Ostatní
audit
Dobrý den chcene ve svém svj provést audit kdo má parávo vypsat audit výbor anebo kdokoliv s vlastníků a kdo bude hradit audit? děkuji za info
nejasnosti pojmů zálohy a závdavek
§ 1807 Záloha obsahuje:
„Má se za to, že co dala jedna strana druhé před uzavřením smlouvy, je
záloha.“ Není obvyklé aby SVJ (smluvní správce) před uzavřením smlouvy
DOV (dodavatelsko-odběratelské vztahy) poskytlo druhé straně cokoliv co bude
součástí nějakého připravovaného obchodního případu. Poskytnutí
zálohy se sjednávají současně se smlouvou a podmínky poskytnutí jsou
obsaženy ve smlouvě. Takže časový sled postupu pro poskytnutí zálohy má
tyto úkony: dohoda o poskytnutí zálohy, začlenění do textu smlouvy,
podpis smlouvy, splnění podmínky poskytnutí, výplata zálohy.
Předpokládám, že i takto poskytnutá záloha je zálohou jak jsme byly
zvyklý doposud aplikovat. Je-li tomu tak, pak v tomto paragrafu definovaná
podmínka je pouze podmínkou postačující a nikoliv nutnou pro určení
zálohy. Dále mně překvapuje, že obě strany tj. i dodavatel může
poskytnout něco jako záloha, a ještě nutně nemusí být finanční platba.
Jako příklad mně napadá, když dodavatel, který byl vybrán na rekonstrukci
balkonů SVJ, jeden balkon ještě před uzavřením smlouvy jako vzor pro
odběratele zrekonstruuje.
zrušení zástavního práva k majetku
V exekuci exekutor zatížil majetek (byt) povinného zřízením zástavního práva. Pro nízkou částku dluhu povinný uhradil veškeré závazky vyplývající z exekuce (dluh, příslušenství, odměny a náklady exekuce) a tím byla exekuce skončena, ale byt je pořád zatížen zástavním právem. Ptám se, kdo a do kdy toto zástavní právo zruší? Ohledně toho, má vlastník něco konat? Děkuji
Nesrozumitelné a neprůkazné zápisy
Teprve 2 roky se zabývám v podniku účetnictvím takže těch praktických zkušeností mám málo. Podle vyjádření účetnictví je věda. Snažím se proto získat co nejvíce zkušeností. Jsem členem menšího SVJ a účetnictví nám vede pověřený správce stejně tak i několika dalším SVJ. Mám pouze několik málo dotazů. Je pověřený správce SVJ povinen při roční závěrce použít účty 961 a účet 962? Použití těchto účtů zaručují přesnou návaznost konečných stavů účtů jako počáteční stav v novém účetním období.Tato praxe není
archivace účetnictví SVJ
Dobrý den, jak dlouho musí uchovávat účetní firma účetnictví SV podle zákona. Tvrdí nám, že když nejsme plátci DPH, že je to jen 3 roky. V případě problému zjištěného FÚ nemusí prokazovat více. Já si myslím, že je to 10 let zpět. Díky za odpověď. Vikča
Pojištění spol.majetku SVJ
Společný majetek SVJ je pojištěn a pojistná částka je poukazována správci SVJ.Stejně je tomu tak u všech SVJ kterým dělá správce. Nemohou být z tohoto způsobu pojištění nějaké nepříjemnosti při požadavku náhrady škody? Nevím proč SVJ neuzavřelo pojistnou smlouvu přímo s pojišťovnou. Nezkušená.
Simple a datum
Dobrý den, užívám Simple 4 roky k plné spokojenosti. Začátkem roku mi při otevření hlásilo – že mám zastaralou verzi. Mám Simple 9.4.3. Kde si mohu stáhnou novější verzi? Další problémek jsem zjistila dnes. Při otevření položky musím opravit datum pořízení, jinak to nezavřu. Není také možno datum vypsat, ale musím ho zadat přes kalendář. Je to . normální? Toto se mi stalo po přechodu z WIN XP na WIN 8. Můžete mi někdo poradit prosím. Zdraví Marcela.
Vyplaceni penez z "FO" za sluzby uhrazene vlastnikem...
Dobry den!
Resim takovou situaci, ze predchozi majitel bytu na sve naklady nechal vyvlozkovat komin, coz bezne plati SVJ ze sveho „FO“ (primo kominikovi oproti fakture). Ja jsem si tu opravu kominu samozrejme zaplatil neprimo v cene bytu…
SVJ je ochotna mi to proplatit, jenze nastal problem u ucetni, ze k tomu nema doklady… Doklady nelze de facto ziskat resp. jsou vedeny na predchoziho majitele, s cimz ma ucetni nejaky problem atd. (proste uvazujme, ze doklady nejsou k dispozici).
Zajimalo by mne, jak v takovem pripade postupovat resp. lze-li si aspon vymoci nejakou ulevu napr. na poplatcich do „FO“, protoze mi to pripada nespravedlive, ze nikdo si to vyvlozkovani neplati ze sveho, jen ja (byt neprimo v cene bytu).
koupě pozemku okolo domu
Dobrý den, k domu našeho SVJ nepatří okolní pozemek. Chceme ho v tuto chvíli odkoupit, abychom mohli provést zateplení domu. Je možné nákup přilehlého pozemku financovat z fondu oprav? Případně jak jinak? Díky za názory. D.
Způsob doručení vyúčtování
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda existuje nějaký paragraf na to, jakým způsobem má být vlastníkovi doručeno vyúčtování za kalendářní rok? Může být jen vhozeno do schránky nebo musí být doručeno poštou doporučeně? U nás v SVJ si paní stěžovala, že nedostala vyúčtování, ale není majitel(její vnučka), jen nájemník.Děkuji

Poslední komentáře