Ostatní
zamykání vchodových dvěří
Dobrý večer. Měla bych velký dotaz, jelikož se u nás v osmi patrovém cihlovém domě nemůžeme shodnout jestli zamykat či nechat odemčeny vchodové dveře. Otvírání dveří je lze pouze čipem nebo na klíč, žádný kód. Paní sousedka chodí od osmé hodiny večerní zamykat vchodové dveře. Zajímalo by mě jestli se tedy dveře mají zamykat nebo ne. Podle mého názoru by měly být dveře odemčené, proto se tedy táži jestli to není třeba zákonem dané. Předem děkuji za odpověď. Kristýna
náklady na společné prostory v bytě
Dobrý den , můžete mi prosím někdo poradit jak se platí společné náklady . Já jsem koupila byt a přišlo mi první vyúčtování z kterého jsem byla velmi překvapená .Je mi jasné ,že vodné ,stočné ,vytápění se počítá dle metrů čtverečních,ale nerozumím proč ostatní náklady jako je společné osvětlení ,výtah ,fond oprav , recepce , úklid , zahradník , revize ,pojištění atd . se počítají také dle metrů čtverečních bytové jednotky .Přijde mi to nelogické abych platila dvakrát tolik než ostatní jenom kvůli tomu ,že mám větší byt. Nevšimla jsem si že by světlo svítilo více když jdu po chodbě ,nebo uklizečka před mým bytem uklízela déle či zahradník a ostraha mi věnovali zvláštní pozornost.
Hlasování dle spoluvlastnických podílů (bytové vs nebytové prostory)
Dobrý den,
V našem SVJ se hlasuje dle spoluvlastnických podílů, sečteny jsou podíly jak z bytových tak nebytových prostor (stání v garážovém prostoru), takže např. člověk, který vlastní malý byt (40 m2) a k tomu stání má stejné hlasovací právo jako člověk, který vlastní větší byt (100 m2) bez stání. Většina společných nákladů je rozpočítáváno taktéž dle spoluvlastnických podílů. Rozúčtování garáží a bytů je však jiné. Majitelé garáží platí pouze náklady spojené s provozem garáží, majitelé bytů platí náklady spojené s užíváním bytů a ostatních společných prostor (elektřina na chodbách, provoz výtahu, odpady, úklid společných prostor, apod.). Pokud bychom chtěli změnit způsob rozúčtování některých položek, např. dle jednotky/počtu osob u nákladů spojené s užíváním bytů a ostatních společných prostor, mohou nás majitelé garáží, kterých se to defacto netýká přehlasovat? Jaká je praxe v případech, kdy jsou spoluvlastnické podíly rozděleny mezi bytové a nebytové prostory?
Povinost k uhraděvšech pohledavek
Převodem vlastnického pravá k bytové jednotce č12 v domě 383 na ulici---- v — (kupní smlouva ze dne27.1.2014) jste vlastníkem uvedené bytové jednotky a na základe teto skutečnosti mate povinnost k uhradě všech pohledávek podvodního vlastníka, které souvisejí se správou domu a pozemku v minulosti(1186odst.2 zákona č,89/2012SB.občanského zákoníku).
SBD jako správce společných části domu má na uvedeném bytě pohledávku, a to dle Vyúčtovaní nakladu a záloh za služby poskytované v souvislosti s užíváním bytu č,12 v domě č–za období 1/2014 – 1/2014 ve výši–kč
Evidence, a likvidace nepotřebného majetku
Jak se účetně řeší likvidace nepotřebného majetku ? Např. při výměně rozvodu vody, kotlů topení a pod. Jak pomocí „kovošrotu“, tak v případě odprodeje.
Odepisování garážových vrat
Zdravím účetní odborníky,
naše bytové družstvo vlastní dvě zděné garáže - samostatné jednotky. Chceme modernizovat garážová vrata a pořizovací cena bude téměř jistě nad 40 tis. Pravděpodobně nepůjde garážová vrata s pohonem a ovládáním evidovat jako soubor věcí movitých a odepisovat zvlášť (jako výrobky z kovu?). Nebo ano?
Nejspíš se tedy vrata stanou součástí stavby. Tyto stavby však neodepisujeme vůbec. Je nějaká šance vrata odepisovat samostatně? Nebo můžeme/musíme začít odepisovat stavby?
Díky za nápady.
--
Zdraví
Petr Vejsada
Zašantročená faktura
Jak postupovat, pokud člen představenstva BD ztratí fakturu a tato existovala a byla zaplacena? Jak to napravit v účetnictví (co když subjekt který původní fakturu vystavil odmítne udělat kopii)?
Stanovení základní složky dle 269/2015
Dobrý den,
v §3/1 vyhl. 269/2015 se uvádí, že poskytovatel služeb určí procentní výši základní složky.
- může to poskytovatel určit „procentní výši základní složky“ už pro rozúčtování za rok 2015 (tj. ve vyúčtování v dubnu 2016) (že by se všichni dohodli, vůbec nepředpokládám)?
- V 372/2001 byl Metodcký pokyn MMR, který i když byl nepovinný,
společenstnví se jím řídilo. Podle našeho výboru (předsedy), požaduje
po SVJ externí rozúčtovatel pravomoc stanovovat % amostatně a „podle
potřeby“. Výbor nemá údajně důvod (ani erudici) ve smluvní změně
bránit.
Můžete mi vyjasnit, zda může poskytovatel (potažmo rozúčtovatel) určovat „procentní poměr mezi výši složky základní a spotřební“ dynamicky (tedy dle vyhl.269/2015) a zda může být určení poměru stochastické nebo musí být určeno nějakým rozumným a předvídatelným postupem (nebo snad dokonce předem schváleno shromážděním)?
K čemu je základní složka v 269/2015
Dobrý den,
v §3/1 vyhl. 269/2015 se uvádí, že poskytovatel služeb určí procentní podíl mezi složkou základní a spotřební. v §4/2 a §4/3 vyhl.372/2001 bylo jasně uvedeno co udělat se kterou složkou. To ale ve vyhl.269/2015 chybí. Má se zato, že nejasnosti při aplikaci vyhl.269/2015 se mají řešit analogicky podle vyhl.372/2001?
Děkuji za odpověď
Karel35
Dobrý den,
v §4/1 zák. 67/2013 se uvádí, že poskytovatel služeb si musí s příjemcem (jedincem) může ujednat výši záloh.
Podle našeho výboru (předsedy), SVJ na příštím Shromáždění vlastníků navrhne jmenný seznam NĚKTERÝCH příjemců služeb, se kterými se předchozím jednáním nedohodne na dvojnásobné výši zálohy, než by odpovídalo z §4/2 téže vyhlášky. Některé příjemce „osloví“ a některé nikoli (nekteří jsou údajně potížisti a jiní nejsou údajně dostupní).
Podle předsedy bude sice každý ze seznamu vyzván „k jednání“ ale k ujednání (ze strany SVJ a ve stávajícím složení

Poslední komentáře