Ostatní

Obsazení společné sušárny

Vložil B,Voják (bez ověření), 10. Březen 2016 - 18:24 ::

Dobrý den,

obracím se laskavě na odborníky s tímto dotazem. Jsme SVJ (2000) a společnou částí je i sušárna. Jeden vlastník si obsadil tuto sušárnu a zavalil ji osobními věcmi ( osm jízdnách kol, mnoho dětskžch hraček, dokonce i seno a jiné haraburdí), čímž vznikl minimální prostor pro sušení prádla. Tvrdí, že to má povolené( pravděpodobně od nějakého jedince z výboru), na shromáždění vlastníků se o tom vůbec nejednalo. Rád bych věděl, jakým kvórem toto obsazení mohou vlastníci schválit. Ostatní vlastníci jenom tiše nadávají.

Děkuji za vyjádření

Obsazení společné sušárny

Vložil B,Voják (bez ověření), 10. Březen 2016 - 18:22 ::

Dobrý den,

obracím se laskavě na odborníky s tímto dotazem. Jsme SVJ (2000) a společnou částí je i sušárna. Jeden vlastník si obsadil tuto sušárnu a zavalil ji osobními věcmi ( osm jízdnách kol, mnoho dětskžch hraček, dokonce i seno a jiné haraburdí), čímž vznikl minimální prostor pro sušení prádla. Tvrdí, že to má povolené( pravděpodobně od nějakého jedince z výboru), na shromáždění vlastníků se o tom vůbec nejednalo. Rád bych věděl, jakým kvórem toto obsazení mohou vlastníci schválit. Ostatní vlastníci jenom tiše nadávají.

Děkuji za vyjádření

Správce a předpis záloh

Vložil Laik (bez ověření), 10. Březen 2016 - 16:49 ::

Tato otázka byla již komentována na portále již 15. 07. 2014. Ve smlouvě uzavřené výborem SVJ se správcem je uvedeno: Správce je povinen předložit SV v termínu do 31.5. přísl.ka­lendářního roku ke schválení návrh rozpočtu nákla- dů na správu, provoz a služby domu. K předloženému návrhu se SV vyjádří do 15 dnů po jeho obdržení. Nevyjádří-li se v této lhůtě, má se za to, že návrh rozpočtu byl schválen. Tento způsob zpracování rozpočtu je uplatňován od vzni- ku SVJ. Ve schválených Stanovách není o tomto způsobu zpracování rozpočtu

Lhůta pro obrácení se na soud.

Vložil Neinformovaný (bez ověření), 10. Březen 2016 - 16:11 ::

Dobrý den, jaká je lhůta pro obrácení se na soud, je-li naplněn § 1209 odst/2 NOZ? Děkuji.

Vyúčtování na vlastníka

Vložil Anonymous, 10. Březen 2016 - 11:35 ::

Máme méně vlastníků než bytů (což je patrně časté). Účetní je odměňován podle počtu vyúčtování. Je možné ušetřit tak, že se bude vyúčtovávat na vlastníka (souhrnně pro všechny jeho byty), místo na byt? Vlastníci vlastnící více bytů s tím souhlasí. Je nějaký předpis, který ukládá vyúčtovávat každý byt samostatně, i když jsou stejného vlastníka a ten souhlasí se souhrnným vyúčtováním?

Výrazné zvýšení záloh

Vložil Kat_Helm, 9. Březen 2016 - 13:02 ::

Počátkem ledna 2016 jsem obdržela od SVJ nový předpis záloh – výrazně navýšený. Tento předpis jsem reklamovala u SVJ. Předložila jsem následné dotazy:

1. Jak je zdůvodněno 140% zvýšení záloh na SUV? Měřená spotřeba naší bytové jednotky je letitě téměř konstantní (70 m3), spotřeba domu taktéž (letitě asi 200.000 Kč). SVJ uvedlo, že spotřeba SUV je nově dle NOZ rozpočítána dle velikosti bytu. Takovou informaci jsem nikde nenalezla a vzhledem k měřené spotřebě SUV je i poměrně nelogická. 2. Jak je zdůvodněno další navýšení záloh? Požádala jsem o konkrétní výčet všech záloh, které byly zvýšeny a zdůvodnění. Nový předpis se od původního zcela liší a nelze určit u kterých položek a proč proběhlo zdražení.

hledám pod co spadá vchod v ulici Livornska

Vložil Hanka (bez ověření), 8. Březen 2016 - 13:10 ::

Dobrý den, chtěla bych poprosit o informaci. Hledám kde se dá, Ulice Livornská 444, Hroní Měcholupy, Praha nenacházím pod co tento byt spadá. Bytové družstvo to evidentně není. Dá se zjistit nějaký kontakt na odpovědnou osobu k tomuto vchodu pokud patří pod SVJ.

Děkuji Sedláková

Dluh SVJ

Vložil Jiří (bez ověření), 7. Březen 2016 - 15:37 ::

Jako jeden ze spoluvlastníků jsem v říjnu 2013 podepsal s SVJ tzv. Dohodu o narovnání. SVJ se v ní zavazuje ve 4 splátkách do 31.8.2014 splatit dluh, který vůči mne má z důvodu mé investice do zateplení společných prostor domu.Proběhly první dvě splátky a pak se záležitost zastavila na bodu smlouvy v němž se praví, že: „… v možnostech SVJ splácet splátky dle této dohody, to je, resp. bude, vždy, když SVJ má, resp. bude mít, na svých účtech u bankovních ústavů finanční prostředky ve výši alespoň 135 000,–Kč k poslednímu dni měsíce, v němž má dojít k zaplacení té které splátky a opačně platí, že pokud na účtech v předchozí větě uvedeném dni smluvená částka 135 000, Kč dohromady nebude, zakládá taková situace nevyvratitelnou domněnku, že v možnostech SVJ není dluh, resp. danou splátku, v daném měsíci splácet.“

Vedení účetnictví členem výboru

Vložil TTerka, 7. Březen 2016 - 13:39 ::

Dobrý den, je možné, aby člen výboru SVJ zároveň vedl účetnicví pro stejné SVJ? Osobně si myslím, že je to střet zájmů. Nikde se mi nepodařilo vyhledat.

Děkuji

ČÚS

Vložil Anonymous, 7. Březen 2016 - 11:16 ::

Odkazuje se zde často na České účetní standardy a nutnost jejich dodržování v SVJ. Kde je možné si je přečíst? Děkuji.

Syndikovat obsah