Ostatní

Dotaz na platby odměn

Vložil Jarolav Nekola (bez ověření), 18. Leden 2015 - 4:27 ::

Jsem členem BD, mám družstevní byt. Nyní budu členem SVJ a byt mi převedou do osobního vlastnictví.

Budu platit na odměny jak představenstvu BD, tak i na odměny výboru SVJ?

Děkuji za odpověď.

Uzavírání Dohody o provedení práce

Vložil Boboš, 14. Leden 2015 - 14:54 ::

Výboru SVJ byla schválena shromážděním odměna pro členy výboru. Mohou mít jednotlivý členové výboru SVJ uzavřenou Dohodu o provedení práce? Děkuji za odpověď.

Daně.

Vložil Marcela (bez ověření), 13. Leden 2015 - 9:38 ::

Dobrý den,

1. Vedu účetnictví SVJ 12 bytových jednotek.Pracuji na smlouvu o provedení práce 120 hod./rok.Čtvrtlet­ně beru 1800,– Kč. SVJ odvádí srážkovou daň na FÚ 318,– Kč. Toto provádíme od roku 2013. Slyšela jsem, že se tato daň od roku 2014 již nemusí odvádět.Je to pravda v případě, že ano mohu chtít vrátit tyto prostředky od FÚ.
  2. Jsem důchodkyně touto činností vydělám 7 200,– Kč/rok. Musím platit nějakou daň.

Za odpovědi děkuje a zdraví Marcela.

rozúčtování elektřiny

Vložil Sidlob, 12. Leden 2015 - 21:24 ::

V prohlášení vlastníka budovy do společné části budovy naleží i přípojka elektřiny+jistič+ hl.elektroměr až k podružným elektroměrům. Ve faktuře za odběr elektřiny jsou účtovány:

a)paušál (měsíční poplatky za odběrné místo a za jistič)

b)cena za odběr média (kWh elektřiny)

Jak rozúčtovávat celkovou cenu faktury na jednotlivé členy společenství ?

1. Celkovou cenu faktury rozúčtovat podle odběrů kWh na elektroměrech nebo
  2. cenu faktury rozložit na části a)paušál – b)odběr a rozúčtovat:

a)paušál – rozúčtovat na jednotlivé vlastníky dle jejich spoluvlastnic­kého podílů

Správce SVJ

Vložil Ludva Souček, 11. Leden 2015 - 9:03 ::

Dobrý den.
Potřebuji poradit-je možné aby náš správce našeho SVJ měl jeden účet,kam mu posíláme peníze?A na tento účet zasílají platby i ostatní SVJ kterým správcuje? Chtěl jsem si u něj něco ověřit,ale takto je to pro mne nedohledatelné,ani mi účetnictví neukázal.Vede si vyúčtování pro naše SVJ tužkou,které si z tohoto jednoho účtu,jakoby vytáhne a napíše. Jsme SVJ o 12 bytech,výboru skončilo volební období před asi 2 roky.A na novou volbu výboru nereaguje.PŘESTÁRLé MAJITELÉ BYTŮ nic nezajímá.75–92 let. Pokud se ozvu,jsem za potížistu.který se přistěhoval a vetřel se do jejich zaběhnutého koloběhu.

Vodovodní a kanalizační přípojky - vlastnictví.

Vložil Milan Vlček (bez ověření), 10. Leden 2015 - 0:14 ::

Setkal jsem se se snahou města přesunout povinnost péče o provoz a údržbu přípojek kanalizace a vodovodu na SVJ ke kterým tyto přípojky vedou. Přestože, v prohlášení vlastníka je přesně specifikováno , že k domu patří tyto přípojky pouze na hranici pozemku na němž dům stojí. Navíc, mezi touto hranicí a hlavním řadem je veřejná zeleň ve majetku města.

Cituji : Zákon č. 274/2001 Sb. § 3 odst. (7).
Opravy a údržbu vodovodních přípojek a kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství,6) zajišťuje provozovatel ze svých provozních nákladů.

Daň z příjmů

Vložil Alena (bez ověření), 8. Leden 2015 - 10:58 ::

Dobrý den, potřebuji poradit. Několik měsíců nebyla hrazena daň z příjmů za několik členů výboru – jak s tím teď naložit?

Nakup oprav - zneužití informaci v obchodním styku

Vložil SLYS, 5. Leden 2015 - 22:57 ::

Dobrý den, na schůzi v červnu v bytovém dome 7 let starém, kde je 10 byt jednotek, byli 3 lide z výboru SVJ a dva další vlastníci, celkem dle podílových jednotek vice než půlka zastoupeni za SVJ. Ostatní byli mimo své domovy jako zahraniči atd. Odhlasovali ti přítomní náhle, že budou opravovat dva balkony jednoho z předsedajicích. Prý mu tam už teče dešťová voda přes zděny parapet balkon dveře přes dva roky. Aniž o tom předem informovali jakoukoliv zmínkou v návrhu bodu navrhovane schuze, tak si odsouhlasili zcela novy bod, a to opravy v částce do 150.000,– Kc i pro nejake další věci jako byla oprava v mistě okna druhé z predsedajicích a z jedne osoby mimo vybor.

spoluúčast pojištění nemovitosti

Vložil Anonymous, 5. Leden 2015 - 16:28 ::

Dobrý den,

řešili jsme pojistnou událost (rok 2014). Pojišťovna napsala: pojistné plnění bylo na základě šetření pojistitele stanoveno po odečtení dohodnuté spoluúčasti ve výši 1000,– Kč do celkové částky pojistného plnění na 2777,– Kč. Účtujeme výnosově:

fa za opravu 511/321 3777,– pojištění 549/221 10000,–

Ráda bych znala váš názor na zaúčtování spoluúčasti. Zúčtuji pouze 2777,– jako úhradu od pojišťovny na 388/649 ???? Nebo se musím zabývat i spoluúčastí??? Jak bude v tomto případě vypadat proúčtování. (úhrada pojišťovny proběhne až v roce 2015)

Poplatek-úrok z prodlení

Vložil beranekvl, 30. Prosinec 2014 - 13:41 ::

Jak postupovat při dlužném kompletního nájemného např.vč,tepla,vody apod.Použít „poplatek z prodlení“ nebo"úrok z prodlení"?

beranekvl

Syndikovat obsah