Ostatní
financovani z dlouhodobych zaloh na opravy (fond oprav)
Dobrý den, ráda bych se na vás obrátila s dotazem. SVJ při odečtu vodoměru zjistilo velký rozdíl mezi odečtem z hlavního vodoměru a součtem odečtů z jednotlivých vodoměrů v bytech. SVJ samozrejme tuto skutečnost reklamovalo u vodáren ale bez úspěchu, ackoliv chyba vodomeru byla očividná (ale to není predmetem dotazu). Původně jsme provedli vyuctovani vodneho a stocneho na byty spolu s rozdílem podle skutecne spotřeby daneho bytu. Nyní me kontaktovala předsedkyně, ze se ve vyboru dohodli, aby vodne a stocne bylo vyuctovano podle skutecne spotřeby bytu a ten rozdil abych pokryla z dlouhodobe zalohy na opravy.
založeni SVJ
Bydlím v domě koupeným od obce v 2001r. Jsme 15 majitelů bytu v jedním popisném čísle .Nemáme žádná pravidla ,žádné stanovy,družstvo.Co mamy udělat aby bylo vše napraveno podle zákonu. Další otázka je: v domě je 5 vchodu po třech bytových jednotkách může se SVJ založit jenom v jedním vchodě?
Vyúčtování- zemřel vlastník jednotky
Dobrý den, prosil bych o radu. V našem SVJ zemřel nedávno jeden vlastník. Nyní se má předávat vyúčtování plateb. Moje otázka zní: 1) komu mám za tohoto vlastníka vyúčtování předat? (má 3 děti, ale nemyslím si, že by šlo předávat jim, když není jisté, kdo jednotku nabyde). 2) Je možné předat vyúčtování ostatním vlastníkům, počkat, až uplyne lhůta pro reklamaci všem a následně jim vyplatit přeplatky, bez toho, abych předal někomu za byt, jehož vlastník zemřel? Přece nebudou všichni čekat na výsledky dědického řízení…
Předem
Mám právo žádat ...??
Mám právo žádat …. Na shromáždění vlastníků nejsme nikdy informováni s obsahem účetní závěrky tak, jak to předpisuje zákon 563/91 a 504/2002 včetně povinných příloh. Účetní závěrka není tedy ani shromážděním schvalována. O celkovém hospodaření SVJ nevíme téměř vůbec nic. Je nám sdělován pouze stav finančních prostředků na běžném účtu k 31. 12. uplynulého účetního období. V předpisu všech měsíčních záloh (i příspěvků na správu domu) je uváděna i položka „záloha na opravy“ dle velikosti spoluvlastnického podílu členů. Všechny položky předpisu jsou po skončení období vyúčtovány a vypořádány s výjimkou „záloha na opravy“.
vstup do bytu za účelem výměny vodoměru
Dobrý den,
prosím o radu, jak postupovat v následujícím případu: vlastním byt v rámci SVJ a tento byt pronajímám. Od ledna však nájemce se mnou nekomunikuje a v bytě se pravděpodobně nezdržuje. O nastalé situaci jsem informovala představenstvo. V tomto měsíci proběhne výměna vodoměrů a můj dotaz zní: mohu nechat násilím v přítomnosti svědků otevřít byt za účelem výměny vodoměrů?
Děkuju, Jana
Přechod ze sdružení nájemníků na SVJ
Dobrý den, sdružení nájemníků přešlo na SVJ, den vzniku 13.8.2013, den zápisu 7.2.2014. Jak je řešeno účetnictví? Může se účtovat stejně jako u sdružení do konce roku 2013 a od 1.1.2014 začít účtovat na jednotlivé bytové jednotky?¨ Děkuji Klára
Účtování příspěvků
Kopíruji dotaz z jiného portálu, jelikož bych psala jen to samé..
Můžete mi prosím sdělit, jak to bude s účtováním příspěvků na správu domu a pozemku (dlouh. záloha nebo-li někdy nazýván fond oprav) od roku 2014? Dle nařízení vlády 366/2013 Sb. § 16 je za příjem považován také příspěvek vlastníků na správu domu a pozemku (příspěvek do fondu oprav), bude se muset účtovat od roku 2014 na výnosové účty a danit? Dosud jsme účtovali předpis příspěvku do fondu: 311/955 a úhrada předpisu 221(211)/311.
neplatné vyúčtování
Dobrý den, v našem bytovém domě byla tři roky propadlá měřidla, jelikož výbor byl liknavý a dodnes ani nechápe, proč se tato měřidla měnila. Nicméně mi dle těchto měřidel bylo provedeno vyúčtování, proti čemuž jsem podala reklamaci z důvodu špatného postupu při samotném výpočtu (dle vyhlášky musí vycházet z průměrné spotřeby a buď z počtu osob nebo plochy). Zajímalo by mne, zda správce musí přepočítat vyúčtování pouze bytům, u kterých byla vlastníky tato reklamace uplatněna nebo je povinen přepočítat na svoje náklady celý bytový dům, jelikož jsem mu to písemně sdělila a on takto postupoval opakovaně tři roky po sobě.
Doba platnosti usnesení shromáždění.
Doba platnosti usnesení na shromáždění nebývá v návrhu ani v následujícím „Zápisu ze shromáždění“ uváděna. Lze potom konstatovat,že usnesení platí až do dne,kdy se takové usnesení zruší novým usnesením,nebo platí usnesení jen do dalšího shromáždění? Domnívám se,že doba platnosti by měla být,podle závažnosti obsahu usnesení,uváděna jak v návrhu,tak i v následujícím „Zápisu“. dedek.
Zálohy na tepelnou energii , vodné a roční uzávěrka SVJ
Roční uzávěrka SVJ Prosím o názor, naše SVJ má smlouvu se správcovskou firmou. Roční uzávěrku nám poskytuje ve dvou fázích. Ta první je jejich tzv. účetní bilance – přehled příjmů a výdajů za období od 1.1.2013 do 31. 12. 2013. V ní se promítají pouze náklady a příjmy na provoz – příjmy jsou jednotlivé platby vlastníků ( m2 x plocha byt.jednotky ). Výdaje tvoří náklady na správu domu, účetnictví a splátka úvěru. Další částka, která je placena vlastníkem je záloha na vodné, teplo atd. Vyúčtování za kalendářní rok v roční uzávěrce nikdy nebylo. Správcovská firma zálohové platby vede na svém střediskovém účtu a vyúčtování provádí v rámci zúčtovacího období v dubnu s tím, že na přehledu má vlastník své náklady (přijaté zálohy a – skutečnou spotřebu ), přeplatek nebo nedoplatek. V další části tohoto zúčtování je uvedena celková spotřeba vody, tepla atd. za celé SVJ. Myslím si, že to není správně, ale ostatní vlastníci nechtějí do toho zasahovat a správcovská firma tvrdí, že vše účtuje v naprostém pořádku, v souladu se zákony. Jsem asi jediný vrtal, kterému ostatní vyčítají, že nám firma díky mým „aktivitám“ vypoví smlouvu.

Poslední komentáře