Ostatní

Úprava výše poplatku za služby v případě nepřítomnosti vlastníka déle než tři měsíce

Vložil MilanVichta, 4. Červen 2015 - 19:41 ::

Dobrý večer, zajímalo by nás s přítelkyní, zda existuje ze zákona právo vlastníka bytové jednotky na snížení poplatků na služby v případě že je prokazatelně delší dobu (3 měsíce a déle) nepřítomen v bytě a tudíž tyto služby nevyužívá. Pokud máte někdo z vás s touto věcí praktické zkušenosti, prosím o jejich sdělení, taktéž uvítáme informace právního charakteru, především zda tato okolnost, by měla být zakotvena ve stanovách společenství Předem děkujeme všem přispěvatelů. Domníváme se, že věc není úplně jednoduchá. Milan Vichta

Žaloba

Vložil Bohumil (bez ověření), 4. Červen 2015 - 16:35 ::

Zdravím a táži se, zda mi můžete stručně odpovědět:

Každý člen SVJ má dle stanov právo se podílet na správě SVJ předkládáním návrhů k hlasování na shromáždění. Všem členům jsem doručil návrhy včas elektronicky a členu výboru také v listinné formě. Ten člen ale byl vyloučen – ignorován z přípravy shromáždění, a samozvaná pokladní, která vše organizuje, naše návrhy do programu k hlasování nepřipustila a předseda ani místopředseda se na shromáždění nedostavili. Usnášeníschopnost jsme měli, ale zápis nebyl pořizován, o ničem se nehlasovalo.

Správa domu a pozemku, běžná správa, vlastní správa apod.

Vložil N. Klainová (bez ověření), 4. Červen 2015 - 12:58 ::

Přestože si koleduji o nejrůznější útoky z řad všeználků a o desítky mínusů, je mi to v tuto chvíli jedno a přidám názor. Podle mého názoru se tu hádá nejméně polovina lidí o pojmy, které nepoužívají, nepotřebují je. Ale nemají třeba zrovna nic na práci.

Pokud někdo používá nějaké pojmy, které je možné vnímat díky mizerné právní úpravě různě, měl by uvést, pro jaké účely je používá.

Např. autorům právních norem z řad právníků působí problémy používat správně dvojice příjmy a výdaje a náklady a výnosy. Např. § 16 NV č. 366/2013 Sb. uvádí, co je příjmem SVJ (místo výnosem), zatímco v § 17 jsou rozebírány náklady vlastní správní činnosti. Největší chybou NV je, že není stanoveno, jestli je primárně určeno pro daňové účely nebo pro účtování.

Zastínění balkonu - změna vzhledu

Vložil HCham (bez ověření), 1. Červen 2015 - 12:48 ::

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to se zastíněním balkonu. Změní se vzhled budovy v případě, že si tam z vnitřní strany balkonu dáme rákos (nezasahujeme do konstrukce), případně jeden soused má daná prkénka? Máme čiré sklo a na balkoně tak nemáme žádné soukromí. Je v tomto případě vyžadován souhlas 100 % vlastníků? Děkuji.

Zdanění příspěvků na vlastní správu u SVJ(2012)

Vložil lake, 31. Květen 2015 - 19:32 ::

V jiné diskusi jsem jen na okraj uvedl známou skutečnost, že příjem částek na vlastní správu právnické osoby je u SVJ(2012) předmětem daně z příjmů. Protože se k tomu objevily dotazy, uvádím zde rozšířené zdůvodnění.

Od 1.1.2014 existuje ze zákona rozdíl mezi příspěvkem na správu domu a pozemku (§ 1180 odst. 1 NOZ) a příspěvkem na vlastní správu právnické osoby (§ 1180 odst. 2 NOZ), což platí pro SVJ(2012).

Žádný rozdíl neexistoval do 31.12.2013, to jest u právnických osob SVJ(2000). Naopak – podle ZoVB platilo, že jak náklady na správu domu, tak i náklady na správu samotného SVJ byly bez rozlišení považovány za náklady na správu domu, a podle toho se také jednotně rozúčtovaly. Jednoduché, srozumitelné.

Z nějakého nám neznámého důvodu se profesor Karel Eliáš, hlavní tvůrce NOZ, rozhodl, že vytvoří NOVÉ jednotky, NOVÉ právnické osoby SVJ(2012) a NOVÉ rozlišení nákladů. Cituji příslušné ustanovení NOZ:

89/2012 Sb. § 1180

Je chyba ve Stanovách?

Vložil Sojka (bez ověření), 31. Květen 2015 - 18:01 ::

V našich Stanovách (2008) v čl.10 Úhrada nákladů … je citováno: Výbor je povinen jednou ročně zálohy na úhrady za správu domu a pozemku vyúčtovat a to do 30. 4. následujícího roku. Dále je konstatováno, že vzájemné vypořádání přeplatků a nedoplatků se provede nejpozději do 30 dnů po vyúčtová- ní záloh. Dále v bodu 3 se stanoví, že nevyčerpaný zůstatek na zálohách na opravy, rekonstrukce a modernizace se s jednotlivými členy nevypořádává a pře- vádí se do následujícího roku, pokud shromáždění nerozhodne jinak. Ptám se je povinno (nebo má právo) shromáždění rozhodovat o tom, co není stanoveno v zákoně? Naše SVJ od jeho vzniku při stanovování předpisu záloh stanovuje pod

Tip na nové Stanovy

Vložil Josef Šikýř (bez ověření), 29. Květen 2015 - 12:05 ::

Prosím, měl by někdo dobrý tip na nové Stanovy, případně kam se podívat? Jsme SVJ od r.2003. Děkuji za informaci.

Daň z prodeje společných prostor

Vložil SVJ NA Trati, 29. Květen 2015 - 10:17 ::

Dobrý den,

mám dotaz ohledně daní. V roce 2009 naše SVJ převedlo půdní prostory, které patřily k jednotlivým bytovým jednotkám, na společné prostory a ty pak následně prodalo dvěma rodinám pro vybudování půdních bytů. Byla podepsána Smlouva o výstavbě, kde se stanovilo, že těmto zájemcům budou přenechány půdní společné prostory za to, že zrekonstruují střechu. Ve smlouvě to takto je naspáno a je zde i uvedena cena cca 950tis. (cena rekonstrukce střechy). Po kolaudaci těchto bytů nemohl být proveden zápis do katastru nemovitostí, protože na několik bytových jednotek se vztahovala exekuce a na katastru byly zápisy těchto dvou nových bytových jednotek zamítnuty (z důvodu exekuce se nesmí nakládat s majetek, tudíž nešlo převést podíly na společných částech domu a pozemku). Tento rok se to již podařilo zapsat do katastru (exekuce se vyřešily a vymazaly).

Nepřehledné vyúčtování

Vložil Tanya (bez ověření), 28. Květen 2015 - 20:08 ::

Potřebuji poradit,kde se bránit s nepřehledným vyúčtováním. Předsedkyně je jedna ruka s jednatelem agentury na vyúčtování. Od 1.1.2014 do 25.6.2014 jsem bydlela v bytě,poté ho dala do prodeje,tudíž voda a topení do prosince 2014 nebyly v provozu. Navíc od 04–06 všechny víkendy mimo byt,přesto mi byla napočtena částka za teplo podobná těm v předchozích letech, ač máme Etatherm,voda vůbec nesouhlasí… Na dotaz mi předsedkyni arogantně odvětila,to máte za to že vás jiní vytápěli,když jste si to vypnuli,tak teď to do- platíte. A dodala,že nový vlastník se taky nedoplatí když dělá

odkup družstevního podílu

Vložil Jana Mikošková (bez ověření), 28. Květen 2015 - 14:10 ::

Dobrý den,

jsem v představenstvu BD. Několik družstevníků si loni odkoupilo byt do osobního vlastnictví, ale chtějí zůstat družstevníky. Nevím jakým způsobem je mám „donutit“ aby se stali vlastníky. Z jakého zákona vyplývá, že jsou automaticky po zaplacení anuity vlastníky? Naše účetní je ani nepřevedla do Společenství, takže pořád platí předpis do BD. Družstevníci totiž nechápou, že i když budou vlastníky tak jim nezaniká členství.

Děkuji za odpovědi na ASI zmatečný dotaz :-)

Mikoškova

Syndikovat obsah