Ostatní
Jak obdržet vyúčtování záloh na správu domu
Na
http://www.spravexa.cz/…/1404041730/
je přehledný a použitelný vzor, co by mělo obsahovat vyúčtování záloh na správu domu. Něco podobného mi naše SVJ odmítá poskytnout, i přes moje každoroční žádosti.
Jak takovéto vyúčtování záloh na správu domu získat?
Mohu přestat zálohy hradit s odůvodněním, že mnou dřívě složené zálohy dosud nebyly řádně vyúčtovávány a že platby záloh obnovím, jakmile obdržím vyúčtování (shora uvedenéh obsahu)?
vyúčtování
Předsedkyni jsme řekli, že chceme nahlídnout do účetnictví – mysleli jsme si, že se s námi domluví a nechá nás nahlédnout do těch papírů, co má doma. Důležitá ale pro nás bylo info, že nám řekla, že ještě není vyúčtovaná rekonstrukce, kterou jsme dělali v loňském roce – září – listopad. To mě překvapuje a pořád přemýšlím, jak je možné, že to ještě není vyúčtované. Každá firma přece na něco podobného spěchá, končili v listopadu, což už je taky celkem dlouho, na rekonstrukci jsme si brali hypotéku, tudíž by se samotnou platbou neměl být žádný problém.
vyúčtování
Prosím, jak je to s vyúčtováním u SVJ – správu domu i účetnictví nám dělá Bytasen. Máme podezření, že předseda nejedná dle regulí, a tak bychom chtěli nahlídnout do účetnictví. Jde nám ale o to, zda už najdeme jednotlivé účty zahrunuty do účetnictví na Bytasenu – laicky řečeno – jak často musí nosit předseda účty do Bytasenu – musí to být jedenkrát měsíčně, čtvrtletně nebo třeba jednou za rok? Jdná se nám např. o to, že bychom rádi věděli, jestli předseda zaúčtoval jednu podstatnou věc, se kterou jsme nesouhlasili, nebo jestli platil ze svého (platba proběhla v lednu) a jestli tam už musí být zaúčtovaná…?
výbor
Prosím, jaké práva a povinnosti vyplývají ze zákona členům výboru? Má tato funkce nějakké opodstatnění? Ve stanovách se na toto téma moc nemyslelo, ale jde mi o to, jak je to v zákoně. Může třeba člen výboru sám za sebe svolat schůzi? A jaké další pravomoci oproti členům SVJ má? (Musí být vždy přítomen na schůzi?)
Exekuce na předsedu SVJ
Dobrý den
Jsme SVJ a máme předsedu, jenž není majitelem bytové jednotky v našem SVJ (byt vlastní jeho dcera, on zde bydlí). Vede letitý soudní spor, který nebyl ještě rozhodnut. V případě rozhodnutí a uvalení exekuce na našeho předsedu, může SVJ přijít o peníze?
Děkuji za odpověď a názor
Různé příspěvky na opravy
Mohl by někdo prosím poradit, zda je možné, aby různí členové SVJ měli různě stanovený příspěvek na zálohy na budoucí opravy (někdy hovorově zvaný FO)? V našem domě jsme poctivě spořili a nyní máme tuto rezervu dostatečnou. Rádi bychom podstatně snížili pravidelné měsíční příspěvky, ale část majitelů nechce z toho důvodu, že zhruba čtvrtina spolumajitelů je nová, nepodíleli se tedy na vytváření této rezervy a byli by výrazně zvýhodněni. Je možné řešit situaci tak, že majitelé, kteří byt získali do určitého data budou platit tyto zálohy menší než ostatní?
výklad paragrafu
Dobrý den, potřebuji radu ve věci výkladu tohoto paragrafu:
1129 (1) K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků.
myslí se tím dvoutřetinové hlasy spoluvlastníků všech vlastníků domu nebo těch co hlasují na schůzi?
Děkuji
Předpis záloh
Uplynuly dva měsíce nového účetního období a dosud jsem neobdržel „Rozpis záloh na rok 2015“. Dotazem mi bylo výborem sděleno, že „Rozpis záloh“ platí tak dlouho, dokud se nezmění. Nařízení vlády 366/2013 Sb. hovoří v § 15 o tom, že společenství schválí rozpočet na kalendářní rok (t.j. předem). Stanovení záloh na služby na následující účtovací období upravuje rovněž zákon 67/2013 Sb. o službách (t.j. také předem). Dávám tedy do diskuse otázku, zda je povinností výboru SVJ vypracovat rozpočet na následující účetní období, nechat jej schválit shromážděním a následně z tohoto rozpočtu vypracovat „Rozpis záloh“ na další rok? Pokud ano, pak vzniká otázka je povinností vlastníka platit zálohy z předchozího roku?
Dům v majetku a oprávky
Dobrý den,převzala jsem vedení účetnictví SVJ našeho domu. SVJ vzniklo v roce 2013,tehdejší paní účetní zařadila při vzniku SVJ do majetku SVJ dům (dům a jednotky je ale ve vlastnictví členů SVJ ) a prováděla každý rok oprávky,tím pádem měla hospodářský výsledek do mínusu. Myslím ale, že je to takto špatně. Co by jste mi poradili, jak mám postupovat dále aby to bylo v pořádku. Děkuji za odpověď.
S ÚČTEM SVJ DISPONUJE CIZÍ OSOBA
Náš dům má jednoho pověřeného vlastníka,máme transparentní
účet,zjistila jsem ,že
účet se hodně ztenčuje,zašla jsem do banky,kde jsem zjistila ,že
s účtem nedisponu-
je pověřený vlastník,co by právní osoba,ale manželka,Vše v utajení.
děkuji za Váš
názor. Maruška

Poslední komentáře