Ostatní
"ZBYTEČNÝ odklad" dle ZoSL
Zdravím v (http://www.portalsvj.cz/…byt-ci-nebyt) vyvstal pro mne problém s pojmem „ZBYTEČNÉHO odkladu“.
§ 12 ukládá „Příjemce služeb oznámí poskytovateli služeb písemně a bez ZBYTEČNÉHO odkladu změny v počtu osob rozhodných pro rozúčtování“
§ 13 odst. 1
„…zejména nesplní-li příjemce služeb povinnost oznámit změnu
počtu osob…“
Změna frekvence placení záloh na služby
Dobrý den,
chtěl bych se, jako člen SVJ, zeptat, zda může předseda SVJ (prozatím jediný člen výboru) změnit frekvenci placení záloh za služby na čvtrtletní či pololetní, samozřejmě předem.
Předseda SVJ takto učinil a někteří členové s tím souhlasí, jiní ne. Dobrovolně může asi kdokoliv zaplatit předem, ale pokud někdo nezaplatí (a bude nadále pokračovat v měsíčním placení), jde to od něj vymáhat? Jde tedy člena SVJ přinutit k platbám záloh na několik měsíců dopředu?
Stanovy zatím ještě nejsou odsouhlaseny žádné (nové SVJ), takže předpokládám, že jsou v platnosti vzorové stanovy.
Požadované platby výrazně převyšují náklady
Skutečné náklady na služby zajišťované správcem činí ~5 Kč/m2/měsíc a na správu dalších rovněž ~5 Kč/m2/měsíc. Předepsáno k úhradě je ovšem něco jiného, a to služby ve výši odpovídající nákladům a k tomu správa ~25 Kč/m2/měsíc, tj. ve výši asi pětinásobku nákladů s odůvodněním, že je třeba šetřit a tvořit rezervní fond, fond oprav, fond údržby a ještě několik dalších fondů, a že to takto bylo schváleno. (Finační plán správy sestaven není.)
Co s tím?
Pan JarekSVJ na jiném místě uvádí, že obrana vlastníka jednotky není, a že s podobným požadavkem u soudu opakovaně uspěl:
zálohy na správu domu a pozemku
Dobrý den,chtěl bych diskutující na tomto portále požádat o názory k následujícímu.V §15/2 ZOVB je stanoveno,že výši záloh na správu domu si vlastníci jednotek určí usnesením shromáždění tak,aby byly kryty předpokládané náklady,které bude nutné vynaložit. Protože usnesení shromáždění k dané věci u nás neexistuje tak výbor nechal na posledním shromáždění,věci neznalé vlastníky odsouhlasit dokument “Plán hospodaření na rok 2016 tzv.rozpočet dle nařízení vlády č.366/2013“.Čímž nabyl přesvědčení,že vyhověl liteře zákona. Předesílám,že u SVJ neexistuje dlouhodobý plán oprav a údržby(plánuje se z roku na rok),nerozlišují se krátkodobé a dlouhodobé zálohy.Navíc se zálohy na správu domu po celou dobu existence SVJ nevyúčtovávají a nevypořádávají, protože podle výroku jednoho „chytráka“z výboru,“ zálohy jsou platby a ty se jednotlivci nevyúčtovávají“.
Ukládání do sbírky listin - jak na to?
Dobrý den,
již jsem to tu viděl, ale nebyla tam přesná odpověď.
Jak uložit doklady z účetnictví do sbírky listin.
Již víme PDF- jeden soubor, víme co ale jak? Na CD, poštou, nějaký formulář?…
Práva a povinnosti vlastníků a trestní zákoník
Pokud není umožněno právo člena na seznámení s doklady o hospodaření, porušuje Společenství či jeho členové své povinnosti a využívajíc závislosti člena, může jít i o trestný čin.
Vzorové stanovy společenství vlastníků jednotek
Čl. XIV Práva a povinnosti člena společenství
(1) Člen společenství má práva vlastníka jednotky a člena společenství uvedená v příslušných ustanoveních zákona o vlastnictví bytů a těchto stanov a má zejména právo .....
- nahlížet do písemných podkladů pro jednání shromáždění, do zápisu ze schůze shromáždění, do smluv sjednaných společenstvím a do podkladů, z nichž vychází určení výše jeho povinnosti podílet se na nákladech spojených se správou domu a pozemku a s dodávkou služeb spojených s užíváním jednotky.
Rozuctovani elektriny na spolecnich prostorach
Dobry den Like,
Mam na Vas dotaz.
V bytovem dome mame podruzny spolecny meric na elektrinu, a merice na kazdou
bytovou jednotku, spolecne prostory jsou na jeden spolecny meric.
Elektriku pocitaly jsme tak ze, odecitala se elektrina z mericu kazde bytove
jednotky, a zbytek elektriny za spolecny prostor rozpocitavala se na osoby.Ke
spolecnym prostoram patri garazove vrata, osvetleni v dome, cerpadlo ve studni,
drticka na odpad, kotelna.
V prohlaseni vlastniku je uvedeno ze,pokud nemame merice elektriny na vsechny
spotrebice, mame hradit podle podilu na plose. V stanovach SVJ je uvedeno jinak
ze, mame hradit elektrinu spolecn.prostor podle poctu osob, coz se delalo
do ted.
Prehled Vyuctovani
Dobry den,
dostala jsem prehled vyuctovani za rok 2014, kde jsou rozepsane vsechny polozky. Co me ale zarazi, je polozka rezie a sprava. Na obou mam za rok 2014 doplatit dohromady cca 1000 Kc. Zadala jsem si i rozpis, kde bylo par kolku, ale nic vic, polozka rezie stale nerozepsana. Jaky je tedy rozdil mezi rezii a spravou a co vse se pod to zahrnuje? Na tuto otazku mi predsedou vyboru odpovezeno nebylo. Jako laik tomu nerozumim, ale odmitam platit za nepodlozene informace. Tento nedoplatek mi jen za 2 polozky prijde celkem vysoky, pokud ho musel platit i zbytek domu.
Dekuji za odpoved
Energetický regulační věstník 8/2015
Prosím,
zabýval jste se někdo tímto cenovým výměrem a vyhodnocením dopadů na ceny el. energie ?
Energetický regulační věstník 8/2015:
http://www.eru.cz/…stnik-8–2015
Děkuji, mám z toho pocit, že výrazně vzroste cena el. energie a Vy?
Děkuji.
Náklady úvěru
I mne zajímá odpověď na dotaz paní Sýkorové na p. lake, proto ho zde kopíruji, jak umím:
Náklady úvěru
Vložil Karla Sýkorová (bez ověření), 5. Leden 2016 – 22:29
„vlastník jednotky je povinen podílet se jak na nákladech správy svého majetku, tak i na nákladech vlastní správy právnické osoby, protože je jejím členem.“ (lake)
Náklady úvěru patří do které z obou uvedených položek?
Těším se na odpověď.
N. Klainová

Poslední komentáře