Ostatní
povinné podklady pro členy výroční schůze
Prosím o sdělení jaké nezbytné podklady je nutno výborem SVJ poskytnout členům pro jednání výroční schůze jako přílohy k pozvánce na tuto výroční schůzi.
Za odpověď předem děkuji a jsem s pozdravem Karel Hölzel Písek SVJ Budějovická
hypotéka v účetnictví
Dobrý den.
Poradil by mi někdo, jak účtovat hypotéku v svj? Jsme firma, která je majitelem bytu. V evidenčním listu se nově objevila částka na hypotéku. Nevím si rady, kam to zaúčtovat. Vedeme podvojné účetnictví. Děkuji. Eva
Záloha na opravy
V předpisu záloh jsou plánovány výdaje na různé účely. Předpis záloh není schvalován na shromáždění. Ve smlouvě se správcem je stanoveno, že správce je povinen předložit SV v termínu do 31. 5. příslušného kalendářního roku ke schválení návrh rozpočtu nákladů na správu, provoz a služby domu. Základním pravidlem při sestavování rozpočtu je jeho vyrovnanost a vytvoření dostatečně velkých finančních prostředků na provoz domu s výhledem potřeb v dalších letech. K předloženému návrhu se SV vyjádří nejpozději do 15 dnů po jeho obdržení.Nevyjádří-li se SV v této lhůtě, má se za to, že návrh rozpočtu byl schválen.
platit nebo se bránit?
Dobrý den, prosím o radu.V loňském roce podal jeden člen žalobu na SVJ.(Úspěšně)Tato žaloba přinesla nemalé náklady za právníka a na schůzi shromáždění nám vlastníkům bylo oznámeno výborem, že tyto náklady nám budou rozúčtovány na bytové jednotky ve vyúčtování za rok 2015. Dozvěděla jsem se, že výbor podepsal smlouvu s právníkem, ale nás o tom nikdo předtím neinformoval! Platili to ze společných peněz (FO tedy zálohových plateb).Stanovy říkají že mohou podepsat smlouvu na základě rozhodnutí shromáždění jako nejvyššího orgánu společenství.S manželem si myslíme, že výbor překročil svou pravomoc a porušil povinnosti při správě cizího majetku a nejednal s péčí řádného hospodáře!
odmeny vyboru
Dobry den, v nasem panelovem dome mame ve stanovach uvedeno,ze o odmenach clenu vyboru rozhoduje shromazdeni.Vybor vsak toto obesel tim,ze sami se sebou uzavreli dohodu o provedeni prace pri sprave domu a tim si navysili odmeny,jen je jinak pojmenovali.Je toto opravdu mozne,nebo je mozno toto jednani soudne napadnout?Dekuji za odpoved a jsem s pozdravem. Koptik
Od kdy má Výbor výkonnou moc
Dobrý den, řešíme v našem SVJ problém. Na shromáždění vlastníku 9.10.2015 byl odvolán PV (pověřený vlastník/předseda) a zvolen výbor. Zápis do rejstříku zatím neproběhl, v rejstříku je veden PV. Požadovali jsme sepsaní výpovědi smlouvy na úklid, k našemu překvapení byla sepsána výpověď dohodou (10.11) za naše SVJ zastoupené býv. PV nikoliv novým výborem . Požadujeme výpověď změnit (je již podepsaná od obou stran bez naši účasti či možnosti ji před podpisem vidět!), ale bývalý PV, nyní jen správce se brání zuby nehty, že výpověď je v pořádku a platná. My ji naopak považujeme za neplatnou neboť je podepsaná odvolaným PV která nemá žádnou pravomoc za nás jednat. (podle nás)
Zatékání do bytu a nečinnost SVJ
Dobrý den, Již od srpna 2015 mi při dešti zateká do bytu. SVJ bylo informováno mailem hned v srpnu a následně pak ještě v říjnu. Situace se nijak nezměnila. Proto jsem si na začátku listopadu 2015 sehnala klempíře sama, ti zjistili příčinu (praskliny ve střeše) a udělali mi cennovou nabídku. Tu jsem poslala na SVJ s dotazem, zda práci uhradí. A najednou se vše začalo hýbat – prý nemůžu sama zasahovat do společných prostor domu. Musím si vytvořit objednávku s přesným popisem, co se na střeše bude dít a tu musí schválit 75% vlastníků, pak může teprve proběhnout oprava.
Přídatné spoluvlastnictví - Společenství vlastníku jednotek
Dobrý den,
řešíme situaci zřízení přídatného spoluvlastnictví dle § 1223 NOZ, předmětem přídatného spoluvlastnictví budou společná zařízení/společné prvky, které slouží členům několika SVJ. Stačí, že přídatné spoluvlastnictví budou smlouvou uzavírat pouze SVJ nebo musí být přídatné spoluvlastnictví zřízeno přímo vlastníky? Děkuji
Řádná schůze BD kontra náhradní schůze BD
K dnešnímu dni skladba obyvatel domu který má 105 bytů je
70 vlastníků bytů, 31 družstevníků (nejsou vlastníci) a 4 obyvatelé
bytů jsou nájemníci BD (nejsou vlastníci ani družstevníci). Vzhledem
k tomu že mimo 3 vlastníků
je 67 vlastníků též nadále členové původního bytového družstva.
Družstvo zasílá pozvánky na roční schůzi (družstevníci avlastníkům)
V tomto roce se stalo poprvé že zaslali pozváku na řádnou schůzi svolanou
na 16.11.2015 v 17, 00 hod . le zároven zaslali pozvánku – " Náhradní
členskou schůzi konanou ve stejný den t.j. 16.11.2015 v 17,30 hod.-
předpokladají že nesejde dostatečný počet členů pro usnášeníschopnost
schůze. Z daného řešení lze odvodit vypočítavost a účelovost
pro jejich
Propojení bytů
Dobrý den, vznikl nám takový problém: Majitel spodního bytu by si chtěl od majitele bytu nad ním tento byt pronajmout na 10 let a byty propojit schody otvorem ve stropě. Takto by v podstatě vznikl mezonetový byt se dvěma majiteli. Může nastat nějaký právní problém, pokud jsou byty takto propojeny, pokud by majitel horního bytu potřeboval pronájem ukončit dříve ? Děkuji Roman

Poslední komentáře