Ostatní

využívání společných prostorů

Vložil Jakub Dvořák (bez ověření), 12. Duben 2016 - 15:19 ::

Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor v užívání společného prostoru. V našem SVJ se odsouhlasil provozní řád garáží, kde já hlasoval proti. Nicméně máme v garáži společné prostory, které nesouží k parkování vozidel/moto. a nic tam stát/parkovat nemá. Jelikož ale v celé garáži není místo, parkuji tam svoji motorku. SVJ posílá emaily typu, motorka bude odtažena na náklady majitele na odtahové parkoviště. Zmiňuji, že jsem taktéž spoluvlastníkem společného prostoru (které nelze pro nic využít.. a proto tam parkuji motorku) a hlasoval jsem proti návrhu na provozní řád.

rozšíření lodžií a zvětšení celého domu -nesouhlas 20 vlastníků z mnoha

Vložil Sonny, 12. Duben 2016 - 15:15 :: |

Pokud jsem vlastníkem bytové jednotky v panelovém domě v 6.patře, kde je celkem 130 bytů ( některé byty mají velké lodžie a některé žádné ) a společenství se rozhodne, že celý panelák zvětší tím, že zvětší stávající lodžie ze 7 na 15 m2 a 2KK přistaví lodžii novou na 7 m2, je potřeba nové prohlášení vlastníka a to od jednotlivců? Někteří s takovým nesmyslem nesouhlasí ( 25 mil. úvěr-obří zadlužení ), jelikož jim to zhorší bydlení ( místo betonové lodžie, kam svítí celý rok slunce, bude celoskleněná výplň, kam se pak v létě vůbec nebude moci jít).Tyto byty jsme odkoupili od obce před 5 lety a většina právě s těmito betonovými lodžiemi, z kterých se kouká na druhý panelák a jsou v pořádku- nová dlažba, hydroizolace. Nevidíme důvod, proč by se to mělo měnit. Druhá část paneláku, která má skleněné lodžie a kouká do přírody, chce toto rozšíření. My chceme pouze zateplení celého paneláku a i opravu těch jejich skleněných lodžií, ale nechceme jinou změnu. Právě tato betonová lodžie byla důvod, proč jsme si ten byt koupili. Navíc několik lodžií je zasklených a už to bylo i několik let před koupí bytu a je na to stavební povolení, vše jak mělo být – naše vlastnictví( 30 000 kč). Bohužel nevím, jestli je to v prohlášení vlastníka. Po druhé to platit opravdu nechceme. Vše chtějí hradit z fondu oprav.

Vysoké pohledávly

Vložil Zvědavý (bez ověření), 10. Duben 2016 - 17:28 ::

V HK jsou vykázány k 1. 1. 2016 v PS vysoké pohledávky u dodavatelů. Saldo překračuje průměrnou výši roční spotřeby. Příloha úč.závěrky není doložena inventurou pohledávek a závazků. Na dotaz co tvoří tento zůstatek jsem nedostal odpověď. Komu mám nahlásit k prošetření tento podezřelý zůstatek. FÚ to nevyřeší, protože ten se zabývá pouze kontrolou daňových záležitostí. Opravdu nevím na koho se obrátit, když výbor to zřejmě neví a účetní správce přílohu nedoložil. Zvědavý.

Jak vynutit plnění povinností.

Vložil Karel (bez ověření), 8. Duben 2016 - 5:10 ::

Dobrý den,

má již někdo zkušenost s aplikací §13 zák. 67/2013 ať již pozitivní (uplatnil ji vůči SVJ) nebo negativní (zaplatil za neohlášení počtu osob).

V mém případě: žádal jsem v dubnu 2015 o podklady k vyúčtování. SVJ samo, mi je doposud neposkytlo respektive poslalo mne za správcem. Účetní od správce mi ukázala na obrazovku počítače a řekla, že to je vše co mi může ukázat (chtěl jsem si ofotit seznam faktur došlých i placených z jakékoli validní sestavy). Nějaké faktury mi nechali zfotit, ale když začali zfocování považovat za moc dlouhé (cca 20 min), tak údajně zavolali předsedovi a pak focení ukončili s tím, že nedostali oprávnění, mi cokoli dalšího zfocovat (samozřejmě, máme ve stanovách oprávnění: nahlížet které se vykládá tak, že mi drží listinu před očima ale nesmím na ni sáhnout a smím ji vidět jen já (už ne můj účetní rádce), ale v §8/1 zákona se jasně píše o poskytnutí kopií podkladů).

Po několika týdnech jsem pak dostal i písemně (od správce), že způsob rozúčtování tepla mi neřeknou, protože to je prý knowhow a že ho spočítá počítač. Takže do dnešního dne jsem si nemohl zjistit v čem je vyúčtování za rok 2014 chybně (a ono chybné je). Nemohl jsem samozřejmě ověřit ani to, zda a jak ostatní platí (máme v účetnictví dluh půl mega, ale nijak moc to nikoho ze spoluvlastníků nebere). Předpokládám, že stejně arogantně se bude SVJ chovat i tento rok.

Odměna předsedovi SVJ bytový dům o 8 Bytech

Vložil Náhlovský (bez ověření), 7. Duben 2016 - 12:12 ::

Dobrý den. Jsme 1. patrový bytový dům o 8 bytech v malém městě. Na setkání SVJ jsme se dohodli, že měsíčně budeme hradit správci služeb 190, Kč na 1byt. Měli jsme původně, možnost přejít ke správci o polovinu levnějšímu, ale předsedou nám bylo řečeno, že dražší správce nám udělá uplně vše a výbor nebude mít žádnou práci,či starost! Za rok činí částka za správu 8 bytů 18.240.- Kč. Podotýkám, že naše byty nemají ústřední dálkové topení, ani dálkově dodávanou teplou vodu, dům je bez výtahu! Takže teplo a teplou vodu si obstaráváme my vlastníci.Teplou vodu prostřednictvím elektrického boileru a topení elektrické.Před­seda, našeho SVJ si bere od každého bytu měsíčně 175,–Kč v podstatě za nic, protože veškerou správu, činnost za byty, má zvolený správce služeb Byt.Družstvo.

účet SVJ

Vložil Anna Novakova, 6. Duben 2016 - 8:42 ::

Dobrý den, věděl byste mi někdo poradit, kde oficiálně zjistit, jestli byl účet vedený na správce převeden na SVJ? Děkuji AN

Účetní závěrka

Vložil M. H. (bez ověření), 5. Duben 2016 - 10:53 ::

Dobrý den, jaký způsobem mám vložit účetní závěrku (účetnictví) do rejstříku? Ještě jeden dotaz: od které účetního období je to povinné??? Díky moc za info

vydelecna cinnost

Vložil Michal Foret (bez ověření), 3. Duben 2016 - 18:03 ::

Dobry den,je mozne,aby SVJ pronajimalo plochu zebspolecnych prostor za najemne a timto vykazováa vydelecnou cinnost?

zmena uzivani stavby

Vložil pavel (bez ověření), 2. Duben 2016 - 9:54 ::

dobry den . prosim o radu .koupil jsem v bytovem dome v roce 2010 nebytovy prostor ktery je umisten v prostoru hromadne garaze.je to nebytova jednotka o rozmerech 300×615cm svetle vysky 230 cm se vzduchotechnikou ktera je soucasti hromadne garaze . v katastru nemovitosti je jako zpusob vyuziti uveden jiny nebytový prostor. v prohlaseni vlastnika ,ktere je provedeno dle zakona 72/1994 je uvedeno ,ze se jedna o nebytovy prostor a ze se sklada ze skladu o ploseč 18,44m2.v kolau­dacnim protokolu je uvedeno ze se jedna o sklad/sprav­ce/.mam pisemne vyjadreni puvodniho spravce domu ze nebytovy prostor je od radne kolaudace uzivan jako samostatna uzavrena garaz tento stav trva 16 let.nyni prislo ke zmene spravce domu SVJ a ten me upozonil ze uzivam jednotku u rozporu s kolaudacnim rozhodnutim ./ uzivam ji jako garaz/,kolaudace bytoveho domu probehla v roce 1999.nevim jestli musim pozadat o zmenu uzivani stavby dle § 127zakona c.183/2006 kdyz dle meho nazoru nejde o zmenu ucelu stavby dle § 126 SZ.

zálohy

Vložil Sandokan (bez ověření), 1. Duben 2016 - 17:26 ::

Může SVJ z předepsaných záloh na služby vlastníků jednotek splácet úvěr bance ?Nebo jen z fondu oprav ?Může se část záloh převést jakoby do stávajícího fondu oprav aby byl větší?A tím ošidit vlastníky o jejich zálohy?

Syndikovat obsah