Ostatní
DPP jako odměna člena statutárního ogránu
Prosím, můžete někdo poradit, dostala jsem se do křížku s jedním SVJ, kterému zpracovávám účetnictví. Jedná se o odměny čl. statut. orgánu. SVJ si zaplatilo daňového poradce, který jim zpracoval odměny zpětně za rok 2015 a já to mám zaúčtovat. Udělal předsedovi DPP na administrativní práce. Já s tím nesouhlasím, měla by to být odměna členu statutárního orgánu (zálohová daň, ZP, SP od 2500 výše). Teď po mně spolek chce, abych se s daňovým poradcem dohodla, můžu mzdy zaúčtovat tak je vypočetl a být v klidu? Navíc kvůli tomu musím předělat uzávěrku, protože jsem už uzavřela na základě jejich sdělení, že už žádné doklady do roku 2015 nebudou. Děkuji za radu.
Novela zákona o službách
Předpis č. 104/2015 Sb. upravuje a mění některá ustanovení zákona 67/2013 Sb. V § 2 písm. a) bodě 2 a písm. b) bodě 2 se slova „vlastnictví bytů“ nahrazují slovy „bytové spoluvlastnictví“ tj. podle NOZ. Jestliže se SVJ (2000) stále řídí ZOVB, jak vyplývá ze závěrů na tomto portále, pak dávám k diskuzi, zda se se novela 104/2015 Sb. také vztahuje na SVJ(2000), neboť tato SVJ jsou přeci poskytovatelem služeb podle zákona upravující vlastnictví bytů. Co na to říkáte odborníci.Jura.
Je to možné?
Je to možné? Před 5 lety jsem zdědila po rodičích bytovou jednotku a
stala jsem se právoplatnou členkou SVJ. Za dobu užívání jsem došla
k názoru, že řízení a hospodaření SVJ je pravděpodobně v rozporu
s platnými zákony. Po různých dotazech u stat. orgánu (výboru SVJ) jsem
zjistila že:
SVJ bylo založeno za přitomnosti notáře a Stanovy SVJ byly zpracovány
právníkem. Poněvadž mám pochybnosti o správnosti některých rozhod nutí
mám dotaz, zda mám možnost nahlédnout do všech písemností spojených se
založením SVJ. Z informací od některých členů SVJ jsem
žjistila že:
Začátečník ve vedení účetnictví pro SVJ
Dobrý den, potřebovala bych poradit se začátkem vedení účetnictví pro SVJ. Výbor mě požádal, zda bych vedla účetnictví pro SVJ, jelikož mám určité zkušenosti s vedením účetnictví pro podnikatele. Potřebovala bych ale poradit do začátku od zkušenějších účetních pro SVJ a pár odpovědí na mé otázky. Odkdy SVJ musí vést podvojné účetnictví? Předsedkyně mě informovala, že do konce roku 2015 vedla pouze daňovou evidenci. Není povinnost vést podvojné účetnictví již od roku 2014? Máte někdo zkušenosti? Provedla bych převod z daňové evidence na účetnictví počáteční rozvahou a dále již účtovala podle zákona o účetnictví a prováděcí vyhlášky. Uvažuji správně?
Jak poznat účetnictví SVJ?
Může člověk s průměrným rozumem jednoduše poznat, zda předkládané listiny jsou či nejsou účetnictvím SVJ? Je někde nějaký vzor, jak účetnictví SVJ vypadá? (Ve veřejném rejstříku SVJ nic založeno nemá, asi je ještě čas.)
(Neptám se, jak poznat, zda je účetnictví vedeno řádně, to je až vyšší level, až si vyjasním tohle. Ptám se skutečně pouze na to, jak poznat, zda předložené papíry vůbec jsou účetnictvím.)
Software pro účetnictví
Našemu SVJ je nabízen software pro účetnictvi pod názvem INTEGRI. Máte s tímto programem někdo zkušenosti a jaké? Předseda
Doplněk k Nadřízený orgán SVJ
Jaké nedostatky se v účetnictví našeho SVJ vyskytují uvádím některé zápisy: 201 – Pokladna: Zde jsou zapsány obraty dvouřádkem a to: MD nebo DAl 201 a druhý řádek MD nebo DAL s různými protiúčty. Za všechny zápisy je udělán součet za str. MD a Dal.Celkový obrat za str. MD a Dal nelze při účetní závěrce použít automatický převod součtu obratů všech použitých účtů do HK. Účetní deník má další skupiny dokladů s nadpisy: Bežný účet, Vnitřní doklady, Typové doklady, Vyúčtování B,G-předpis atd. Téměř všechny účetní zápisy jsou prováděny dvouřádkem, t.j.na str. MD i Dal.Není tedy možné obraty vykázané v deníku porovnat s obraty jednotlivých účtů v HK. Je několik účtů vykázaných v HK jejichž poč. zůstatek není souhlasný se zůstatkem v HK min. období.
Povolení radnice pro reklamu
Dobrý den, podařilo se nám najít zájemce o pronájem bočního štítu (bez oken) našeho bytového domu se SVJ(2000) na zavěšení velkoplošné reklamy. Potřebujeme pro jeho pronájem nějaké povolení z radnice? Neměl by někdo prosím vzorovou smlouvu? Děkuji všem za pomoc a zdravím.
Zobrazení textu
Když napíší text, nebo chci vložit tabulku a dám pokyn poslat, tak se text v zobtazení změní, nebo tabulka vůbec nezobrazí. Poradí mi někdo jak mám postupovat? Jsem nováček v psaní příspěvků na portál. TAL
Nadřízený orgán SVJ ?.
""Naše SVJ neodvádí FÚ žádné daně. Má právo nebo povinnost FÚ provést kontrolu účetnictví při písemném sdělení, že stat.orgán hrubě porušuje platné zákony a předpisy při vedení účetictví.Účetnictví vede pověřený správce SBD.Podal jsem konkretní upozornění FÚ na chyby v účetnictví již před 4 měsíci a nemám dosud žádnou zprávu o výsledku kontroly od stat. orgánu SVJ a ani FÚ. FÚ má pouze povinnost sdělit výsledek kontroly výboru SVJ. Na písemný dotaz u FÚ zda byla kontrola již provedena jsem nedostal odpověďˇ.SVJ nemá zřejmě žádný nadřízený orgán na který bych se mohl obrátit o odpověď na moje upozornění.Protože ne-

Poslední komentáře