Ostatní
prokazování technického zhodnocení v souvislosti s neuznatelností zaplacených příspěvků do fondu oprav u pronajímatele
Dle nového pokynu D22 k Zákonu o daních z příjmů lze platby na provozní výdaje-fond oprav u pronajímatele zahrnout jako výdaj.Ovšem pokud byly platby na provozní výdaje použity na technické zhodnocení společných částí,poplatník o výdaje zahrnuté do základu daně v předchozích obdobích sníží výdaje ve zdaňovacím období,ve kterém bylo technické zhodnocení dokončeno. Jde o to,jak prokáže pronajímatel,zda došlo či nedošlo k technickému zhodnocení společných částí v příslušném zdaňovacím období.
Dědictví
Dobrý den, nemáte prosím někdo zkušennosti se situací ohledně dědictví? maminka (člen SVJ) zemřela v lednu, v bytě bydlím už 40let já a vždy jsem hlasovala na základě plné moci. Nyní máme problém s výborem, ostatní členové mě požádali o svolání mimořádného shromáždění, kde byla výboru vyslovena nedůvěra. Pan předseda ale celé shromáždění napadl, že nejsem vlastník a je tedy neplatné. Dědictví v té době nenabylo právní moci a nebylo zaneseno do KN. Na jakém základě mohu jednat v takovém mezidobí?
vyúčtování za teplo a služby
jak postupovat, když neobdržíte vyúčtování za teplo a služby z předešlého roku a určitě víte, že máte přeplatek a ne malý? Prodal jsem byt v prosinci loňského roku, odečty přišel udělat sám předseda SVJ, mám podepsaný protokol o odečtech a protokol o předání bytu s novým majitelem s hodnotami stejnými jako při odečtu. Předsedovi bylo předáno oznámení o prodeji bytu se jmény nových majitelů a mojí novou adresou, kam mi má vyúčtování zaslat. Co tedy dělat, když se vyúčtování a následného přeplatku nedočkám? Děkuji za rady.
Příkazní smlouva o zajištění výkonu správy nemovitosti.
Dobrý den-pozor – nejsem právník, tak v tom docela slušně lítám. Jsme Společenství vlastníků vzniklé ze zákona v roce 2009. Máme tříčlenný výbor. V r. 2014 shromáždění vybralo firmu, byla uzavřena příkazní smlouva o zajištění výkonu správy nemovitosti, s platností od 1.1.2015. Po celkem krátké zkušenosti jsme došli k závěru, že se bez této firmy obejdeme. Na dohodu o ukončení smlouvy, nepřistoupil. Tedy přichází v úvahu výpověď klasická – 3 měs. jak máme v příkazní smlouvě uvedeno. Převzetí výpovědi nepotvrdil, chce jí poslat poštou.
SVJ a vedení účetnictví
Dobrý den, na FÚ nám bylo kdysi řečeno, že dle zákona o Dani z příjmu, paragrafu 19. odst. 2, nemusí vést SVJ účetnictví, pokud nevykazujeme žádné finanční příjmy (třeba pronájem prostor, nebo za reklamu…).
Příspěvky lidí do Fondu oprav a zálohy jako příjmy brané nejsou. Takže vedeme jen agendu příchozích a odchozích plateb a vše se hlídá, aby nebyly dluhy…
Změnila se nyní , po novém OZ, situace? Nebo jak to vidíte?
Jak napsat do tohoto portálu ?
Je možné a jak vložit – zkopírovat příspěvek např. z flešky tak, aby se vložil stejně formátovaný jako je na té flešce (odstavce, druh písma apod.) ??
Mesicni poplatek za spravu-odmena spravci = kategorie, stanoveni?! Definice pred NOZ, po NOZ
Dobry den,
v nasem evidencnim listu bytove jednotky je mesicni castka „Poplatek za spravu“ uveden ve sloupci „Poplatky“ tj. ne sloupci „Sluzby“. Trvale je tento popltek od r. 2005 stanoven konstantne-uplne stejne pro vsechny bytove jednotky.
Kam se legislativne radi tento poplatek- do zaloh na sluzby nebo do prispevku na opravy?
Do 31.12.2013 nemely byt radne vypocitavany tyto poplatky spravci dle spoluvlastnickeho podilu event. podle poctu osob v domacnosti? Jak se stanovuji od 1.1.2014 a podle ktereho §?
Jen pro uplnost uvadim, ze v EL ve sloupci „Poplatky“ jsou uvedeny 1.Poplatek za spravu, 2.Prispevek do fondu oprav. Zalohy na „Sluzby“ jsou jednotkam stanoveny pravdepodobne dle poctu osob v domacnosti. Spravce, vybor SVJ na dotaz jak jsou castky stanoveny nereaguje.
304/2013 Sb. §67, §104..., 563/1991 Sb. §21a - zkusenosti s Rejstrikem/sankcemi, povinnosti SVJ predkladat listiny na Rejstrik
Mate nekdo zkusenosti s karnym rizenim Verejny Rejstrik Praha resp. řízením o zrušení zapsané osoby s likvidací §104-§107..?
Dale mate zkusenosti s prezkumem nebo vymazem zapsanych listin z duvodu predlozeni podvodnych listin Rejstriku? Soud totiz fakticky obsah listin vubec nekontroluje, zabyva se jen strucnou formalni strankou.
Jde o to co zde leta de facto marne, tezko resi kvantum vlastniku, ze vybor i spravce objektu treba 10let nepedklada zadnou dokumentaci vlastnikum ani rejstriku. Proste nikomu jinemu.
Zajimaly by me zkusenosti s procesem, lhutami rizeni a rozsahem soucinnosti rejstrikoveho soudu v Praze, prip. FÚ, HK PČR, etc.. Dale me zajima jak je to konkretne zde s promlcecimi lhutami.
Hrazení dodavateli služeb
Rozúčtování nákladů na služby vystavované SVJ je nepřehledné, nerozumitelné a neurčité, na žádosti o srozumitelné a určité rozúčtování (reklamace) SVJ nereaguje, stejně tak neposkytuje k nahlédnutí doklady od dodavatelů služeb, takže správnost není možné ověřit.
Nechci přestat platit, jak se zde doporučovalo, a čekat na řádné vyúčtování. Mohu jako vlastník jednotky věc řešit tak, že budu hradit přímo dodavateli, v těch případech, kde je to možné, tj. např. vodárnám, s variabilním symbolem SVJ, s tím, že dodavatel by takovouto platbu pokládal za (mimořádnou) zálohu od SVJ? (Ponechávám teď stranou jak zjistit výši takovéto platby, předpokládejme, že ji znám, resp. jsem schopen odhadnout, resp. jsem ochoten mírně přeplácet.)
Názor na SVJ
Jsme hlupáci? Pověřený správce (ne výbor, či shromáždění vlastníků) navrhuje a schvaluje plán všech druhů plateb ve prospěch účtu SVJ a to na různé délky období bez ohledu na účetní období. Nikdo z členů SVJ nemá k tomuto způsobu plánování a řízení hospodaření SVJ připomínky (pokud je shromáždění vlastníků vůbec svoláno) Vypracovaný plán všech plateb správcem je proti podpisu výborem předán jednotlivým členům SVJ a je považování za závazný. Dotaz: Má správce vůbec právo zpracovat návrh rozpočtu SVJ a považovat jej za schválený i když nebyl vůbec projednán na shromáždění SVJ? Má právo správce

Poslední komentáře