Ostatní
Spoření na neurčitý účel
Společenství vlastníků požaduje po vlastnících jednotek, aby každý měsíc skládali peněžní prostředky, aniž by u cca 1/2 požadované výše prostředků uvedlo, kdy a na jaký účel mají být použity, aniž by sestavilo (tím méně schválilo) rozpočet na nejbližší období a na vzdálenější období. Požadavek je ve výši, která nejméně dvojnásobně přesahuje skutečné náklady vynakládané v součtu na služby a na správu domu v minulých letech (~1/2 požadované výše je tak odůvodněna každoročními náklady). SVJ požaduje spořit na neurčitý účel, který neupřesnilo ani na žádost (účel nemá jak upřesnit), peněžní prostředky požaduje soudně za několik let, a to i přesto, že na účtu SVJ jsou prostředky ve výši odpovídající výdajům SVJ na ~7 let (počítáno podle výdajů v minulých letech, které jsou každoročně prakticky ve stejné výši) a to i přesto, že náklady vynaložené v minulých letech SVJ dosud nevyúčtovalo. Existuje pouze rozhodnutí přijaté na shromáždění, že se bude vybírat každoročně celkem 1.225.000,== Kč (k částce se dospělo tak, že se dřívější podobně kvalifikovaně „určená“ částka zvýšila o mírné procento), a tuto částku SVJ rozúčtovává na měsíce a na vlastníky jednotek a soudně.
Musí všichni dát souhlas k prutahu telekomunikačního vedení spol. částmi domu?
Dobrý den,
znám několik ISP (Internet) providerů, kterým bylo neumožněno rozvest rozvod optickeho ci metalickeho vedeni v dome (spol. prostory), protoze SVJ neziskalo souhlas všech majitelů v domě.
Nemate zkusenost, zda je to skutecne potreba? Jde predevsim o to, ze ISP tim vydelava, ale ne vsichni majitele zrovna jeho pripojku vyuziji. A tak souhlas nedaji, pripadne takto zamezi dalsimu poskytovalteli k natazeni alternativni kabelaze a dum bude ve velmi konkurencne znevyhodnem prostredi.
A potrebuji mit tito poskytovvatele tedy souhlas vsech majitelu, nebo jim pripadne staci jen smlouva podepsana Vyborem..?
Je dán nějaký předpis na výši spotřeby vody na poskytování TUV
Vážení,
v souvislosti s vyúčtováním tepla a služeb za minulý rok 2014 mě trápí otázka, na kterou jsem ani v naší diskusi nenašel odpověď (nebo jsem to přehlídl ?). Potřeboval bych pro eventuální reklamaci vědět, zda existuje nějaký předpis či vyhláška, která stanovuje výši spotřeby vody pro ohřev na poskytování TUV.
Ptám se z toho důvodu, že při vyúčtování za minulý rok nám – přesto, že jsme spotřebovali zhruba o 1/3 GJ méně na ohřev TUV -, tak spotřeba vody na ohřev nejenže neklesla, ale naopak mírně stoupla (asi o 2,5 m3).
Ke snížení spotřeby GJ na ohřev TUV došlo pravděpodobně proto, že jsme v minulém roce konečně zateplili náš dům. Proto se asi o 1/4 snížila také spotřeba GJ na vytápění.
Postoupení pohledávky
Dobrý den,
vlastník bytu v domě, kde nebylo založeno společenství vlastníků, nehradil platby, spojené s užíváním bytu, proto na něj byla bytovým družstvem podána žaloba.
Nyní v domě bylo společenství vlastníků založeno a bytové družstvo v rámci vypořádání nám dluh za vlastníkem převádí (postupuje pohledávku ). Dluh budeme nadále vymáhat my jako společenství vlastníků. Nevím však, jak je to s úroky a poplatky z prodlení za uvedenou pohledávku? Mělo by nám úroky do doby postoupení pohledávky družstvo postoupit i s jistinou?
Díky za názory,
Vyhláška č. 210/2011 Sb. o vyúčtování
Může vlastník jednotky očekávat, že při vyúčtování služeb se bude postupovat (analogicky, přiměřeně), není-li věc upravena výslovně jinde, podle vyhlášky č. 210/2011 Sb. o rozsahu, náležitostech a termínech vyúčtování dodávek elektřiny, plynu nebo tepelné energie a souvisejících služeb?
výbor jedná po konci funkčního období
Dobrý den,
chci se zeptat ohledně situace našeho výboru SVJ. Funkční období je 4-leté a jeho „platnost“ vypršela 7.2.2013, nicméně nový nebyl svolen a starý výbor tedy bez dalšího stále setrvává ve funkci a. Rádi bychom dali teď situaci nějak dohromady a udělali volby nové. Je k tomu potřeba nějaký zvláštní postup?
Má to, že výbor jednal (podepisoval smlouvy a dělal i další věci mu svěřené stanovami) i po uplynutí jeho období vliv na platnost těchto jednání? Je třeba nějak napravit tuto chybu a jednání „potvrdit“?
Předem Vám děkuji za rady.
zamestnanec financniho uradu
Dobrý den, může prosím zaměstnanec finančního úřadu provádět učetnictví v SVJ ?
Děkuji
Výbor neplní stanovy a požadavky NOZ - prosím jen praktické rady, teorií tu bylo (a je) dost !
Jak „správně“ postupovat když Výbor SVJ nekomunikuje a neposkytuje možnost nahlížení dokladů ?
- Které položky platby „nájemného“ je možno odmítnout ?
- Zaslouží si Výbor moji platbu pro jeho odměnu?
- Lze snížit platby služeb, když Výbor není ochoten zpřístupnit informace o výpočtu a rozdělení nákladů na tyto služby?
Jak „právně nepolapitelně“ využít tuto formu „občanské neposlušnosti“ ?
Výmaz člena výboru z rejstříku po odssotupení z funkce
Prosím o radu, jak postupovat: v září 2014 jsem doručil SVJ doporučený dopis s rezignací/odstoupením z funkce člena výboru SVJ. Ještě v září projednal moje odstoupení na své schůzi výbor. Jsme SVJ podle NOZ, ale naše stanovy jsou v podstatě bývalé Vzorové, rozhodně v části odstoupení z funkce. Popravdě si nejsem jist, kdy moje funkce skončila. SVJ považuje za datum ukončení mojí funkce den schůze výboru, na kterém odstoupení projednal a dal do zápisu. V únoru 2015 shromáždění zvolilo nového člena výboru. V rejstříku jsem uveden ale stále já, Dnes jsem měl nějaké úřední jednání na městě a úředník mi řekl, že mne stále považuje za člena výboru, neboť jsem zapsán v rejstříku, pravděpodobně právem.
SVJ a fakturace
Dobrý den,
může SVJ vystavit fakturu?

Poslední komentáře