Ostatní
Změna stanov a jejich platnost
Dobrý den, rád bych se zeptal: 1.zda pro schválení nových stanov SVJ je potřeba souhlasu všech vlastníků bytových jednotek nebo stačí nadpoloviční většina? 2.zda nové stanovy platí teprve dnem zveřejnění ve sbírce listin obchodního rejstříku? Děkuji za Vaši odpověď.
zálohy na účtu 955
Z uvedeného účtu 955 v účetnictví bylo vyplaceno dodavateli pod textem „záloha“ve výši 150 000 Kč.Neměla být záloha účtována správně na účet 325. Dále z tohoto účtu byly hrazeny tyto výdaje: revize plynového zařízení, odstranění úniku plynu, sešit, klíč od kočárkány, výměna vodoměru, postřik na trávu, ověření podpisu atd. Já se domnívám, že celé toto účtování na účtě 955 je špatně. Děkuji za názor. Nezkušená.
odstranění závadových byt.vodoměrů a j.
Prosím zdejší osazenstvo o radu v níže uvedeném problému.Při výměně byt.vodoměrů jsme zjistili v řadě bytů protékání stávajících kulových ventilů. Jedná se o ventily v plastu.Dle sdělení instalatéra tak malé množství protékající vody přes hodiny tyto nezaznamenají. A protože takto zjistil protékající kulové ventily ve většině případů v domě,budou se tyto ztráty podchycovat na patních hodinách.Je samozřejmé, že se tyto ztráty budou rozpočítávat na všechny byty v domě.Proto se rozhodlo, že u zjištěných závadových kulových ventilů se tyto vymění v zájmu všech vlastníků v domě. Navíc se zjistil případ, který byl zadokumentován fotografií,kde příchozí voda prochází panceř.hadicí, aniž by tato hadice byla zajištěná u měř.hodin plombou. Tedy je zde nekontrolovatelný možný odběr před hodinami.V současné době řada lidí odmítá provést výměnu kulových ventilů za řádná, vřetenová, aby se tak odstranili úniky vody přes hodiny, které jak jsem již uvedl, tyto úniky nepodchytí.Jde tu opravdu o slabý čůrek. Přes upozornění předsedy SVJ na postoje lidí ve věci řešení celé záležitosti, prohlásí,co že s tím má co dělat,když nikoho k výměně nedonutí.Navíc ani nejeví zájem upozornit vlastníka bytu, který má nekontrolovatelný odběr a navíc dal najevo, že se tím zabývat nebude.
Majetková zodpovědnost členů výboru SVJ
Rád bych se dotázal, jestli je pravda, – jak jsem slyšel od svého
kolegy v práci, který se věnuje studiu nového občanského zákoníku –
že členové výboru SVJ ručí svým osobním majetkem za správnou činnost
výboru. V případě našeho SVJ se např. ukázalo, že výbor SVJ nevymáhal
dlužné částky od jednoho vlastníka po dobu dvou let. Tímto vlastníkem je
firma, investor půdní vestavby. Jedná se o společnost s r.o. s vkladem
200 000,– Kč a vzniklý dluh je pravděpodobně mnohem větší.
Kdyby tento dlužník své dluhy nesplatil, máme právo požadovat od výboru
SVJ finanční úhradu dluhu z osobního majetku členů výboru – vzhledem
k tomu, že výbor tuto situaci dva roky neřešil? A na základě jakého
paragrafu občanského zákoníku, popř. zákona o vlastnictví bytů by se
tato situace řešila?
Vratka nepřesných plateb
Dobrý den, máme členku výboru SVJ, která hlídá hospodaření SVJ a platby jednotlivých vlastníků dle předpisu. Teď prohlásila, že pokud vlastník neuhradí přesně měsíční předpis do SVJ, např. zaplatí více, bude tyto částky vracet, aby je donutila platit přesně. Má na to právo a nemůže se dostat do problémů? Děkuji za odpověď.
Je důvodem k zániku (již existujícího) SVJ nepřijetí Stanov podle NOZ?
Zdravím, chceme si udělat jasno v otázce Stanov dle NOZ. Je jejich nepřijetí důvodem k zániku nebo zrušení již existujícího SVJ? Při hledání jsme narazili jen na důsledky, ale nikde jsme se nedočetli konkretní důvody, pro které může SVJ zaniknout. Najde se někdo, který nám do toho vnese jasno? Jsme malé SVJ o 12 bytových jednotkách, vlastníci jsme všichni Stanovy nám předložilo bývalé SBD, nyní náš správce.Děkujeme, laici.
členství ve výboru
Dobrý večer, mohli byste mi prosím poradit, zda je možné, aby členem výboru byla osoba, která není vlastníkem jednotky? Dle nového OZ to možné je, bohužel společenství má stále původní stanovy, kde je uvedeno, že to může být pouze vlastník jednotky. Co má přednost? Nový OZ nebo staré stanovy? V případě, že staré stanovy, dá se to nějak vyřešit plnou mocí? Moc děkuji za radu. Lucie
Výplata odměny, výplata DPP
Mám prosbu/dotaz na znalé daňových zákonů, Zákoníku práce, účetnictví?
Od 3.6. 2014 do 23.9.2014 jsem byla členem výboru SVJ. 17.2.2015 se konalo shromáždění, odsouhlasilo odměny členům výboru zpětně , a to od 1.5.2014 do 30.9.2014 ve výši pro mne 3000,–Kč. Vznesla jsem poznámku, že z odměny je třeba odvést daň a sociální a zdravotní pojištění, čímž náklad SVJ naroste z celkově odsouhlasených 10 000,– Kč na 13 4000,–Kč měsíčně a že by bylo ekonomičtější práce, které nesouvisí s funkcí, konat na DPP. Výbor se poradil a zapsal do zápisu, že si odměny vyplatí formou DPP. Nyní mi chce vyplatit mou odměnu formou DPP na administrativní práce od 1.5.2014 do 30.9.2014
Vyučtování služeb
Dobrý den,
je možné provést vyúčtování služeb souvisejících s užíváním bytové jednotky jiným způsobem než podle zákona o službách 67/2013Sb., tj. např. jiným způsobem odsouhlaseným SVJ-rozúčtování služeb na bytovou jednotku (výtah, úklid, odpad, obsluha výměníku)?
Předem děkuji za odpověd.
aktivní legitimace SVJ k podání žaloby - dluh za služby a příspěvky do fondu oprav
Dobrý den,
prosím, mám dotaz, jak je to (s ohledem na úpravu od 1.1.2014) s vymáháním dluhů členů SVJ.
Vlastník bytu má za rok 2014 a 2015 dluhy za služby (za zálohy, resp. dle vyúčtování) a za příspěvek do fondu oprav.
Vyúčtování pro SVJ provádí (včetně upomínek atd.) správce majetku – firma.
Dlužník i přes upomínky správce majetku neuhradil dluh a chceme jej tedy žalovat.
Dotaz tedy zní – kdo podá žalobu? SVJ (tj. SVJ jako subjekt nebo nějaký jeho orgán) nebo správce majetku – firma, která pro SVJ řeší vyúčtování?
Předem moc děkuji za odpovědi,

Poslední komentáře