Ostatní

Kontrola účet.provedená FÚ

Vložil Laik (bez ověření), 11. Říjen 2015 - 17:23 ::

Mám právo přečíst si výsledek kontroly účet. provedenou FÚ. Laik

Zákon 89/2012, NOZ, lakem a Pavlem zatracovaný.

Vložil člen orgánu PO (bez ověření), 7. Říjen 2015 - 14:47 ::

Pánové! NOZ je právě krásný tím, že dává přednost obyčejné člověčí inteligenci. Říká se tomu selský rozum. A eliminuje právě to doslovné memorování, které produkuje lake. Pokuste se o překonání starých, komančských zvyklostí. Bude se Vám snadněji žít!

Náklady řízení

Vložil Sobyt, 6. Říjen 2015 - 19:13 ::

Jak a v jakém momentě se účtuje o soudních nákladech k úhradě dlužníkovi? Jeden názor je, že až v momentě úhrady, resp.vymožení částky a druhý názor je, že se předepisují ihned na základě dokladů (kolky, platební rozkaz…).

Je to účetnictví správné?

Vložil Samouk (bez ověření), 6. Říjen 2015 - 16:40 ::

Je to účetnictví? Účetní deník má 4 samostatné účty: Faktury došlé jsou účtovány 321 Dal a na MD různé protiúčty. Pokladna: účtování je vždy na prvním řádku (MD nebo DAL) a protiúčet na druhém řádku. Samozřejmě,že součet obratů není pro přenos do HK použitelný. Stejně je tomu tak i u BU. Dalším takovým účtem jsou mzdy (dle úč. osnovy zaměstnanci) 331.xx . Na tomto účtu jsou vykázány 3 položky na str.MD a 1 položka na str. DAL, pak 2 jiné účty ještě na str. MD, dále pak 4 různé účty na str. DAL. Ani v jednom případě se nejedná o shodu částek u některé z položek. Přitom však součet obratů MD a Dal je shodný.

Zůstatky v HK

Vložil amatér (bez ověření), 1. Říjen 2015 - 10:06 ::

Při účetní závěrce SVJ je také vypracována HK a v ní vykázány zůstatky a to jak aktivbní, tak i pasivní. Je povinností účeního nebo správce doložit závěr- ku rozborem kdo je naším dlužníkem a u koho máme pohledávku? Amatér

Něco pro zasmání

Vložil bota, 30. Září 2015 - 18:16 ::

Kompletní účetní závěrka za rok 2014, předaná výborem jako příloha pozvánky na shromáždění! To mně hlava nebere......

vyúčtování-nový správce

Vložil Vl (bez ověření), 28. Září 2015 - 15:48 ::

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit? Při vyúčtování z SVJ,které jsem dostala 5.9.015 mi nový správce řekl, že se nebude nyní bavit o chybě kterou provedl minulý správce. Že se musí uzavřít rok 2014 a pak se budou opravovat chyby z minulého období. Jde o to, že při vyúčtování z minulého období (za rok 2013) které jsem dostala v 7.2014 mi tehdejší správce odečetl z mnou zaslaných peněz dle předepsaných záloh přeplatek (z roku 2013 ve výši 9000,–kč) a tím vznikl za vyúčtování z 7.2014 nedoplatek ve výši 7800,–kč, který jsem ihned zaplatila a později když jsem na chybu odečtu upozornila mi bylo telefonicky jen řečeno, že se vše srovná v dalším vyúčtování. To už SVJ změnila správce a nový správce o opravě vůbec nechce nic slyšet. Vyúčtování s chybou jsem mu i ukazovala, ale jeho závěr je stejný. Uhraďte „nedoplatek“ za rok 2014 z 5.9. (nyní to je 3800,–kč).

SVJ - dohoda o uznání dluhu

Vložil Jan (bez ověření), 25. Září 2015 - 12:45 ::

Dobrý den,

dneska mi přišla od bytové družstva, které zajišťuje správu našeho domu, výzva k podepsání dohody o uznání dluhu. Téměř všechny byty v domě, včetně mého jsou v osobním vlastnictví.

Dluh vznikl před několika lety z důvodu jeho revitalizace (zateplení), kdy potřebné finance byly obstarány prostřednictvím bankovního úvěru a v době, kdy se tento úvěr bral, jsem ani nebyl členem SVJ a v domě jsem nebydlel.

Popravdě mi není úplně jasné, proč zrovna až teď po takové době chtějí podepsat tuto dohodu, ale podle mého názoru na to nemají právo, respektive pokud jim to nepodepíši, tak mě k tomu nemají jak donutit. Je můj názor správný?

Předpis záloh na služby a příspěvky při spoluvlastnictví jednotky

Vložil novacek5, 24. Září 2015 - 12:56 ::

Jednotka (nebytová) je ve spoluvlastnictví většiny vlastníků (případně všech) ostatních jednotek (bytů) v domě (např. prodejna, společná garáž apod.).

Je správnější, když se předepíše záloha na služby a příspěvky celkově na tuto jednotku nebo když se rozpočítá do předpisu záloh jednotlivým spoluvlastníkům této jednotky ?

Stanovy mezi jednotkami rozdíl nedělají a toto speciálně neřeší. A je to stejné u starých (2000) i nových (2012) SVJ ?

Správcovské firmy u garážových stání zpravidla rozpočítávají jednotlivým spoluvlastníkům, nejsem si ale jist,jestli je to tak obecně správně, i když se to zdá praktické.

využití dlouhodobých záloh na jiné účely

Vložil Eliška (bez ověření), 23. Září 2015 - 19:23 ::

Dobrý den. Může mi prosím někdo říct zda se mohou použít peníze z dlouhodobé zálohy na zaplacení právníka, pro účely soudu při vymáhání dluhu? Myslím si, že ano, protože z čeho jiného by se měl platit?? Děkuji za odpověď.

Syndikovat obsah