Ostatní
účetnictví
jsme malé SVJ ,máme jenom předsedu.Pan předseda je šikula,z fondu oprav si udělal v bytě nové plynové rozvody,předělávaly se nové plynoměry,šest plynoměrů
a to za částku 12O OOO Kč, napsala jsem dopis a vyzvala pana předsedu,aby mi zaslal kopie faktur za provedené práce. pan předseda.podniká a má svého firemního právníka,dostala jsem od jeho právníka výzvu,že mi účetnictví ukáže ve své kanceláři.Dorazila jsem do právnické kanceláře,s tím že si účetnictví nafotím,pan právník mi to zakázal,že můžu jenom nahlédnou,jelikož jeho klient pan předseda si nepřeje.abych měla kopie.natož abych viděla faktury,
Elektronické podání DP
Prosím, nevíte, zda povinnost podávat DP elektronicky se vztahuje i na SVJ?
Vyplacení přeplatku
Dobrý den,
Dosud mi nebyl vyplacen přeplatek za vyúčtování služeb za rok 2013. Jiní členové SVJ reklamovali příliš vysokou spotřebu vody, ale i tak si myslím, že mi jako nereklamujícímu měl být vyplacen přeplatek nejpozději v srpnu letošního roku Jak lze vypočítat úrok z prodlení a jak případně postupovat? Lze si odečíst úroky ze záloh placených měsíčně? Díky za odpověď.
Začlenění se do nefukčního SVJ
Dobrý den, koupili jsme byt do osobního vlastnictví v domě, kde je SVJ. Prodej realizovala realitní kancelář, prodávající jsme nikdy neviděli. Žádného předávacího protokolu k bytu jsme se nedomohli. V kupní smlouvě je uvedeno, že získáváme 21% nemovitosti. Žádná další specifikace není uvedena. Z výpisu Katastru je patrné, že vlastníme byt č.4. v daném domě. Po koupi nás navštívila sousedka, sdělila, že je správcová a předsedkyně SVJ a že máme povinnost platit 1.500,– Kč do fondu oprav. Jako noví přistěhovalci jsme požadavku vyhověli. V bytě provádíme celkovou rekonstrukci, dělá se nová přípojka elektřiny od domovního rozvaděče, mění se stoupačka vody od hlavního vodoměru, mění se okna a dveře, vyměňuje se propadlý strop nad koupelnou (mezi koupelnou a půdou).
storno pohledávky za neplatičem
Dobrý den, jsme SVJ máme pohledávku za neplatičem, uplatněnou u soudu. Z různých důvodů (nechci uvádět) chtějí někteří vlastníci, od žaloby ustoupit, můj dotaz je kolik % vlastníků je potřeba k souhlasu s odstoupením od vymáhání dluhu. Díky za radu. Aleš
Listiny na vlastníka nebo na byt?
Někteří vlastníci jednotek vlastní více bytů v domě. Je třeba vyhotovovat v takovém případě předpisy a vyúčtování pro každý byt samostatně, a nebo stačí sumárně jednou částkou pro všechny byty vlastníka jednotek (samozřejmě pokud vlastník samostatné listiny nepožaduje)?
účetnictví správcové
Máme v domě správcovou která dělá sama účetnictví a nad sebou nemá kontrolu.Faktury nikomu neukáže,roční vyúčtováníto nikdo neví jestli je správné.Jak na ní poslat kontrolu a kdo to zaplatí? Děkuji
Instalace rozvodů internetu bez souhlasu Shromáždění SVJ
Dobrý den, může výbor SVJ podepsat smlouvu s poskytovatelem internetu tak, že tato firma bude dělat rozvody ve společných prostorech domu a bude používat rozvody STA ( společná televizní anténa ), které jsou ve vlastnictví SVJ ? Anebo se musí k tomu vyjádřit shromáždění SVJ ? Naše stanovy takovou situaci neřeší. Flink
SVJ po odstoupení předsedy a člena výboru
Dobrý den, stanovy SVJ máme původní(vzorové)- dle nich je orgánem shromáždění a až po něm výbor s předsedou.Myslím si, že po odstoupení předsedy a jednoho člena výboru a zároveň za situace,kdy žádný z vlastníků nechce vzít funkci, budeme muset vždy uspořádat shromáždění a odhlasovat to, co je třeba řešit nebo financovat. Máme smlouvu se správcem nemovitosti. Dále máme u soudu k řešení reklamaci rekonstrukce střechy-i pro tento případ shromáždění pověří písemně jednoho z vlastníků, aby SVJ zastupoval?? Děkuji za názor, pokud možno
Rozúčtování nákladů na správu v rozporu se zákonem
Zjistila jsem, že náš výbor si svévolně (v rozporu se zák. č. 72/1994 Sb.) určuje, které náklady na správu domu a pozemku se rozúčtovávají na vlastníky jinak než podle spoluvlastnického podílu (např. na jednotku). V reklamaci vyučtování jsem toto porušení zákona uvedla a zároveň jsem uvedla, že toto pravidlo lze změnit jen dohodou všech. Odpověď zněla, že vyúčtování schválilo shromáždění a je to v pořádku. Reklamace nebyla uznána. Postupovala jsem správně? Jak mám nyní postupovat a jak donutit výbor, aby výbor dodržoval zákony a stanovy?

Poslední komentáře