Ostatní

Daňové přiznání SVJ

Vložil Krista, 13. Březen 2015 - 19:00 ::

Dobrý den,

pokud SVJ nemá daňovou povinnost, nebude podávat daňové přiznání, je potřeba na FÚ doložit nějaké potvrzení, že SVJ nemá daňovou povinnost nebo se zkrátka daňové přiznání nepodá a tím je to vyřešené. Krista

nečinnost předsedy SVJ

Vložil Kredbová (bez ověření), 13. Březen 2015 - 15:02 ::

Dobrý den, minulý rok jsme v rámci privatizace koupili byty, založili SVJ, zvolili výbor a absolvovali schůzi se zástupcem bývalého majitele (hl.m.Praha).

Ten nám sdělil, že je třeba aby předseda podnikl kroky k převzetí domu…

Vzhledem k tomu, že s námi předseda výboru ani ostatní členové výboru nekomunikovali, sešli jsme se na neoficiální schůzi, kde byl stanoven termín, do kdy má být dům převzatý a jaké další kroky máme udělat (pojištění atp…)

Bohužel ani po tomto termínu s námi (členy SVJ) předseda nekomunikuje, pokud se náhodou setkáme tak nám sdělí, že vše je v pořádku a vše běží v souladu s plánem. Nyní jsem však zjistila, že ve věci převzetí domu žádné kroky nepodniká, přestože byl k tomu vyzván bývalým majitelem (hl.m.Praha).

nízké zálohy na opravy

Vložil petr (bez ověření), 12. Březen 2015 - 18:39 ::

Dobrý den všem, chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaké obecné doporučení, kolik by si měli členové SVJ střádat na opravy např. u 50 let starého panelového domu, celkem dobře udržovaného, s novými okny, fasádou, cca 15 let starou plochou střechou do které zatím nezatéká, ale vše ostatní včetně výtahů a hliníkových rozvodů elektroinstalace je původní?

Členové našeho SVJ totiž po zateplení fasády neplatí do dlouhodobých záloh nic. SVJ splácí zateplenou fasádu, kterou pořídilo zčásti za peníze z fondu oprav, ve kterém pak zůstalo cca 5000/byt3+1, zčásti z bankovního úvěru a z části z hotovosti, kterou složili ti vlastníci, kteří nechtěli splácet úvěr. Ti nyní neplatí žádné „dlouhodobé“ zálohy (takže např. má měsíční platba záloh na služby a ostatní náklady činí 2400 korun za 3+1), ostatním se celá jejich původní platba do fondu DZOI převádí bance na splátky úvěru, takže do DZOI nepřibývá již dva roky nic.

Výpisy z banky a smlouvy o pronájmu

Vložil Jouda (bez ověření), 12. Březen 2015 - 15:50 ::

Marně se snažím již několik měsíců získat od předsedy našeho SVJ výpisy z banky, odmítá i zveřejnit Smlouvy s nájemci střechy, kde mají umístěny antény televizní a mobilní firmy.

Mám podezření, že z našeho účtu platí advokáta a účetní audity, protože se několik sousedů soudí s bývalou správkyní, spravující dům před vznikem SVJ, a mezi ně patří i nynější předsedkyně. Což mě vůbec nezajímá, protože se vše událo před vznikem SVJ a když jsem ještě nebyl majitelem bytu. Aby toho nebylo málo, kromě nájemců zmíněných výše antén má několik sousedů pronajaté i nebytové prostory, ale o tom nikde ani zmínka, kolik vlastně platí a co se s těmi penězi děje.

"vyúčtování" dl. zálohy na konci roku

Vložil Olive, 12. Březen 2015 - 8:21 ::

Prosím o radu. Jsme s manželem malinká firma, která pronajímá byty. Měsíčně platíme do SVJ – zálohy (teplo, tv. apod) a dl. zálohu za každou BJ. Na konci roku mi přijde „vyúčtování dl. záloh za rok …“, kde se dozvím, kolik se opravdu „z naší“ DZ čerpalo a já si to mohu ke konci roku dát do nákladů. Bohužel u 2 bytů mi tento přesný rozpis nejsou ochotni udělat a dali mi „knihu analytické evidence“, ze které jsem ale trošku v rozpacích. Potřebovala bych vědět, kam přesně koukat. Máme tu třídu 2, 3, 9, a pak náklady a výnosy. Nicméně u nákladů je pouze jedna položka – účet 518 … 25Kč. Není tu někdo, kdo by mi mohl trochu poradit?

zdanění úroků z dluhu vlastníka jednotky 2014 SVJ

Vložil Ivana Boukalová (bez ověření), 11. Březen 2015 - 23:38 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na zdanění úroku, který zaplatil vlastník jednotky v roce 2014 z titulu neplacení záloh na služby.

Dotyčný neplatil řádně a včas zálohy na služby a po určité době mu bylo exekutorem nařízeno zaplatit veškerý dluh + úroky. nyní to vše zaplatil. Budou tyto úroky podléhat zdanění? V roce 2014 platí již nová pravidla a předmětem daně nejsou:

příjmy z příspěvků vlastníků na správu SVJ, domu a příp. pozemku nejsou předmětem daně příjmy z plnění spojených s užíváním prostor nejsou předmětem daně

způsob vybírání záloh na služby a zůsob rozúčtování

Vložil svjHl, 11. Březen 2015 - 10:48 ::

Může se vybírat záloha např. na spol. elektřinu podle osob a vyúčtovat třeba podle jednotek nebo podílů? Děkuji.

vodoměry

Vložil Mirka Gazdíková, 10. Březen 2015 - 17:58 ::

V případě, že vodoměry na teplou a studenou vodu byly nainstalovány 26.5.2008, tedy již prošla zákonná lhůta pěti let, je možno odmítnout úhradu vody v rámci ročního vyúčtování dle odpisu a žádat výpočet spotřeby na osoby? Děkuji. Mirka

Dotaz na propůjčení společné místnosti

Vložil rabstejnska3, 10. Březen 2015 - 10:41 ::

Dobrý den, poradí mi někdo zda odvod daní na každého vlastníka za pronájem není nutný pokud smlouva bude znít na zapůjčení místnosti?

platba sipen nebo trvalým příkazem

Vložil Láďa (bez ověření), 9. Březen 2015 - 18:29 ::

dobrý den, mám otázku. Může po mně poskytovatel služeb, konkrétně Byt servis Karviná, (teplo, teplá voda, vodné a stočné)požadovat platbu POUZE SIPEM? V současné době vše hradím formou trvalého příkazu a začíná s tím být problém. Odvolávají se na zákon 67/2013 a nutnost zřízení SIPA. Děkuji za odpověď. Láďa

Syndikovat obsah