Ostatní

Musíme jako SVJ z roku 2010 aktualizovat údaje ve veřejných rejstřících do 30.6.2014?

Vložil astera, 7. Duben 2014 - 19:50 ::

Obeslali mě coby předsedkyni SVJ s informací, že dle platné legislativy by měly jednotlivá společenství doplnit (aktualizovat) údaje ve veřejných rejstřících do 30.6.2014. Cituji z mailu: "Zákon č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících mimo jiné ukládá aktualizovat zápisy ve veřejných rejstřících do 30.6.2014 (§ 122 odst. 1). § 122 (1) Zapsaná osoba přizpůsobí do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona zapsaný stav stavu požadovanému tímto zákonem, ledaže se jedná o osobu zapsanou do spolkového rejstříku. § 122 (3) Nepřizpůsobí-li zapsaná osoba zapsaný stav stavu požadovanému tímto zákonem ve lhůtě podle odstavců 1 a 2, rejstříkový soud ji k tomu vyzve a stanoví ve výzvě dodatečnou přiměřenou lhůtu ke splnění této povinnosti; uplyne-li dodatečná lhůta marně, soud na návrh rejstříkového soudu nebo osoby, která na tom osvědčí právní zájem, zapsanou osobu zruší a nařídí její likvidaci.

Předpis: záloha na opravy

Vložil Nováček (bez ověření), 6. Duben 2014 - 17:09 ::

Přesně tak zní předpis našeho SVJ. Z uvedeného není jasné zda poskytnutá zálo- ha bude použita na běžnou údržbu, či někdy v budoucnu na větší opravu. U nás se neplánují dlouhodobé zálohy na opravy. Zálohy jsou stanoveny v takové výši aby vznikaly přeplatky těchto záloh, které se pochopitelně ani nevyúčtují, ani nevypořádají. Bylo zde již několikrát konstatováno, že krátkodobá záloha se musí po skončení účetního období vypořádat, jindy zase, že se nemusí vypořádat. Jak je ve skutečnosti? Výše této nevyčerpané zálohy není žádnému

Předávání účetnictví jednotlivým vlastníkům II.

Vložil bblondyna, 3. Duben 2014 - 9:13 ::

Předávání účetnictví jednotlivým vlastníkům II.

Jelikož se tu rozběhla široká debata, ve které se už mnoho lidí ztrácí, otvírám ji znovu.

Má vlastník právo na informace týkající se hospodaření? Pokud tedy ano, jakou formou by měl požádat o tyto informace, aby se předešlo případným dohadům.

Některé odpovědi, které vzešly z předchozí debaty.

1. vlastník většinou neví co chce a nedá pokoj dokud to nedostane
  2. neumí se orientovat v účetních výkazech a podkladech
  3. není problém informace poskytnout (v rozumném rozsahu)
  4. není problém cokoliv poskytnout z oblasti účetnictví, ale ne jen tak z plezíru, to ne

bonus od banky

Vložil Anonymous, 1. Duben 2014 - 11:42 ::

Dobrý den, KB nám snižuje bankovní poplatky formou sdělení „Bonus za vedení účtu / balíček odměn“, kdy zašle na účet nějakou částku (která není zdaněna). Můžeme o tuto částku snížit bankovní poplatky? Nebo by to měla být nějaká forma příjmu i když nejde o úroky ? Poradíte mi jak toto správně zaúčtovat? Děkuji za odpověď

Podezření z pronevěry

Vložil Iveta (bez ověření), 31. Březen 2014 - 19:36 ::

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsme SVJ skoro pět let, za celou tu dobu jsme nedostávali vyučtování z fondu oprav. Již min. tři roky předsedu prosíme o vyučtování, konečeně jsme se dočkali a dala nám celé ty čtyři roky i s výpisy z účtu. Učetnictví vede sama, takže nám dala jakýsi deník. po propočítávání bohužel v tom deníku je spousta nesrovnalostí, špatně zaučtovaných položek, výběry z účtu, které tam nejsou zaučtovány vůbec.Předseda k 1.5.položila svoji funkci. Po snaze to řešit s ostatními nájemníky, bezúspěšně, jsme se rozhodli to řešit sami.Nikdo z nich tomu nerozumí a nechtějí se v tom vrtat.

vodné a stočné

Vložil Dobrák (bez ověření), 31. Březen 2014 - 17:33 ::

Domnívám se, že předpis záloh na jednotlivé členy SVJ by měl vycházet z roč- ní plánované výše nákladů s přihlédnutím k předchozímu období a rozpočet by měl být schválen na shromáždění SVJ. U nás se nic takového nekoná. Dostal jsem předpis jedné zálohy, která je o 100 % vyšší proti minulému období. Při nahlédnutí do minulých vyúčtování nedošlo u mně ani v jednom případě k pře- čerpání této zálohy. Proto jsem na předpis této určité položky poukázal zálohu ve výši minulých období. Předpokládám, že jsem jednal správně. Kdybych náhodou

Penále za zpoždění vyúčtování služeb dle nového zákona

Vložil buffet555, 31. Březen 2014 - 11:52 ::

Dobrý den, slyšel jsem ,že od roku 2014 ( 2015 ? ) má platit jakýsi zákon, který umožňuje příjemci vyúčtování požadovat po zpracovateli vyúčtování penále 100,–Kč/den, přičemž poslední den pro řádný příjem vyúčtování je 30.duben. Prosím, nevíte o jaký zákon se jedná ?

Služba v Domě

Vložil Pavel P., 30. Březen 2014 - 6:46 ::

Dobrý den, Naše bytovka má pět bytů. Bydlíme v místě kde není zaveden plyn tak máme jednu centrální kotelnu a po týdnu se střídáme v topení v tom týdnu uklízíme chodbu. Vše fungovalo cca 30let téměř bez problému,ale teď jeden byt koupil nový majitel,který v něm ani nebydlí a tudíž netopí a neuklízí společné prostory. Potřeboval bych poradit jestli je nějaká možnost jak ho donutit aby topil nebo aspoň aby zaplatil někoho kdo to od topí nebo nemusí topit. Jelikož topíme každý není to nikde fakturovaný jako služba prostě to tady máme jako nepsaný pravidlo.

Předávání účetnictví jednotlivým vlastníkům v domě

Vložil MV (bez ověření), 29. Březen 2014 - 18:12 ::

Dobrý den, prosím o radu. Jeden ze 30 vlastníků stále naléhá na předkládání veškerého hospodaření pro svoji potřebu. Od účetní, která nám toto zpracovává, mají tyto výkazy dle úč. SW okolo 40–50 stran. Nahlédnutí mu do toho nestačí, prý to chce mít pro svoji potřebu. Nedovedu si představit dle jeho požadavku dělat měsíčně 30 hromádek o takovém množství, které by se předávaly vlastníkům. U většiny by to stejně skončilo v koši. Rovněž, co se týká zvýšení nákladů na administrativní činnost. Já a nevím, kde jinde ve výborech máte možnost toto praktikovat, když na takovou činnost nemáte zařízenou kancelář a veškerou agendu provádíte od stolu v obývacím pokoji ve vlastním bytě a na vlastním počítači.

Chyba při stanovení zálohy na vodu pracovnicí správní firmy + pozdě zasílaná změna výše zaloh na bydlení

Vložil beta (bez ověření), 29. Březen 2014 - 12:37 ::

Prosím o radu : 1/Pracovnice správní firmy mi CHYBNĚ stanovila abnormálně vysokou zálohu na studenou vodu v řádu tisíců. Dva měsíce po mě vyžadovala tuto zálohu, já jsem však platila původní správnou výši. Nyní mě označila firma za dlužníka včetně úroků! Jak se mám bránit ?

2/Správní firma mi pozdě oznamuje změnu ve výši záloh na služby a potom po mě vymáhá poplatky z prodlení . Poslední případ byl, že jsem se o zvýšení záloh dozvěděla až po více než 4 měsících účinnosti a to tím způsobem, že mě označili za dlužníka a zveřejnili mě na veřejné chodbě domu. Neoprávněně !

Syndikovat obsah