Ostatní

Koupě na SVK

Vložil jan gala (bez ověření), 7. Listopad 2014 - 11:16 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně nákupu na Slovensku.

Uvažujeme o koupi bojleru
v ceně cca 3500 Eur bez DPH. Jakou cenu budeme jako SVJ platit? Na Slovensku je snížená daň 10%, u nás 15%. Jsou s tímto obchodem spojené i jiné náklady vyplývající z toho, že se jedná o mezistátní obchod – v rámci EU a Shengenu? Děkuji za zodpovězení. J.G.

vedení účetnictví na DPP

Vložil Kristy (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 23:06 ::

Jsem na hlavní poměr zaměstnaná u firmy jako nákupčí, dostala jsem nyní nabídku od známého dělat účetnictví pro SVJ. Je nutné mít k tomu živnostenský list nebo stačí sepsat Dohodu o provedení práce

Vyhláška č.237/2014 Sb. (povinné přístroje registrující dodávku tepelné energie)

Vložil Rosťa (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 14:54 ::

VYHLÁŠKA č. 237 ze dne 4. listopadu 2014,

kterou se mění vyhláška č. 194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům

Vyhláška rozeslána 7.11. 2014, datum účinnosti od 7.11.2014

http://www.sbirka.cz/…E/14–237.htm

Falešné faktury

Vložil Mirimah (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 14:18 ::

Naše představenstvo vyhotovilo falešné faktury a příjmové lístky a založilo je do účetnictví. Práce nebyly vykonány a peníze šly zřejmě do jejich kapsy. Po dvou letech se na to přišlo a oni je nahradili novými, antidatovanými zřejmě od přátel, kteří se je snaží podržet, znovu vytvořili tentokrát výdajové lístky a dělají, že se jim ještě ubližuje. Naštěstí jsou v účetnictví založeny obojí, takže to lze prokázat. Lze nějak postihnout takové vykuky??? Trestní oznámení bylo podáno, ale oni policii lžou, vodí kamarády, sourozence, známí, aby jim dosvědčili, že jsou čistí jak lilie.

Kontrola účetnictví loňského roku

Vložil Valdstejn, 5. Listopad 2014 - 21:25 ::

Dnes jsem se vydal do účetní firmy, dozvědět se za co byli v loňském roce utraceny moje peníze, v podpaží jsme měl knihu od Ing Klainové, která se zabývá vedením účetnictví SVJ a v kapitole Vypovídající schopnosti účetnictví pro na straně 123 se dočíst, cituji:

„Protože účetní výkazy obsahují souhrnné informace, ptejme se na podrobnosti. Ty se dají zjistit z předvahy účtů obsahující analytické účty jednotlivých druhů záloh. Ale ani tyto informace nestačí. Vyžadujme informace o pohledávkách a závazcích SVJ členěné podle jednotlivých vlastníků.“

Investice

Vložil Alena1 (bez ověření), 5. Listopad 2014 - 13:55 ::

Zajímalo by mě, zda jdou realizovat investice SVJ takovým způsobem, že jeden z vlastníků navrhne investici bez jakéhokoliv rozpočtu. To znamená, že projeví přání a SVJ se dozví výslednou cenu až při proplacení faktury či stvrzenky. Pak jestli je možné, aby vlastník navrhl investici, která je schválená, ale spolu s ní je realizovaná další investice (třeba i stejně velká či dokonce vyšší než původně schválená investice) ? Podotýkám, že se jedná o skutečnost a „rozšířenou“ investici schválil pouze člen výboru SVJ a navrhovatelem byl 2.člen výboru.

Společné prostory - změna mandlovny/sušárny na kolovnu

Vložil vit.hotarek, 4. Listopad 2014 - 21:17 ::

Dobrý den přeji,

poprosil bych o radu, jak procesně a právně ošetřit následující situaci: V domě byla před mnoha lety v přízemí kočárkárna, která byla ale zazděna a místnost přičleněna k přilehlému bytu.

Jelikož nyní vznikla potřeba uskladnit kola/kočárky, rád bych nějakým způsobem „přeměnil“ některou ze stávajících prázdných a nevyužívaných sklepních místností (bývalá sušárna či mandlovna) na kolovnu.

Po pročtení veškerých vláken na toto téma a FAQ mi vychází tento postup:

1. Na shromáždění vlastníků jednotek odsouhlasit usnesení ke změně účelu užívání stavby (mandlovna → kolovna, většinou hlasů na usnášeníschopném shromáždění).

Pozastavení dodávky tepla do bytu dlužníka

Vložil Jar (bez ověření), 3. Listopad 2014 - 13:30 ::

Prosím o názor:

Lze pozastavit vlastníkovi BJ dodávku tepla do jeho BJ, pokud dlouhodobě neplatí za tuto službu? Ponechme stranou jak SVJ řeší jeho dluh.( Žalobou, kterou vlastník rozporuje, zda je žaloba vadná nebo ne, nevím, neznám ji, každopádně, za pět let ten člověk nezaplatil téměř nic, ačkoli dostal předpis záloh opakovaně.) Lze mu zamezit např. v užívání společných prostor(garáží), pokud obdržel předpis záloh a nikdy za služby spojené s jejich užíváním nezaplatil?

Děkuji Jar

SVJ prodej garážových vrat

Vložil anička (bez ověření), 3. Listopad 2014 - 11:14 ::

Dobrý den, SVJ provedla výměnu vrat do garáže, původní vrata prodala. Jedná se o příjem jed. vlastníků, tj. na konci roku jim vystavím potvrzení a každý si zdaní sám? Děkuji

Odměna funkcionářům SVJ

Vložil JV (bez ověření), 30. Říjen 2014 - 17:10 ::

Píši to znovu. Původní příspěvek byl shrnut do nesrozumitelného řádku. Odměna každému členu výboru je 1000 kč měsíčně. Jak to správně účtovat? Zúčtování odměny: MD 521 Dal 331 1000 Kč ZP a SZ MD ? Dal 336 ? Daň z př. MD ? Dal 342 ? Výplata MD 331 Dal 201 ? Děkuji za doplnění JV.

Syndikovat obsah