Ostatní

Kontrolní komise

Vložil Anonymous, 24. Duben 2015 - 9:00 ::

Dobrý den, můžete mi laskavě vysvětlit, proč ve vzoru stanov není mezi orgány spolku uvedena „kontrolní komise“ nebo podobný orgán? Děkuji, Tesař.

nahlédnutí do účetnictví SVJ

Vložil vileda, 23. Duben 2015 - 7:36 ::

Dobrý den,

prosím o radu nebo zkušenosti jak postupovat. Již třikrát jsem žádala SVJ o nahlédnutí do účetních dokladů týkajících se hospodaření SVJ spolu se žádostí o předložení zúčtování záloh na opravu a údržbu domu (příspěvky jsou vybírány jako zálohy). Bohužel jsem ani jednou neobdržela ani zamítnutou informaci, prostě reakce nulová. Nyní máme před schůzí, žádala jsem o předložení podkladů pro schválení účetní uzávěrky, kplánu údržby na další roka atd.., a ani toto mi nebylo umožněno, ačkoli máme tyto povinnosti SVJ zakotvené ve stanovách.

Vyúčtování za správu a služby

Vložil Monika (bez ověření), 22. Duben 2015 - 12:56 ::

Dobrý den, 1.11.2014 jsem uzavřela KS na byt v SVJ, předávací protokol byl rovněž k 1.11.2014, ke stejnému datu jsme také nahlásili změnu majitele výboru SVJ a správní firmě. Vklad do KN byl proveden 31.12.2014 s práv­ními účinky k 28.11.2014. Dle dohody s původní majitelkou jsem zálohy za služby a správu hradila od 1.11.2014. Tuto skutečnost jsme sdělili také paní účetní správní firmy. Do ročního vyúčtování na mnou osobu však paní účetní zahrnula pouze prosinec 2014. Na reklamaci vyúčtování mi pouze sdělila, že je v souladu s KN a listopad 2014 si musíme s původní majitelkou vyúčtovat mezi sebou.

Rozúčtování revizí

Vložil Ellen (bez ověření), 21. Duben 2015 - 18:36 ::

Dobrý den,

podle čeho se rozúčtovávají povinné revize? Podle podílu nebo za každý byt stejně?

Ve Stanovách z 2004 nemáme uvedeno použití plných mocí. Podle NOZ to není nutné a plné moci i tak lze použít?

Vložil astera, 20. Duben 2015 - 22:32 ::

V domě, kde vlastním byt,máme „zajímavé časy“ s vedením SVJ. Např. donedávna používali pro prosazení svých návrhů plné moci, i když jejich užití nebylo ve Stanovách (vzorové z r 2004). Po upozornění se výbor SVJ rozhodl Stanovy změnit.

Na shromáždění,kde se mělo o návrhu nových Stanov hlasovat, nás předsedkyně výboru upozornila, že podle přítomného notáře NOZ vykládá otázku plných mocí volněji a že se mohou použít již na tomto shromáždění,při hlasování o nových Stanovách.

Požádala jsem o zdůvodnění a notář nás informoval takto:

nové stanovy

Vložil Marie (bez ověření), 18. Duben 2015 - 14:31 ::

tvoříme nové stanovy a v jednom paragrafu se říká: v působnosti statutárního orgánu společenství je rozhodování o nabytí, zcizení nebo zatížení movitých běcí, jejichž pořizovací cena nedosáhne v kalendářním roce souhrnné částky 10 000,–Kč. mohl by mi to někdo vysvětlit?

neschválená instalace kabeláže datové sítě

Vložil Václav Kadlec, 17. Duben 2015 - 14:48 ::

Dobrý den, v našem SVJ si 6 vlastníků z celkového počtu 32 svévolně zajistilo připojení k internetu prostřednictvím nejmenovaného operátora, a to odhadem před ca 10–12 lety.

Tento provedl napojení domu na své rozvody z kolektoru skrze energokanály v budově do elektro rozvaděčů na schodištích před bytovými jednotkami, a následně do bytových jednotek samotných (klasický 8-podlažní panelák).

Do objektu jim „zřejmě“ umožnil přístup někdo z připojených vlastníků.

O této skutečnosti nebyl výbor ani shromáždění informováno. Zjistili jsme až dle závad z revize elektro, která informuje o nesprávném umístění jakési datové kabelové instalace v elektrorozva­děčích.

Vedení účetnictví u správce- plátce DPH

Vložil isok, 16. Duben 2015 - 16:30 ::

Dobrý den, prosím o informaci, zda je možné uplatnit následující postup účtování u SVJ.

SVJ má všechny služby zasmluvněny přes firmu- plátce DPH, která postavila dům a v současnosti vlastní několik bytů v tomto domě, kde poskytuje ubytování – DPH na výstupu.

Ve svém účetnictví si nárokuje DPH u všech služeb- voda, plyn, energie, atd.za celý dům. Vlastníci SVJ platí zálohy na účet SVJ a na základě půjčky mezi SVJ a správcovskou firmou jsou hrazeny faktury z účtu správce. Seznam faktur- náklady,. které jsou rozúčtovány jednotlivým vlastníků je předkládám ve formě excelovské tabulky s uvedením sazeb DPH pro jednotlivé služby.

Hrazení z účtu SVJ

Vložil Anonymous, 15. Duben 2015 - 13:21 ::

Pokud není počítač ani tiskárna majetkem SVJ, lze platit z účtu SVJ tonery a náhradní díly k PC?

Faktura od správce

Vložil Lukáš (bez ověření), 14. Duben 2015 - 22:41 ::

Dobrý den, věděl by mi někdo poradit, zda je správné tvrzení naší správcovské firmy, že není třeba do našich daňových dokladů tisknout a zakládat každý měsíc jejich fakturu za služby a pro případnou kontrolu FÚ postačí naše uzavřená smlouva mezi SVJ a správcem?

Syndikovat obsah