Ostatní
Nečlen SVJ jako statutární orgán
Dobrý den,
zajímalo by mne, zda jsou již nějaké praktické zkušenosti s tím, kdo se stává coby nečlen SVJ statutárním orgánem. Jsou již nějaké nabídky a obecně, kdo očekáváte bude mít zájem o tyto funkce? Očekáváte nějaká rizika s tímto spojená, nebo spíš očekáváte profesionálnější výkon funkce? Zatím jsou zkušenosti s výkonem správy ( moje zkušenost je, že jde z pohledu správy o dobrý byznys, často velmi neprofesionální výkon).
Těším se na Vaše názory.
JR
Dlužník v insolvenci
Dobrý den, poraďte prosím. U nás v panelovém domě je majitelka která vyhlásila insolvenci, soud ji povolil oddlužení celkový dluh má asi 640 000 Kč, našemu společenství dluží 18 000 Kč. Má přeplatky a musíme jí je vyplácet i když je naším dlužníkem. Nevíte existuje-li nějaký předpis podle kterého by jsme ji ony přeplatky nemuseli vyplatit ? A ještě k tomu opět nezaplatila za měsíc březen. Prosím o odpovd třeba na Email.: SunLi@seznam.cz
Převzetí účetnictví od BD
Dobrý den. Některé byty Bytového družstva byly převedeny do OV, čímž letos vzniklo SVJ. Chci se zeptat, jak je to s převodem financí od BD na SVJ… SVJ již převzalo veškerou agendu, ale BD stále nevypořádalo finance, čímž dochází k tomu, že SVJ nemá na placení záloh… Prý existuje jakási „zápůjčka“ sepsaná mezi BD a SVJ, která se týká převodu peněz na zálohy… Najdu někde nějaký vzor? Jak v tomto případě postupovat??? Děkuji za odpověď. L.
Převedení družstevního bytu
Dobrý den. Po převedení družstevních bytů do osobního vlastnictví a založení SVJ v r. 2008 nám zůstal jeden nájemní byt (tehdy nechtěl vstoupit do družstva)ve vlastnictví družstva. Mezitím docházelo k prodejím bytů. Dva prodejci bytů si ponechali svá členská práva. Nyní máme 2 subjekty: SVJ a družstvo kvůli výše zmíněnému bytu včetně jeho účetnictví. Můj dotaz zní: Lze nějakým způsobem převést zmínění družstevní byt do SVJ a zbavit se likvidací družstva?
Bytové družstvo, výkazy, zodpovědnost výboru, zrušení družstva
Dobrý den, obracím s prosbou o radu ke zkušeným vlastníkům. Pokud bych se nevyjádřila přesně (nejsem odborník, tedy se předem omlouvám… proto jsem zde) ráda upřesním na dotaz. V našem domě je složitá situace a je to spíše na mnoho dotazů… V rámci privatizace v r. 1995 bylo v domě založeno bytové družstvo. Je zde 14 bytů a 4 nebytové prostory. Ač byly všechny byty převedeny do osobního vlastnictví a ze zákona tak dle mého názoru vzniklo SVJ toto nebylo až do r 2012 „legalizováno“ (teprve 2012 byla na můj popud ustavující schůze SVJ). SVJ od té doby funguje a na domě je to znát.
účetní závěrka
Dobrý den. Dnes se mi dostala do rukou naše účetní závěrka, jež se mi
jeví ve srovnáním s příkladem z webu pí. Klainové příliš jednoduchá
a nic neříkající. Obsahuje pouze následující položky:
Rozvaha Aktiva: B krátkodobý majetek ř. 41 1927
pokladna ř. 72 17
bankovní účty ř. 74 1910 Úhrn aktiv ř. 85 1927 Pasiva B cizí zdroje
ř. 95 1927
přijaté dld.zál. ř.100 796
dodavatelé ř.105 68
Zisk z pronajatých prostor
Dobrý den, každoročně dostáváme od vedení SVJ doklado zisku z pronajatých prostor SVJ. (Doklad do daňového příznání). Tyto peníze tedy každý vlastnk daní. Musí tyto peníze SVJ vyplatit? nebo je může po odsouhlasení dát do fondu oprav? děkuji
Je platný předpis záloh
Podle našich stanov a zákona 72/94 § 15 odst. 2 výši záloh spojených se správou domu a pozemku, popř. dalších, rozhoduje shromáždění vlastníků. U nás návrh předpisu záloh zpracovává pouze správce a shromáždění vlastníků není výborem dána možnost se k tomuto návrhu vyjádřit. Předpis záloh pouze s podpisem správce je předán vlastníkům BJ. Je takový předpis vůbec platný když vlastníci proti tomuto způsobu nic nenamítají,protože zákon a ani stanovy si ještě neprostudovali. Je možné, když třeba jen jeden vlastník nebude s tímto způsobem stanovení záloh souhlasit aby se to muselo změnit? Dobrák.
Zdanění jednorázové roční odměny
Dobrý den, ohledně zdanění zde již proběhlo hodně diskuzí, ale na svou otázku jsem odpověď nenašel. Shromáždění SVJ schválilo výplatu 1 000 Kč odměny pro člena kontrolní komise za jeden rok (uvedeno v zápise). Tři členové, 3 000 Kč za rok. Podléhá suma 1 000 Kč za rok zdanění? Jakým způsobem by měla probíhat výplata odměny pro členy kontrolní komise? Názory, které jsem zatím získal jsou různé. Děkuji za vaše rady, Mirek
Rozučtování osvětlení spol. prostor
Dobrý den, prosím o vysvětlení, lámu si hlavu nad vyučtováním služeb za loňský rok v položce osvětlení spol. prostor. V rozučtování 2013 je uvedeno:
FA celkem 118.543,– Počet jednotek 125,46 osob Kč/jednotka 944,88
Pokud toto porovnám s roky 2010, 2011 a 2012:
FA celkem 87.299,– / 79.632,– / 82.711,– Počet jednotek 132,96 / 130,29 / 128,75 Kč/jednotka 656,58 / 611,18 / 642,42
Jak si mám vysvětlit nárůst ceny za jednotku o cca 300 Kč? Cena elektřiny spíše klesá. Zvažuji reklamaci rozučtování, jen bych ze sebe nerada udělala pitomce. Děkuji. Zdeňka

Poslední komentáře