Ostatní

Přeplatek z vyúčtování a vypořádání nákladů na služby spojené s užíváním bytu

Vložil PetrZ. (bez ověření), 16. Únor 2016 - 19:27 ::

Dobrý den, na poslední schůzi společenství vlastníků (kde jsem nebyl přítomen) bylo většinovým hlasováním odhlasováno, že částka 2000,– bude z přeplatku z vyúčtování a vypořádání nákladů na služby spojené s užíváním bytu převedena do „fondu oprav“ na plánovanou výměnu vodoměrů. Dotazy zní:

• je možné takto krátit vzniklý přeplatek? Doplňuji, že nejsem dlužníkem a krácení přeplatku jsem neodsouhlasil (ani dodatečně jsem nebyl vyzván).
  • jaký by měl být další postup v případě, že výše uvedený postup není správný? Mám čekat, až obdržím nižší částku, než je uvedena ve vyúčtování a tuto skutečnost pak reklamovat?

Účetnictví SVJ jinak

Vložil Odvážný (bez ověření), 15. Únor 2016 - 17:21 ::

V článku na portále SVJ pod zn. www.portálsvj/files je uveden článek pod náz- vem Účetnictví SVJ jinak: Vycházím z teze, že SVJ je „stát ve státě“ atd. Pracuji v účetnictví podniku teprve tři roky a zápisy zachycené v HK našeho

SVJ považuji naprosto chybné. Uvedu pouze jeden příklad vykázaný HK 2013.

První zápis v HK: účet 315-spotř.tepla za 2013 (zápis 7.03.14) MD Kč 450

Druhý řádek: zní: vyúčtování teplo (zápis 6.5.13) DAL Kč 400

účtování pozemku SVJ

Vložil leefi, 15. Únor 2016 - 16:30 ::

Dobrý den potřebovala bych poradit. V roce 2015 jsme jako SVJ koupili pozemek, který chceme využít jako parkoviště domu. Bohužel obec oslovila pouze SVJ ne spoluvlastníky na schůzi jsme tedy rozhodli, že SVJ pozemek koupi a následně jak bude majitel v katastru ho rozprodá jednotlivým majitelům bytu.Nevím jak, ale naúčtovat pozemek myslela jsem zaplacení pozemku 042/221 a po vpisu do katastru převést pozemek 031/042 nejsem si jistá zda to bude v pořádku.

děkuji za radu

Rozhodovani o změně učelu bytu bez předchazejici dohody vlastniku?

Vložil Arveno, 11. Únor 2016 - 12:34 ::

o změně jejich práv a povinností uzavřene v písemné formě? Neda mě abych se znvu neotazala. Chapu to spravně (či nikoliv) jako odporujici NOZ § 1196 (2)?

Co rikate ignorovani § 11196 NOZ ktery jasne řika, že „(2) Ke změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohody.“

Povinnost zveřejnit účetní závěrku

Vložil ZdeniHubs (bez ověření), 9. Únor 2016 - 21:53 ::

Dobrý večer, jak zveřejnit konkrétně účetní závěrku ve sbírce listin? Tady jsem to nikde nenašla.

Nějaký vzor?

zpoplatnění sklepů

Vložil havlinda, 5. Únor 2016 - 9:29 ::

Dobrý den,

v domě SVJ proběhla rekonstrukce sklepů a výbor SVJ přišel s myšlenkou zpoplatnit užívání sklepních kójí formou příspěvku na FO. Odkazují se na parag.1180 Ob­č.zákoníku o zpoplatnění společných prostor v domě. Jak v tomto postupovat, pokud každá byt.jednotka užívá svůj sklep – kóji? A není ve výlučném užívání jen některého vlastníka. Děkuji. Havlovi

nákup spotřebního materiálu pro člena Výboru

Vložil staarman, 5. Únor 2016 - 8:46 ::

Kolegové z Výboru mi schválili nákup tonerů do laserové tiskárny. Účetní naší správcovské firmy mi řekla, že fakturu mám nechat vystavit na SV a podepsat ji předsedou, že schvaluje proplacení. Ale v zápětí dodala, že když SV nevlastní počítač, takové věci bychom neměli kupovat, prý na to bereme odměny. Vaše názory?

prodej pozemku s budovou ATS

Vložil Ing. Jiří Morávek, 4. Únor 2016 - 16:25 ::

Jsme poměrně velké SVJ se 136 jednotkami (124 byty k bydlení 12 nebyty obchody. 50 m od domu je dislokována budova bývalé ATS která sloužila 36 roků k zásobování domu pitnou a užitkovou teplou vodou.Po vybudování přípojky do domu přímo z vodovodní sítě a ohřevu teplé vody výměníkem v domě jsou 2 pozemky s budovou ATS pro nás nevyužitelné.V proh­lášení vlastníka je ATS uvedena jako společné příslušenství budovy mimo budovu.V katastru nemovitostí jsou vlastníky těchto dvou pozemků s budovou zapsáni všichni vlastníci jednotek. Jak tyto společné části prodat? Můžeme vytvořit jeden dokument, který bude obsahovat 1.

Příležitostný příjem

Vložil Radim (bez ověření), 4. Únor 2016 - 15:38 ::

Naše SVJ bude potřebovat v průběhu roku uklidit v domě po rekonstrukci. Mohu jako právnická osoba touto činností pověřit někoho z domu tzv. „příležitostnou činností“ na základě § 10 odst. 1 a), § 10 odst. 3 zákona o daních z příjmů a uplatnit takto uzavřenou smlouvu jako náklad SVJ? Částka nepřesáhne 30.000. Jde mi zároveň o to, aby osoba, která je zaměstnancem pobírající plat a bude úklid provádět, nemusela podávat DP či platit z této činnosti daň. Dle mého hledání informací by tento postup měl být v pořádku, ale rád bych si tuto informaci ověřil u odborníků.

Poměrová měřidla - účtování

Vložil Kristýna K. (bez ověření), 2. Únor 2016 - 17:56 ::

Dobrý den, chci se zeptat ohledně poměrových měřidel a rozúčtování. Měřidla nám byla nainstalována 3/2015 ale rozúčtování poměrem 40/60 bylo schváleno až na shromáždění v prosinci. Dle informací výboru SVJ bude tedy od března 2015 účtováno dle tohoto poměru. Zajámalo by mě, jestli je to takto správné, zda nemusí být způsob účtování schválen buď před nainstalováním nebo napříkllad těsně po instalaci a ne až na konci účtovacího období. Děkuji

Syndikovat obsah