Ostatní
Financování z dlouhodobé zálohy
Dobrý den, mám dotaz. Bylo nám předloženo vyúčtování za loňský rok včetně čerpání dlouhodobé zálohy. Tam jsme se dověděli, že dlouhodobá záloha byla použita na nákup počítače, softwaru, tiskárny a vyhotovení průkazu energetické náročnosti budovy. Následně jsme zjistili, že o financování nikdo (ani výbor) nerozhodl. Výbor zakoupil první tři položky a průkaz zadal správci, aby ho nechal vyhotovit. Je to takto správně nebo to mělo být kryto z krátkodobé zálohy? Děkuji.
Práva vlastníků bytů a k ostatní nebytovým prostorám v domě, za které také platí daň z nemovitosti
Dobrý den. Mám koupený byt do osobního vlastnictví v domě kde většinový podíl má ještě SBD. Samospráva ( družstevníci ) si jaksi zabavila sklad domu a využila nechuť ostatních bydlících v domě se tomu bránit. Já jako vlastník platím i z tohoto prostoru poměrnou daň z nemovitosti a přitom nemám k tomuto prostoru v domě klíče. Tito lidé, kteří si přivlastnili tento prostor tvrdí, že jsou tam různé nářadí k údržbě domu barvy atd. To by nebylo nic špatného, kdyby právě nebyli těmi co tyto opravy a údržbu provádí přes různé smlouvy o dílo a my všichni musíme za to jim platit z fondu oprav. Neměli by mít povinnost nám vlastníkům platit nájem z těchto prostor ? V případě, že ano jak máme postupovat a na koho se obrátit. Navíc každý se jich za jejich mstivou povahu bojí.
Čerpání fondu
Dobrý den, tímto bych se chtěla informovat, zda je možné, aby si výbor sám odsouhlasil dohody za provedení práce (nějaké údržby, ale v celkovém součtu asi 15.000,– Kč) nad rámec svých odměn, které jsme jim na shromáždění odsouhlasili. Jelikož jsme jako vlastníci nesouhlasili s jejich navýšením, loňský rok nás výbor začal tímto způsobem obcházet a tyto dohody uzavírá i se svými rodinnými příslušníky. Lze tyto peníze získat nějak zpět nebo se máme smířit s tím, že nás výbor obešel a s našimi finančními prostředky nakládá nehospodárně??
Poskytování kopií smluv svým členům SVJ
Člen Společenství vlastníků písemně doporučeným dopisem požádal výbor společenství v souladu se zák. 90/2012 Sb. o poskytnutí následujících dokumentů bez uvedení důvodu:
- kopie smlouvy na úklid BD,
- kopie smlouvy na vedení účetnictví
- kopie smlouvy na poskytnutí úvěru na revitalizaci domu
Jsme povinni mu tyto kopie pořídit, pokud členská základna s vydáním kopií nesouhlasí?
Ostatní čerpají z FO a já nemohu, je to zákonné?
Dobrý den, minulý rok jsem koupil byt v bytovém domě o 6ti byt. jednotkách. Platí se tam 1210,–/měsíc do FO. Dohromady to za rok činí 87120,–. Ještě před tím, než jsem byt koupil si všechny byty nechaly zafundovat vložkování komína z FO (řekněme třeba 5–10tis.). Bývalá majitelka mého bytu neměla bohužel na doplacení této úpravy a tak si to tehdy nenechala udělat, ALE ŘÁDNĚ PLATILA FO!(stejně jako já od té doby). Na mé první schůzi vlastníků jednotek mi bylo řečeno, že mi žádné peníze na tuto rekonstrukci nedají. Mě zajímá, zda je to vůbec možné (zákonné) mi zakázat čerpat prostředky, které se tam vložili stejným dílem jako od ostatních?
Rezignace na funkci předsedy výboru
Dobrý den, Prosím vás potřeboval bych poradit.O prázdninách se chci stěhovat jsem předseda SVJ a potřebuji tuto funkci a členství ve výboře zrušit. Může te mi poradit jak by to mně lo přesně vypadat a jaký je správný postup. Dejme tomu že ve funkci chci skončit k 20.6.2014 mohli by ste poradit postup aby vše bylo v pořádku.
- Komu má předat všechny formality a finance (jelikož nemáme účet byl zrušen minulým předsedou), když tu funkci předsedy nechce nikdo zastávat. Prostě se nedohodnou budou po sobě řvát.Přemýšlel jsem založit účet,ale tam zase bude figurovat moje jméno potom mě napadlo poslat peníze místopředsedovi poštou ,ale nezdá se mi to jako dobrý nápad.
15 romů v bytě 1+1
Dobrý den, zhruba před měsícem se do našeho domu nastěhovali dvě romské rodiny. V bytě 1+1 v centru Liberce bydlí cca. 12 a někdy až 15 osob. Z toho 5 dětí v rozmezí 5 – 13 let. V bytě jsou již 10 let problémoví nájemníci a byt je také v katastrofálním stavu. Byt jim pranajmula majitelka butu Jarmila Levko, která je Ekonomická náměstkyně v Divadle F. X. Šaldy Liberec. Mimo ubytovaných romů se celý den pohybují po domě pochybné existence snědé pleti. V domě se také začínají množit drobné krádeže. Celý dům má vážné obavy o svoji bezpečnost. Nájemníci po sobě samozřejmě ani neuklízejí. Dům vypadá jako romská ambasáda a my se stydíme už z domu i vycházet. Návštěvy k nám přestali chodit z obavy o bezpečnost.
Fungování 3 členého výboru bez předsedy
Dobrý den.Máme 5 bytových jednotek.Odvolali jsme předsedu pro neplnění funkce a nového nechceme a ani ho nikdo nechce dělat.Jsme schopni fungovat jako 3 člený většinový výbor natrvalo i bez něj.Je to podle zákonů možné?
právo na kopii vyúčtování služeb
Bydlím v nájmu a mám problém s vlastníkem bytu ohledně vyúčtování služeb, nechce mi dát kopii, kterou potřebuji k žádosti o příspěvek na bydlení (v bytě mám trvalé bydliště). Mohu požádat SVJ o kopii nebo opis, případně o potvrzení výše přeplatku – nedoplatku?
vyúčtování záloh na služby za r.2013
Užíval jsem byt v podnájmu ve větším činžovním domě ve městě Liberec. Dům má asi 70 bytových jednotek o různých velikostech. A několik nebytových prostorů, které jsou však nepronajaty a nijak nevyužívané. Nájemní smlouvu jsem měl pouze od 1.1.2013 do 31.3.2013, poté jsem jí ukončil z důvodů nespokojenosti s majiteli a cenou služeb a nájmu. Velikost této jednotky byla 86.9 m2. Počet osob v podnájmu byly dvě. Měsíční nájemné bylo 9421 Kč z toho 4600 Kč nájemné zálohy za služby 4821 Kč. (2400 Kč Teplo; 1171 Kč TUV; vodne/stočné 700 Kč; společná el. 200Kč; výtah 150 Kč; ostatní služby 200 Kč). Byt se nacházel na severozápadní straně ve třetím podlaží.

Poslední komentáře