Ostatní
neusnášeníschopné shromáždění SVJ
Dovoluji si mít dvě otázky na jeden problém:
- Po roce se dnes konalo shromáždění SVJ a nesešel se potřebný počet, takže nebylo usnášeníschopné. Předseda proto oznámil, že se sejdeme za 3 neděle a když pak přijde třeba jen pět lidí, tak si to odhlasují "a bude to". Jedná se přitom o vážné věci. Je to takhle po právu?
- Dále: jaké záležitosti musí být odhlasovávány 100% hlasů? Mám totiž pocit, že i kdyby se sešlo všech 100 %, tak pak stačí jediný "srandista", který nebude pro a nic se neodhlasuje. Nebo se musíme kvůli všemu soudit?
Stanovisko Expertní skupiny - staré stanovy vs NOZ
Dobrý den, byť jsem si na téma staré stanovy versus NOZ zde přečetl některé příspěvky, nemám v tom pořád jasno a poprosil bych o názory na mou otázku. Jsme SVJ vzniklé v roce 2010 a máme stanovy, které vychází ze vzorových, ale jsou upraveny a doplněny o další body. Na portálu http://obcanskyzakonik.justice.cz/…-stanoviska/ jsem si nasel stanovisko Expertní skupiny, které se vyjadřuje k vzorovým stanovám SVJ po účinnosti NOZ. Lze jednoduše (nejsme právně vzdělán a odkazy na paragrafy NOZ nemají pro mě smysl) odpovědět na tuto otázku, zda, než budeme mít nové stanovy, můžeme prioritně vycházet z našich stanov a ZoVB, i když některé body jsou v rozporu s NOZ? Například nutnost zplnomocnění k zastupování na schůzi shromáždění v případě společného jmění manželů.
nová rozpočtová pravidla
Dobrý den, rád bych se zeptal, kde lze najít vzorové rozpočtové pravidla pro svj. Děkuji předem za radu. Míra
Chování spoluvlastníků na schůzi SVBJ
Dobrý den, když je společná schůze SVBJ, tak jsou mezi spoluvlastníky dva, kteří se na každé schůzi vzájemně ústně napadají, zbytek spoluvlastníků je potom nucen část schůze tyto dva poslouchat. Je možné na začátku schůze odsouhlasit, že pokud se opět tito dva začnou hádat budou z dalšího projednávání vyloučeni? Dochází totiž u některých dalších spoluvlastníků k nechuti tyto schůze navštěvovat z důvodu výše zmíněných nekonstruktivních hádek. Děkuji.
Výbor SVJ + kontrolní komise
dobrý den dostáváme se do rozporu s kontrolní komisí, která nám zastavila budování plotu z důvodu zbytečnosti. Má tato komise právo zasahovat do rozhodování výboru? Stanovy máme vzorové, plot obsahuje veškeré náležitosti, nepotřebuje schválení shromáždění/
děkuji
zamítnutí reklamace vyúčtování služeb
Dobrý den, chtěla jsem se poradit ohledně dalšího postupu reklamace vyúčtování služeb. Bydlíme v nájmu, vše řádně platíme. Letos přišlo vyúčtování za poslední 3 roky, kde bylo vedeno, že dlužíme za vodu a topení + 1 nájem. Podali jsem reklamaci s doložením o zaplacení všech uplynulých nájmů. Také jsme požádali o doplnění údajů na vyúčtování (cena vody + množství vody). Bylo nám odpovězeno, že spotřeba i náklady jsou vyšší, rozúčtování správné. Žádné doplnění ani doložení toho, co jsme žádali. Kam se můžeme teď obrátit o překontrolování? Máme zaplatit nebo se počítá neplatnost vyúčtování – aby jsme potom dostali peníze zpátky.
předseda SVJ
Dobrý den, poradíte, co dělat, když předseda bývalého výboru, který pro neschopnost odstoupil, nám členům SVJ dělá naschvály a ignoruje předání účetnictví, dokumentů , podpisového práva nově zvolenému předsedovi? Na právníka nemáme peníze, účet je zablokovaný. Děkuji J.Novotný
dlužné výživné
Dobrý den prosím o radu v 2006 bylo rozhodnuto o výživném na syna 1800kč a plus k dnešnímu dni dlužná částka je 149241kč v 7 měsíci začal otec pracovat ale zaměstnavatel nestrhává dlužnou částku usnesení na exekučně srážení z platu prý zaměstnavatel dostal chtěla bych se zeptat či se dá nějak obnovit u soudu aby byla částka co nejdřivě uhrazena syn má 18 let chodí ještě do školy otec se o syna vůbec nezajímal u soudu se na něho ani nepodíval a přitom se na něho moc podobá já se syna řádně starám a vychovávám ho aby byl s něho hodný člověk já moc prostředků nemám jsem ze synem sama mám invaliditu u soudu v dubnu jsem si připadala jak kdybych byla vinná já a né otec p.
podnikání předsedy a člena výboru je podle NOZ nepovolené, mel by odstoupit?
Dobrý den,naléháním odstupujícího vedení na přítomné vlastníky bytů, byl zvolen nový předseda další členové. Předseda podniká a další člen má v domě provozovnu též k podnikání. Bohužel jsme se dostali k NOZ až následující den, jak postupovat v dalších krocích? Děkujeme,vlastníci bytů
Příznání osob v bytové jednotce
Dobrý den, od 1.září bydlím sám v bytě po mých rodičích. Od 1.září v bytě pronajímám pokoj studentovi, který u mě přespává tři noci v týdnu. Na všechny prázdniny bude pryč,tento týden tu přespal pouze jednou. Jde mi o to,že už za mnou byl soused-správce,že prý mu volala paní ze správy bytu,že jsem nahlášen v bytě sám a že tam mám podnájemníka a také je u mě často přítelkyně( já jsem ale stejně tak často u ní doma) atd atd… Chci se zeptat,v jakém případě mám opravdu povinnost studenta nahlásit. Pokud bych s ním neměl smlouvu,jde to brát,že u mě přespává? Jde mi spíše o princip, v bytě skoro nejsem přes prázdniny vůbec,často jezdím do ciziny. Soused ještě v před dobou správcování měl spíše postoj opačný,kdy se snažil mít samé benefity ve svícení,v topení ze společných prostor a jeho syn a dcera si volají výtahy často oba zbytečně atd…atd… Také jsem něco slyšel o tom,že 3 měsíce bych tu nemusel nikoho nahlašovat vůbec.

Poslední komentáře