Ostatní
Hlasování o něčem co nebylo v pozvánce
Doplním vyjádření p.Dusty z 15. 6. 2014 o případ v našem SVJ. Na shromáždění bylo 85 % vlastníky odsouhlaseno použití „zálohy“ (v předpisu záloh je stanoveno „záloha na opravy bez rozlišení na dlouhodobou či krátkododobou“) na částečnou modernizaci domu. Tato tvorba zálohy na opravy je trvale překračována a její zůstatek již činí cca 600 tis. Kč. O výši čerpání zálohy za období a podle jednotlivých vlastníků nejsou tito ve vyúčtování záloh vůbec informováni a to ani o výši jejího zůstatku v postupu od počátku její tvorby. V tom, že v našem SVJ není účetní závěrka předkládána shromáždění k projednání a schválení určitě nejsme výjimkou kromě dalších vážných nedostatů v řízení SVJ.
Změny v rozhodování samotného výboru SVJ ve věcech správy domu-nový občanský zákoník.
Dobrý den,
musíme provést některé revize a chtěli bychom jako výbor rozhodnout o malé opravě na střeše (několik prasklých tašek) a instalaci polezového žebříku na střeše aby tam mohli probíhat kontroly, revize a opravy bez jištění. Jedná se o opravy do zhruba 10 000,–Kč. Přijde mi absolutní kvů-li takovým opravám svolávat schůzi SVJ. V minulosti jsme takové opravy jako výbor po dohodě jednoduše nechali provést bez hlasování. Ve stanovách žádný finanční limit pro provedení oprav v rámci správy domu nemáme.
Je pravdou, že s úpravou nového občanského zákoníku se spřísnily podmínky pro rozhodování samotného výboru SVJ ve věcech správy domu? Respektive, že rozhodnutí nad 1000,–Kč je nezbytné projednávat na shromáždění SVJ?
stanovy SVJ, přizpůsobení k novému OZ
Od 2014 se majíSVJ řídit dle nového OZ a musí být stanovy notářsky ověřené, zajímá mne, zdali musí být přítomen notář na shromáždění vlastníků, nebo stačí předložit notáři upravené stanovy, s prezenční listinou, a výsledkem hlasování, děkuji za vaše odpovědi. Zajda.
Jednotka Garáž, spoluvlastníci, zálohy, hlasování.
V našem SVJ jsou bytové jednotky a jednotka Garáž mající 29 spoluvlastníků. Hlasování je správně, pokud si spoluvlastníci vyberou zástupce, nadpoloviční většinou spoluvlastníků a tento je pak jedním hlasem zastupuje na Shromáždění. Zálohy na správu by měly být v cca 50% výši oproti bytovým jednotkám. Z této zálohy jsou hrazeny opravy v této jednotce, v podstatě jen vrat a nátěry. Prohlášení vlastníka o společných částech domu je jasné. Jak to prosím máte u vás? Budete něco měnit v souvislosti NOZ?
penále za pozdni úhradu záloh - SVJ(2000)
Dobrý den, nevíte někdo jestli SVJ(2000) může vlastníkům účtovat penále (či podobnou sankci) za pozdní úhradu měsíčních záloh a příspěvků, aniž by to bylo upraveno třeba ve stanovách ? Tzn. jestli něco takového plyne z nějakého zákona. Pokud ano, tak v jaké výši ? A může SVJ(2000) taková penále stanovit rozhodnutím shromáždění nebo ve stanovách ?
Stanovy versus FO 4
Skládáme na účet SVJ dle předpisu stanovenou výši „záloha na opravy“. Předpis záloh nebyl předložen ani shromáždění ke schválení. V předpisu neni definováno zda se jedná o krátkodobé či dlouhodobé zálohy. Správce tyto poukázané zálohy účtuje na účet 955-dlouhodobé zálohy. S účetní závěrkou nejsou členové vůbec seznamováni a proto neznají ani svůj zůstatek nevypořádaných záloh. V článku od p. Lake je napsáno, že „vybrané zálohy na správu domu“ (tam patří i zálohy na opravy) nelze použít na jiný účel, než ke kterému byly vybrány. Na posled-
divný zákon
Dobrý den,
bydlím v domě s 8 byty (vše v osobním vlastnictví)a jsme SVJ ,správu a účetnictví nám zajišťuje bývalé SBD za úhradu.
Mám dva příspěvky:
1. V případě, že se dohodneme na vymalování sklepů a chodby je možné aby 3 vlastníci z 8 měli možnost část udělat svépomocí a ostatní na objednávku? Měl by to správce umět rozpočítat a jak? Bydlím v domě který někteří z nás postavili svépomocí a jsem přesvědčen, že 3000 Kč za vymalování na příklad sušárny (4×3,5×2,5m pouze bílou barvou) bych dokázal využít jinak.
2.V případě , že bychom nevyužívali služby správce pro účetnictví, který pravděpodobně
plná moc
Na toto téma plná moc podle § 1185/2 o.z. se napsalo dost. Jedno mi ale asi uniklo. Je potřeba tuto plnou moc úředně ověřit nebo stačí jen podepsat?
Vyúčtování a výpočet tepla
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vyúčtování tepla a jeho výpočet. Manželka minulý rok prodala byt, kde jsme požadovali od správní firmy provést odečet indikátorů na radiátorech. Správní firma nás informovala, že odečet se dělá až na konci roku a poměrově se rozdělí spotřeba na manželku a novou majitelku, což je 8 měsíců na manželku a 4 měsíce na novou majitelku. Na začátku, května přišlo vyúčtování kde byl použit poměrový výpočet dle zákona. Bohužel za týden přišlo další nové vyúčtování, kde byl použit jiný výpočet a to na základě toho, že nová majitelka provedla odečet indikátoru tepla společně s předsedou SVJ a odečet podepsali. Bohužel, ale k odečtu nebyla přizvána manželka, aby odsouhlasila stavy indikátoru. Proto prosím o informaci zdali je možné vycházet při výpočtu spotřeby tepla s odečtu, který není odsouhlasen manželkou jakož to majitelkou do 8 měsíce. Vyúčtování tepla jsme reklamovali a odezva byla taková, že přišlo další v pořadí třetí vyúčtování a opětovně s jiným výpočtem tepla a zamítacím dopisem k naší reklamaci.
reklamace vyúčtování
Dobrý den, při vyúčtování za rok 2013 mé bytové jednotky, kterou trvale neobývá žádná osoba – proto jsem uvedla počet osob 1 došlo k chybnému vyúčtování 4 osob ( nahlášeno výborem). Jde o vyúčtování služeb za výtah. Následovala reklamace v zákonné lhůtě. Výbor tuto informaci uznal jako chybnou, bohužel nikdo nechce vyplatit rozdíl peněz. Místopředseda výboru SVJ chce usnášení schopnou schůzi, nechce oficiální přeúčtování. Poslední informaci mi sdělil, že třeba někdy příště. Mám nějakou možnost ho k tomu přimět rozdíl oficiální cestou vyrovnat? Paní, která toto vyúčtování dělá s tím problém nemá.

Poslední komentáře