Ostatní
vyúčtování spotřeby vody
Dobrý den, prosím o radu, jak přesvědčit výbor SV o tom, že faktura za spotřebu vody musí být vyúčtována celá na vlastníky bytů (jednak podle spotřeby na podružných vodoměrech a zbytek částky dle spoluvlast. podílu na byt). Výbor rozdíl proúčtovává z fondu oprav (náklady na dům), což je podle mne nepřípustné. I když jsem uvedl čísl. vyhlášky, stále si to nenechá vysvětlit. Je někde napsána věta, že to nelze z nákladů na dům (fond oprav). Děkuji za odpověď Jaroslav
Faktura od OSVČ bez oprávnění
Do kdy nutno reklamovat neoprávněnost faktury zařazené do účetnictví, pokud ji vystavil OSVČ v době, kdy měl (ohlásil) přerušené živnostenské oprávnění. Oprávnění měl přerušené 2 roky a tudíž nemohl podávat daňové přiznání a odvádět fakturovanou DPH. Výbor jsem na to upozornil, ten dělá mrtvého brouka, asi ví proč.
výpočet fondu oprav
Vážení, je nutné fond oprav vypočítávat z m2. V našem SVJ se vyskytl názor, že budeme počítat dle počtu osob. Podle kterého § se výpočet řídí. děkuji za odpověď
kam patří položky fond oprav ,správa,
zdravím všechny, můžete mi prosím poradit,rád bych pronajal byt v os. vlastnictví ,jsem ve společenství nájemníků. v rozpisu mám položky ,které nevím jak účtovat nájemci nebo spíše kam je zařadit. mám 1– nájem a pak2-vedlejší bytové náklady
pokud se slovem nájem myslí můj zisk,kam mám dát položky např .fond oprav, správa ,které mám v rozpisu od společenství vlastníků.
vlastně jsem se nikde nedočetl co může být jako položka nájem.
ještě horší byla situace s inzerátem, kde jsem napsal pravdivé údaje že mám nájem 2 800 a 7 700 poplatky. bydlim totiž v paneláku a tam je centrální teplo a voda.
Pronájem pozemku
Chtěl bych se optat jak je to s pronájmem pozemku v SVJ. Máme u bytové jednotky pozemek v osobním vlastnictví a chtěli bychom si ještě určitý kus pozemku pronajmout. Co vše pro to musím udělat? Musí být souhlas všech vlastníků v domě, či stačí jen souhlas předsedy a zástupců. Děkuji Za informace.
Zdenek
změna banky
Dobrý den. Může výbor změnit banku, která nevyhovuje, i bez souhlasu Shromáždění? Výbor má ve stanovách, že rozhoduje o uzavírání smluv ve věcech předmětu činnosti společenství. Kiki
fond oprav
Dobrý den!
Chtěla jsem se dotázat k účtování fondu oprav. Chci vědět po našem správci částku, kterou máme ve fondu oprav. Není mi ji schopný říct a pořád mi říká stav na našem bankovním účtě. Přece částky, které chodí na účet společenství musí rozúčtovat na příslušné účty a při dnešních účetních programech není přece možné, aby přesně nevěděl, kolik ta částka dělá.
Odpověď na reklamaci
Dobrý den, jsme třičlenný výbor SVJ kde jsou přiděleny každému nějaké úkoly. Po vyúčtování v dubnu vznesl písemně jeden člen SVJ námitku k vyúčtování,žádal o přepočítání doplatku za úklid a společnou elektřinu a zaplatil do vyřešení vyúčtování jen poměrnou část. Předseda, který vyřizuje korespondenci a stížnosti, ale na to nereagoval. Nyni odpověděl po třech měsících ať vlastník zaplatí, že si nikdo jiný nestěžoval. Vlastník odmítá zaplatit, protože výbor nereagoval do třiceti dnů a tím pokládá celou věc za vyřízenou. Jedná se o 1800,–- Kč.
Odměny výboru-samplátce
Dobrý den. Prosím o radu. Výbor SVJ má schváleno, že celkové osobní náklady na hlavu nepřekročí Kč 6 000,–- za rok. 2 členové výboru mají příjem jinde. Jeden člen výboru byl samplátce a zatajil to a přitom na to spoléhá. Od dubna si přestal platit zdravotní pojištění. Přišli jsme na to náhodou zpětně, takže se museli od dubna opravit všechny jeho odměny a doplatit zdravotní pojištění do minimální částky. Jenže v červenci už celkové náklady dosáhly těch Kč 6 000,–. Pokud ji neodhlásíme i když bude mít příjem 0, budeme muset doplácet minimu.
nájemné a záloha na služby
Dobrý den,
prosím o radu. V nájemní smlouvě máme napsáno:
Nájemné činí xxx měsíčně. Nájemci jsou povinni hradit i náklady související se spotřebovanou el. energií, vodné a stočné, vytápění a náklady spojené s odvozem domovního odpadu, provozem a úklidem domu apod. Záloha na služby spojené s nájemným činí činí xxx Kč.
Dle vyúčtování, které jsme nyní obdrželi, patří do provozu domu: 1)správa, účetnictví domu 2)pojištění domu 3)údržba zeleně 4)statutární odměny 5)poštovné, kopie, kolky 6)havárie 7)právník 8)ostatní provozní náklady

Poslední komentáře