Ostatní
Anténa na střeše obytného domu
Internetová firma má zájem si pronajmout na střeše našeho bytového domu 3m na instalaci antény.Je nutný souhlas všech vlastníků bytů a nebo stačí většinový souhlas? Děkuji za odpověď Strnad P.
Doplnit Stanovy
Návrh úpravy znění a doplnění Stanov konkretního SVJ Shromáždění: Do výlučné pravomoci shromáždění náleží rozhodování:
- o výši příspěvků a záloh členů SVJ na náklady spojené se
správou
domu a pozemku ……..
- shromáždění svolává nejméně 2× v kalendářním roce výbor …..
(důvod: 1. schválení rozpočtu na příští období, 2. schválení účetní
závěrky)
- Z jednání shromáždění se pořízuje zápis, který musí obsahovat:
- kontrola usnesení minulého shromáždění
Výbor:
- má právo vyzvat vlastníky jednotek, aby do doby než vlastník jednotky
vadný ventilátor
V Prohlášení vlastníka je uvedeno, že předmětem spoluvlastnického podílu jsou rozvody odsávání a větrání včetně ventilátorů. Ventilátor vedoucí z mého bytu se porouchal. Výbor SVJ trvá na tom, abych si na své náklady pořídil ventilá- tor nový. Je rozhodnutí výboru správné. Bíza.
Nažízení vlády - stanovy
Doslechla jsem se cosi o plánovaném nařízení vlády, má se jednat o NOZ, konkrétně v souvislosti se stanovami. Netušíte někdo, o co půjde?
Stanovy svj
Dobrý den Mam dotaz pokud chci koupit byt v Praze a využívat jej ke krátkodobým pronajmum- turistům.Mohou mi to zakazovat stanovy svj? Přišel mi dopis od právního zástupce svj kde chci koupit byt k těmto účelům, ze pokud byt koupím a budu byt k těmto účelům využívat zažaluji me a nechají na základě soudního příkazu byt prodat..Jedna se o pouhou výhružky nebo opravdu mohou stanovy svj určovat k čemu byt mohu nebo nemohu využívat Dekuji za odpověď Michal Krapa
Účetní zápis
Měl jsem možnost nahlédnout do účetního deníku SVJ kde je zapsáno pod textem „Teplárna“ a účtováno takto: MD 321.10 a Dal 221.10 celkem 115 616,20 Kč ale v minusových hodnotách. Našel ještě další podobné 2 zápisy, kdy je účtována na BÚ minusem na str. DAL běžného účtu a protipoložka na MD 321.10 také minusem a nesrozumitelným textem. Jsem skutečně účetní neználek? Hlupák.
účtování v SVJ, kde má 80% podíl BD
Dobrý den,
BD vlasnilo dům A (18 jednotek) a dům B (12 jednotek). Dům A se stal SVJ (má stanovy i IČ a také vlastní účet). Dům B zůstal beze změn. V obou domech je stejná vládnoucí garnitura ve výboru i v představenstvu. V nově vzniklém SVJ žádáme o převedení alikvotní částky z dlouhodobého fondu na opravy ze staré struktury 60% pro SVJ na dům A a 40% pro BD na dům B a také o oddělené účetnictví.
Jednáme správně pokud žádáme o celkovou a hlavně účetní správu domu A s 18 jednotkami (4VL a 14BD) nezávislou na účetnictví domu B (12jednotek BD).
Odečet vody: Plná moc
Zdravím, mám dotaz ohledně zplnomocnění nájemce/vypůjčitele k zastupování vlastníka při odečtech meřidel spotřeby vody, je SVJ, jehož předsedkyně tyto odečty vykonává, oprávněno takovouto plnou moc vyžadovat? Nebo lze toto svolení zakomponovat do nájemní smlouvy respektive smlouvy o výpůjčce nemovitosti? Děkuji N.
Dokladová inventura
Je povinen výbor SVJ při schvalování účetní závěrky předložit k nahlédnutí dokladovou inventuru zůstatků Hlavní knihy aspoň členům na shromáždění. Nemá být náhodou vyúčtování zálohových plateb za SVJ srovnatelné položkově s náklady vykázanými v HK. Je povinen výbor SVJ informovat jednotlivé členy SVJ o jejich zůstatcích na účtu důouhodobých záloh a zůstatcích na rekon-trukce a modernizace domu? Nováček.
Máme si vést účetnicví sami?
Dobrý večer,
jsme malé SVJ bytového domu o 4 jednotkách/4 majitelé. Budeme zapisovat SVJ do rejstříku a starat se o správu domu sami. Jediný problém ale vidíme v účetnictví. Účetnictví nikdo z nás nerozumí, přesto si myslím, že by to přeci nemělo být tak těžké se o to starat sami a prosím o rady, jak to účetnictví vést v „malém“, co všechno bude k tomu potřeba. Žádné velké opravy nebo investice neplánujeme. SVJ bude přijímat od vlastníků jednotek jen příspěvky na správu domu a pozemku, zálohy na elektřinu spol. prostor a vodu. Výdaje budou např. na revize komínů, hasící přístroje, pojistku domu a další malé prkotiny jako administrativní náklady na pozvánky ke schůzi SVJ, a pod. Z účtu SVJ se také bude platit vodárnám voda a elektrárnám elektřina, s nasbíraných příspěvků. To je vše.

Poslední komentáře