Ostatní
Vypořádání a vyúčtování
Pro Petra z 27. 3. Vyúčtování poskytnutých záloh a příspěvků nám předává po skončení účetního období správce. Přeplatky na zálohách nám správce vrací (vypořádá) a nedoplatky jsou poukázány členy na účet SVJ. Výjimku však tvoří záloha na opravy, která se nevyúčtuje a tedy ani nevypořádá. Ve vyúčtování je pouze uvedena výše poskytnuté zálohy a ve stejné výši jsou uvedeny i ná-klady. Nevyčerpané zálohy jsou správcem zřejmě účtovány podle vzoru SBD do tzv. Fondu oprav. O výši nevyčerpaných záloh nejsou členové informování ani
Měsíční výběr za starání a zařizování
Dobrý den Již tři roky dělám výběr do FO na údržbu domu a věci spojené s ním.Nikdy jsem si neúčtoval strávený čas při zařizování různých aktivit spojených se zařizováním domu a proto se ptám páč jsem to nikde nenašel jestli mohu po každé bytové jednotce požadovat měsíční poplatek za tyto služby.Jaké to může mít pro mě negativa s tím spojené.Podotýkám,že nejsme SVJ ani bytové družstvo- zatím,ale jen taková malá skupinka lidí
nehlasování o HV
Dobrý den,
nový výbor z nevědomosti nenechal v roce 2013 hlasovat o HV z roku 2012, kdy vznikl zisk cca 2.000,–. Co teď s tím? Nechat částku stále na účtu 931 i do roku 2014 nebo ho automaticky převést do fondu z HV, jak bylo vždy v předchozích letech účtováno?
Děkuji.
Nechci se soudit
V našem SVJ stanovuje předpis záloh a příspěvků na správu domu a pozemku pouze správce a to bez určení platnosti tohoto předpisu. Předpis těchto záloh je členům předán s platností třeba od 1.9.2010 bez určení doby jeho platnosti. Nový předpis záloh bude zase předán členům SVJ až třeba 1.4.2012 a zase bez určení doby jeho platnosti. Při stanovení předpisu záloh bez jakéhokoli plánu samozřejmě dochází i ke stanovení nepřiměřených záloh. Pokud člen SVJ takovouto nepřiměřenou zálohu třeba jen jednou uhradí, tak údajně tím dává souhlas s touto výší
SVJ - úvěr jak účtovat?
Prosím o pomoc jak účtovat úvěr v SVJ? Společenství má úvěrový účet a banka proplácí přímo faktury za práci. Nemají žádný příjem na účtě, úvěrový účet je do mínusu, jen vždy výdaj.Někde jsem viděla že 221/951, ale to by byl příjem na účtě a já mám 50000 jako výdej. Nějak se v tom motám. A potom prosím jak dál účtovat? Moc děkuji Jana
změna rozvahy_vliv na daň.přiznání
Dobrý den,
chci se zeptat, dodělávám účetní závěrky SVJ, který má spořící účet. Otázka je taková: do teď mi nedodala rozúčtovací společnost náklady na teplo. Jde o to, jestli můžu na finanční úřad dát přiznání k dani z příjmu (což obsahuje i rozvahu, závěrky…) a pak cca za deset dní „vyměnit“ tuto rozvahu? Protože daň se vlastně nezmění, jedná se o změnu na 315 účtu, tedy to změní jen rozvahu. Máte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji
Blanka
Vyúčtování v elektronické formě
Dobrý den,
stále platí, že roční vyúčtování musí být v písemné formě
prokazatelně doručené, anebo lze ji už poslat na e-mailovou adresu ( nikoli
do datové schránky )? Buffet
Neplatné faktury
Dobrý den, jak bychom měli postupovat, když jsme zjistili, že faktury od téhož podnikatele nejsou platné. Vystavil je člověk, který má už rok pozastavenou živnost. Musí se tyto fa vyjmout z účetnictví, když jsou vlastně neplatné? V případě, že ano, je nutné vrátit peníze do FO? Pokud ano,kdo by je měl uhradit? Dotyčný podnikatel nebo členové výboru, kteří s tímto člověkem opakovaně práci domlouvají? Děkuji, Dáša.
Opět "Fond oprav"
V diskuzi na téma záloha na správu domu LAKE uvádí: „Kdo dosud neudělal tu chybu, že by uhradil cokoliv na neexistující „fond oprav“, je na tom dobře: na neexistující účel mu nemůže SVJ přededpisovat žádné platby. Předpis „fondu oprav“ je absolutně neplatný. Příjemce předpisu by měl buď reklamovat celý předpis záloh, nebo oznámit SVJ prokazatelně, že určitá položka v předpisu je neurčitá a nesrozumitelná, případně je v rozporu se zákonem. Z toho důvodu uznává a bude hradit pouze ty položky, s nimiž souhlasí a jejichž význam je nepochybný.“
Měsíční přehled dlužníků
Dobrý den, správcovská firma posílá měsíčně souhrnný přehled plateb všech členů SVJ Výboru. Je povinností Výboru tyto přehledy postoupit ostatním členů svj na základě jejich žádosti ? Jde o to, aby i ostatní členové svj měli průběžně přehled o dlužnících.

Poslední komentáře