Ostatní
Příspěvky na správu domu
Dobrý den,
v našem nově vzniklém SVJ platí každý vlastník 23 kč / m2 bytu. Tato částka nemá žádné opodstatnění, v plánu nejsou žádné velké opravy ani rekonstrukce, nic není v havarijním stavu, všechny stěžejní opravy jsou hotové. Bohužel v domě je většina starších lidí, kteří odevzdaně odhlasují to, co předsedkyně (s většinou dlouholetá kamarádka) řekne, tedy i tuto výši příspěvku.
Na účtě máme aktuálně 550 000 Kč, v plánu je vymalování chodby, můj odhad max. 100 000 Kč, dle předsedkyně ani tohle nebude stačit??!?
- Jaké jsou reálné možnosti jak tomuto nesmyslnému placení učinit přítrž?
daňové přiznání
Dobrý den! V naší firmě vždy provádí daňová přiznání mzdová účetní. Letos mi ho odmítkla provést neb v minulém roce jsem využila daňové úlevy na životní pojistku, ale následně jsem jí do konce roku zrušila. Prý, když to takto provedu už musím dávat daňové přiznání přes daňového poradce nebo samostatně. Je to opravdu tak, nebo jen si usnadňuje práci ?? děkuji za odpověď
Stanovení výše plateb do domovního fonud
Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu týkající se stanovení výše plateb do domovního fondu. V roce 2010 jsem si koupil nově vybudovanou půdní jednotku ve starším domě.Díky vybudování nových jednotek byla firmou, která půdní jednotky budovala, financována nová fasáda a nová střecha domu. Byla mi stanovena výše platby do domovního fondu, kterou jsem akceptoval a řádně platil. Po ročním vyúčtování mi byla měsíční platba navýšena a k tomu byl vypočítán nedoplatek 15.000 kč (a to se na domě dělaly jen menší opravy). Ostatní vlastníci bytových jednotek neměli navýšenou ani platbu a ani neměli vypočítán žádný další nedoplatek.Když jsem se na domovní schůzi dotazoval, z jakého důvodu mám oproti ostatním majitelům platit vyšší částky a další doplatky, bylo mi vysvětleno, že ostatní majitelé bydlí v domě mnohonásobně delší dobu, a že tedy mají ve společném fondu naspořeno. Vzhledem k tomu, že já jsem novým majitelem nově vzniklé jednotky a spořím prakticky od začátku, musím prý vše doplácet jednorázově a nebo si přiměřeně navýšit platby do fondu. Myslel jsem si, že naspořené peníze v domovním fondu ,,patří,, celému společenství.
Dlouhodobý fond - vysvětlení
Dobrý den,
mám dotaz týkající se dlouhodobého fondu – Řekněme, že Společenství má na svém běžném účtu 300.000,–Kč, splácí úvěr v částce 4.100.000,–Kč a v dlouhodobém fondu má 1.400.000,–Kč. Když si ale bude chtít Společenství koupit cokoliv v částce 400.000,–Kč,tak nemůže, a to i přes to, že v dlouhodobém fondu má 1.400.000,–Kč, ale na běžném účtu, z kterého by se ona věc platila je jen 300.000,–Kč. Jde tedy prosím nějak velmi laicky vysvětlit, proč tomu tak je, a kde jsou peníze z onoho dlouhodobého fondu. Za odpověď děkuji.
lze mít jedny společné peníze pro družsvo i pro SVJ?
Dobrý den, náš dům (540 bytů) byl původně celý družstevní, pak bylo asi 100 bytů převedeno do OV, takže vzniklo SVJ. Těď bychom měli vést samostatné účetnictví pro družstvo a pro SVJ. To je pracné. Je to opravdu nutné? Není možnost, jak to platit vše stále dohromady jako dřív? Pokud s tím budou souhlasit družstevnící i vlastníci. Vždyť tam bydlí stále stejní lide, nosí odpadky do stále stejných popelnic a sprchují se stále stejnou vodou. Děkuji za radu Pavel Pokorný
Příjem z pronájmu společných prostor domu
Jeden z vlastníků bytové jednotky nám již druhý rok odmítl převzít nárokovou částku – příjem z pronájmu společných prostor domu celkem ve výši cca 6 tis. Kč (opakovaná výzva k osobnímu převzetí, zaslání poštovní poukázkou – nevyzvednuté). I když v domě trvale bydlí, s nikým nekomunikuje. Může shromáždění rozhodnout o přesunu těchto finančních prostředků do fondu oprav? Nebo jak naložit s těmito penězi? Předem děkuji za odpověď. Dohnalová, Olomouc
Právnická osoba jako člen výboru SVJ - zdanění odměny
Dobrý den, může mi někdo poradit ohledně zdaňování odměny předsedy výboru SVJ, kterým je však právnická osoba? Tento model zatím není běžný, ale začíná se už také objevovat. Děkuji předem za poskytnuté informace.
Převod účtu 955 z roku 2013
Nevím si rady co s účtem 955 z roku 2013. Byl to fond oprav vytvořený z úhrad předpisů a čerpaný na opravy, služby a pod. V roce 2014 se účtuje na zálohách na správu 324. Budu potřebovat čerpat oboje. Poradí někdo? Děkuji. Ji
nárožní reklamní poutač
V našem bloku se nachází asijská večerka, která si bez dokladů nasadila na dům nárožní světelnou reklamu cca 1×1m.Je to typická cedule, kterou lze vidět na většině těchtu obchodů.Nyní se schyluje k pronájmu dalšího obchodního prostoru, stejné komunitě, ovšem pro změnu to má být jakési fantasmagorické nehtárium nebo podobná záležitost podle asijského střihu.Prosím zkušenější, jak máme reagovat na to, až si asiati opět navěsí na dům rozměrný neon bez dovolení.Dům je SVJ, obchody vlastní družstvo.Děkuji za názory , h2007
účtování bezúročné půjčky od Města
Dobrý den, prosím znalejší o radu, jestli je tento postup účtování správný: Město zaplatilo fakturu za opravu střechy a SVJ bude měsíčně posílat splátky z „FO“
511/321 1.400.000 Kč přijatá fa na opravu střechy
321/959 a současně 315/649 1.400.000 Kč
955/315 60.000 Kč předpis splátky a současně 959/221 úhrada splátky
Prosím moc, docela spěchám, převzala jsem účto a jsem teprve u ledna 2014 :-( Děkuji za ochotu a pomoc. Ji
Poradí mně někdo z vás? Prosím.

Poslední komentáře