJ odhlasováno částečné uvolnění prostředků vybraných od členů společenství a tyto prostředky (peníze) byly převedeny na jednotlivé účty členů ( bylo jedno co si za ně pořídí, např. nové výplně oken s folií „MIRONET“ za stávající dvoj skla nebo předokenní rolety, aj.). Zajímalo by mě, zda to bylo protiprávní naložení s prostředky vybraných do FO či nikoliv. Máme mezi sebou jednoho člena který to neustále napadá. Tento návrh na opětovné částečné uvolnění prostředků se bude opět projednávat na blížícím se zasedání SVJ. Chtěl bych právní radu, pomoc jestli je to možné a není to v rozporu z NOZ nebo jiným zákonem.

Poslední komentáře