Ostatní

Zvolení správce

Vložil David (bez ověření), 27. Květen 2014 - 9:31 ::

Dobrý den, máme založené SVJ a chceme správce. Stačí pro schválení správce nadpoloviční většina?

Bonus od banky

Vložil Anonymous, 27. Květen 2014 - 7:03 ::

Dobrý den, KB nám na účet připisuje tzv. „bonus – moje odměny“. Měla jsem za to, že se jedná o úroky a proto jsem po bance chtěla, aby je zdanila. Od banky přišla odpověď: ..... nejedná se o úrokový příjem, který podléhá dani z příjmů vybírané srážkou. Bonus představuje slevu z poplatku a tudíž není potřeba u tohoto bonusu vyčíslovat daň… JAk se k tomuto postavit a bonusový příjem zaúčtovat ? Když ho zaúčtuji mínusem na poplatky tak budu mít na nákladech mínus, protože bonus je větší než poplatky. Tvrzení banky, že se jedná o slevu z poplatků mi v tomto příapdě příjde nesmyslné . … Poradíte?

členem výboru ve dvou SVJ

Vložil Jiří V. (bez ověření), 26. Květen 2014 - 19:08 ::

Chci se zeptat, zda můžu být členem výboru ve dvou Společenství. Děkuji za jasnou odpověď.

Rozdíl ve spotřebě vody

Vložil mvorisek, 26. Květen 2014 - 15:14 ::

Dobrý den, rád bych se optal zda-li jste někdo neřešil nesetkal se s následujícím problémem. Ve vyúčtováné celkové spotřebě vody nám za bytové jednotky došlo k rozdílu oproti celkové spotřebě vody na centrálním měřáku bytového domu. Rozdíl je docela značný skoro 30%. Předem díky za tipy jak toto pořešit.

Rozúčtování studené vody

Vložil Libuše_LT (bez ověření), 26. Květen 2014 - 14:11 ::

Dobrý den chtěla bych se zeptat jak rozúčtovat SV u SVJ, kde v domě byty po opravě mají podružné vodoměry a vlastníci neopravených bytů ne, vlastníci těchto bytů si odmítají vodoměry nainstalovat. Do těchto neopravených bytů vedou třeba i 4 stoupačky se SV.

Správná předložka zálohy za/na služby

Vložil petr.tichy (bez ověření), 24. Květen 2014 - 22:35 ::

Je správná předložka „zálohy za služby“ nebo „zálohy na služby“?

Mystifikace prodeje a koupě bytu v domě v podílovém vlastnictví

Vložil AsiTak (bez ověření), 24. Květen 2014 - 14:35 ::

Možná, že od p. Lake obdržím kritiku mého příspěvku jako “blábol”, nicméně z věcného hlediska problém nadpisu vidím v následujícím:

1. při prodeje a koupě bytu v domě v podílovém vlastnictví vlastníků a se správou domu a pozemků právnickou osobou SVJ tento obchodní případ je prezentován (prodávajícím, realitkami, obsahem /vzorových/ smluv) jako pouze záležitost změna vlastníka bytu, případně změna vlastníka podílu společné části nejvýše se soupisem společných částí.
  2. u bytu obvykle nechybí popis všech aspektů převodu vlastnictví (popis součásti, velikost, technický stav, cena) u společných částí taková pečlivost většinou není (omezení využití, pronájmy společných části). Zde nedávno byl dotaz (a velké udivení) na cenu podílu společné části domu při takovém převodu. Nový vlastník by se měl seznámit s technickým stavem společné části domu, neboť i on svým podílem bude následující péči financovat. Osoby neznající problematiku SVJ, to vůbec netuší…

Plná moc

Vložil Karel (bez ověření), 24. Květen 2014 - 6:34 ::

Na jednom zápisu ze schůze shromáždění jsem napočítal kolem 50 plných mocí, které si pořídil od vlastníku předseda výboru SVJ. Jsou rozhodnutí tímto spůsobem platná?

Vyúčtování vodného studené vody

Vložil novacek5, 21. Květen 2014 - 10:01 ::

Situace : odečet domovního vodoměru v 4/2013 , 4/2014 , faktura od vodáren ( vyúčtování ) v 5/2013 1000 Kč doplatek ( celkem za 5/2012–5/2013 45 000Kč ), v 5/2014 přeplatek 500 Kč ( celkem za 5/2013–5/2014 43 500Kč ) .

Předepsané a zaplacené čtvrtletní zálohy od vodáren 2/2013 10 000Kč , 5,8,11/2013 celkem 33 000 Kč, 2/2014 11 000Kč. Odečet bytových vodoměrů v 1/2013 , 1/2014 .

Jak správně rozpočítat mezi byty ve vyúčtování za rok 2013 když odečty bytových a domovního vodoměru jsou čtvrt roku od sebe ? Zatím jsou 3 názory :

• Rozpočítat částku skutečně zaplacenou v 2013 ( 44 000 Kč =1000 + 10 000 + 33 000 )

Vyřízení reklamace

Vložil Dobrák (bez ověření), 19. Květen 2014 - 17:49 ::

Vyřízení reklamace 4 Na potvrzeném převzetí reklamace výborem bylo uvedeno, že tato byla také zaslána e-mailem správci. Na stejný problém jsem upozorňoval již ve vyúčtování za rok 2012. Nedostal jsem žádnou odpověď. Jedná se o čerpání zálohy na opravy o jejíž výši čerpání není ve vyúčtování nic uvedeno, není členům ani sděleno kolik činí zůstatek nevyčerpaných zá- loh v postupu. Na mé dřívější připomínky na shromáždění nebylo vůbec reagováno. Rozpočet na běžné období zpraco- vává správce a to v termínu až do 31. 5. běžného období

Syndikovat obsah