Ostatní
Dotaz - co se musí udělat
Zdravím vás, chtěl bych vás požádat o informace. Jsme SVJ 40bytů, s vlastním kotlem. Od 1.1.2015 je potřeba aktualizovat Stanovy? Od 1.1.2015 je potřeba aby jsme měli poměrová měřidla (skoro nikdo v domě je nechce) ? Je ještě něco nového podle nového občan. zákoníku, napravit?? Předem děkuji za vaše odpovědi.
Stanovy- revize
Dobrý den, chtěla bych poděkovat za rychlé reakce. Vysvětlím situaci ještě podrobněji. Po položení funkce předsedy a celého výboru, jsem převzala funkci předsedy a ve výboru jsou další dva lidé. Z minulosti se jeden člověk z domu stará o to, aby na domě byly provedeny revize. Tento člověk je takzvaně „svůj“ a špatně se mi s ním jedná. Další věcí bylo, že nám v domě vesele ve velkém unikal plyn a on se hájil tím, že revizi na plyn jsme získali, a že je to pouze tlakový ventil a že je vše v pořádku, nedalo mi to, protože unik byl neustálý a intenzivní a zavolala jsem někoho jiného na kontrolu hlavního uzávěru plynu- domu hrozil výbuch- překroucené těsnění na hlavním ventilu.
Hlasování o penále
Dobrý den, mám dotaz v našem BD jeden člen dlužil dlouhou dobu peníze. Po několika řádných upomínkách a vystavení penále to teprve začal řešit.
Dopadlo to tak, že dluh uhradil, ale penále ne. Současně nás požádal ať svoláme členskou schůzi, kde žádá o odpuštění dluhu. Současně chce však zústat v anonymitě.
Pozn. My toto jako představenstvo družstva nemůžeme sami řešit proto se to má řešit na schůzi.
Chce tedy abychom na schůzi žádost o odpuštění přednesli a nezmínilo se o koho se jedná. Otázka: je vůbec možné o tom hlasovat tak aby dotyčný zůstal v anonymitě (prípadně jen sdělit částku)?
Rozúčtování položky režie v SVJ
Dobrý den, rád bych se zeptal jestli lze něco dělat s následujícím stavem.
Podle výboru našeho SVJ došlo s NOZ ke změně rozúčtování položky režie. V minulosti bylo podle velikosti podílu a nyní dle počtu jednotek.
V našem SVJ jsou ale mezi tyto jednotky započítány i uzavřené prostory garáží ve společném prostoru kde se nachází parkovací stání. Rozdíl je jediný, garáže jsou uvedeny jako jednotka v katastru nemovitostí.
Dle mého selského rozumu je tento systém silně nespravedlivý, protože položkou jako vlastník garáže platím režii 2× jednou za byt a podruhé za garáž.
Jak dostat z bytu neplatiče
Dobrý den,
v prosinci loňského roku jsme pronajali byt na dobu neurčitou. Osoba, která se do bytu nastěhovala, hned zpočátku nehradila nájemné. Po dvou měsících jsme jí zaslali upomínku k úhradě, na kterou nezareagovala a po třech měsících nehrazení nájemného další upomínku – předžalobní výzvu. V dubnu 2014 jí byla zaslána výpověď bez výpovědní lhůty s tím, aby byt do měsíce vyklidila. Nájemce se poté dostavil k osobnímu jednání, kde předložil falešné potvrzení o úhradě dlužného nájemného v řádech desítek tisíc korun. Situaci řešíme prostřednictvím Policie ČR.
Rozúčtování záloh na služby spojené s užíváním bytu
Dobrý den,bydlím domě s 30ti byty ve vlastnictví SVJ.V minulosti účetní firma, která prováděla učetnictví vydala začátkem roku seznam záloh na služby spojené s užíváním bytu ve formě celkového seznamu všech vlastníků bytů.Z tohoto dokumentu jsem si mohl laicky porovnat zda předepsané částky /za např.:odvoz odpadu,úklid,výtah ,STA,a.pod./ při srovnání s bytem souseda / t.j.stejná podl.plocha,stejný počet osob/jsou stejné a nabyl jsem dojmu,že to účetní snad dělá dobře. Dnes po změně účetní firmy obdrží každý vlastník bytu pouze rozpis pro jeho konkrétní byt.
odvolání účetní firmy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může předseda společenství změnit firmu na vedení účetnictví bez svolání shromáždění vlastníků (stále ještě původní stanovy) s tím, že oběhl všechny vlastníky na podepsání změny ( bez jakéhokoliv svolání schůze, odkazuje se na nový občanský zákoník), firmě zaslal dopis, který podepsal sám i když ve starých stanovách je že k písemnému právnímu úkonu je potřeba ještě podpis dalšího člena?
doporučte pls. nějakou advokátní kancelář pro vymáhání dluhů SVJ, S kým máte zkušenost?
Dobrý den,
máme velmi malé SVJ a poprvé se nám stalo, že budeme muset žalovat člena, protože neplatí za byt. Podělte se prosím o zkušenosti, přes koho vymáháte? Sami si na to opravdu netroufáme. Správcovská firma pouze zasílá upomínky, což je evidentně k ničemu.
Děkuji za pomoc.
Hledáme účetní
Dobrý den,
doporučíte mi v Brně někoho na zpracování účetnictví pro SVJ? Děkuji Pavla
pověřený vlastník a účetní doklady
Prosím o informaci, zda je pověřený vlastník SVBJ povinnen mít u sebe účetnictví SVBJ, jaký předpis tuto povinnost stanovuje. Děkuji.

Poslední komentáře