Ostatní

Účetní závěrka a její neúplnost - hrozí postih do úřadů?

Vložil PN8, 23. Květen 2016 - 15:50 ::

Dobrý den,

náš předseda po nás žádal na schůzi schválení účetní závěrky za rok 2015 z podkladů, které zaslal předem. S některými členy SVJ jsme si všimli, že v účetním deníku chybí položky z daňových dokladů za poslední kalendářní měsíc roku 2015. Předseda pravděpodobně nepředal doklady správcovské firmě nebo firma zapomněla započítat několik daňových dokladů za jeden kalendářní měsíc. Na naší námitku o neúplnosti účetní závěrky předseda ujišťoval o tom, že nevadí, že několik dokladů není uvedených v závěrce za 2015, že se zaúčtuje do závěrky za následující rok. Zatím tedy závěrka nebyla schválena.

Výbor - rodinné vazby

Vložil anonymous (bez ověření), 19. Květen 2016 - 19:18 ::

Musí být ve stanovách podle NOZ o Výboru tato věta nebo ji můžeme vypustit?

„Členem voleného orgánu společenství nemůže být současně ten, jehož příbuzný v řadě přímé, sourozenec nebo manžel (manželka), je členem voleného orgánu společenství.“

zpráva o hospodaření

Vložil samony, 15. Květen 2016 - 1:03 ::

Na schůzi SVJ nebyla schválena zpráva o hospodaření. Co musí následovat? Po 5letém období byl volen nový výbor. Do výboru byl zvolen vlastník který nebyl na schůzi přítomen. Když byl o této skutečnosti informován zaslal výboru dopis ve kterém sdělil, že nebyl dotázán zda souhlasí s návrhem na svou volbu. Svou volbu odmítl. Sdělil že není členem výboru. Je volba celého výboru neplatná?

dotaz

Vložil helena (bez ověření), 14. Květen 2016 - 13:29 ::

Dobrý den, jak postupovat při hlasování stanov pokud jeden z členů zemře a nový majitel ještě není zapsaný do katastru nemovitostí? Při hlasování se počítá 100% s počtu zůčastněných,pak nedosáhneme podle podílu 75% při odhlasování stanov,jsme SVJ kde je šest bytů.

Právo na nahlížení podle Pražáka

Vložil Pub (bez ověření), 13. Květen 2016 - 9:31 ::
jak „nahlížení“ chápe „literatúra“ na kterou se tady čas od času odvolává zřejmě Pražákovi-žáčci a na kterou občas narazíte i v judikátech: viz. Zbyněk Pražák, Bytové spoluvlastnictví ISBN:978–80–7502–025–3 str.77,78 cit. vybrané:
…mám za to, že v pojmu „seznámit se“ je obsaženo být informován, nikoliv kontrolovat. A jak, jakým způsobem a do jaké míry má být konkrétní vlastník informován. zase upravuje druhá věta. Takže
  • …zeptáli se vlastník „jak hospodaříte při správě domu“, je správnou odpovědí „dobře“ či „špatně“

Výdaje a náklady

Vložil Anonymous, 10. Květen 2016 - 11:36 ::

Vyúčtování záloh složených vlastníkem jednotky vychází z výdajů SVJ nebo nákladů SVJ?

Přiřazení došlých plateb

Vložil Anonymous, 9. Květen 2016 - 7:44 ::

„běžný způsob, který páruje došlé platby na nejstarší pohledávky. … Lepší je, dle mého, držet roky oddělené.“

Pan Dvořák uvedl dva způsoby přiřazení došlých plateb. Který je v souladu s předpisy? Příklad:

Pro roky 2014 a 2015 mělo být hrazeno 1000 Kč každý měsíc. Ve skutečnosti bylo hrazeno 24000 Kč v lednu 2015. Metoda párování na nejstarší pohledávky: vše uhrazeno. Metoda držet roky odděleně: Za rok 2014 nebylo hrazeno ničeho, jde o dluh. Za rok 2015 vznikl přeplatek, ten se ovšem (při této metodě) s dluhem za rok 2014 nesetká. Dluh je možné vymáhat.

Ještě k ukázce stanov

Vložil N. Klainová (bez ověření), 8. Květen 2016 - 17:36 ::

6. a 7. 5. 2016 se na http://www.portalsvj.cz/…ani-klainove probírala část mé ukázky stanov, věnovaná mimo jiné různým příspěvkům na správu.

K problematice se vracím v novém vlákně, protože původní diskuse zabloudila k pravidlům českého jazyka a k dalším zajímavým, leč nesouvisejícím tématům.

Žádný dotaz mailem jsem nedostala. K diskusi se vracím ze dvou důvodů. První je vysvětlující, druhý doplňující.

Vysvětlení, proč jsem se pletla do stanov a proč tam mám tolik druhů příspěvků na správu:

Účetní tlupa v jednom městě

Vložil Taky vlastník II. (bez ověření), 8. Květen 2016 - 12:08 ::

Zaujal mě tento příspěvek „ vlastníka jednotky“ :
Neviděl jsme reálně že by jakékoli mně známé SVJ rozepisovalo vlastníkům jak a na co se použila ta jejich záloha (na správu) skutečně. Už proto že účetnictví skoro 1/4 SVJ v mém městě provádí jedna účetní tlupa a ta své zvyky (informační vakuum. lži, strašení soudy, rozeštvávání uvnitř SVJ) opustiti nehodlá.
Naprosto stejná situace je totiž na našem sídlišti.
Vyúčtování je jenom cár papíru, žádný účetní doklad, prostě děs.

Dá se proti tomu nějak účinně bojovat sólo, když jsou porušovány zákony o účetnictví?

Kopie faktur

Vložil Znechucený vlastník (bez ověření), 7. Květen 2016 - 6:11 ::

Včera jsem se v zápise ze shromáždění SVJ dozvěděl, že ""kopie"" faktur za loňský rok jsou uloženy u člověka, který není členem SVJ, ani statutárního orgánu, má v domě pronajatý byt.

Je tenhle postup normální? Podle mne navíc kopie není nic prokazující, pokud to neporovnám s účtem.

Co si o tom myslíte?

Syndikovat obsah