Ostatní
Neplatiči ve výboru
Naši neplatiči se zvolili do výboru a mají za to, že tím své dluhy vyřešili, neboť nyní není nikoho, kdo by jejich dluhy vymáhal, ani nikoho, kdo by je odvolal. Je nějaký postup?
Elisabeth
Financování opravy která je dražší než FO
Dobrý den, v našem domě by bylo potřeba vytvořit hydroizolace. Spodní byty si oprávněně stěžují na nadměrnou vlhkost zdiva. Předpokládaný rozpočet převyšuje aktuální stav financí ve FO. I když se na shromáždění ve velké většině shodneme na nutnosti opravy, neshodneme se na způsobu financování. Někteří vlastníci by rádi zaplatili rovnou „svůj díl“ (a aby tak učinili i ostatní), jiní tuto možnost nemají. Jiní naopak navrhují extrémně zvednout příspěvky do FO na časově omezené období. A proti úvěru je silná opozice.
Rozumný přístup by byl (podle mě):
hlasování_plna moc
Dobrý den,
chystá se shromáždění vlastníků. Mám byt společně s manželem, tedy SJM. Správce však po nás chce vyplnit plnou moc, pokud půjde jen jeden z nás na schůzi. Jdu já, manžel nemůže, je tedy třeba aby na mě vyplnil plnou moc i když je to SJM?
moc děkuji
Jacová
Reklamace vyúčtování
Dobrý den. Správce nám udělal vyúčtování služeb spojených s užíváním domu, které bychom rádi reklamovali… Je někde zakotveno, do kdy musí předsednictvo BD zaslat reklamaci na výše uvedené vyúčtování…? V zákoně 67/2013 Sb. jsem bohužel nic nenašel.. Vyúčtování jsme dostali na konci května a bojím se, aby nebyla lhůta promlčena… Netuším, jak bychom to poté řešili… Předem děkuji za odpověď. Karel
Nutné a prokazatelné náklady
Jsem člen společensví vlastníků. Nutné a prokazatelné náklady (teplo, voda ad.) pochopitelně hradím.
Dále jsou rozúčtovávány (a dílem mě předkládány k úhradě) neurčité a nedoložené náklady označené „nájem“, „režie“, „samospráva“, „právní služby“ v celkovém součtu převyšující shora uvedené prokazatelné náklady. Stačí jednoduše nehradit?
John Jones
Změna výboru SVJ
Dobrý den, dne 14.3.2014 jsem podal rezignaci na funkci člena výboru SVJ, dne 15.5.2014 proběhlo shromáždění společenství vlastníků, kde byl zvolen nový výbor SVJ. Do dnešního dne je stále v obchodním rejstříku zapsán starý výbor ( mimo předsedy ). Mohu já sám nějakým způsobem upozornit krajský soud na tuto skutečnost a požadovat o výmaz svého jména ? Děkuji, Filipi
vyúčtování služeb nájemník x vlastník
Dobrý den,
právě jsem obdržela vyúčtování od pronajímatele bytu (vlastníka). Já jsem nájemce a mám s ním podnájemní smlouvu. Majitel udělal jednu věc, vyúčtování mezi jím a správcovsou společností mi přeposlal + poslal i fakturu za elektřinu bytu. S tím samozřejmě souhlasím, vychází to s logiky věci. Avšak, v podnájemní smlouvě udělal vlastník chybu. Mám zde přesný rozpis služeb, které jsem povinna platit. A to nájemné, vodu, odvoz odpadu, osvětlení a úklid společných prostor.
Dle mého názoru, se já jako nájemce musím, podílet pouze na službách, které mám písemně ve smlouvě. Takže náklad na teplo a výtah by mi neměl majitel přefakturovávat. Uspěla bych s tímto tvrzením u soudu?
Dlouhodobé zálohy
Dobrý den, mám dotaz, který se koná dlouhodobých záloh. Chápu, že během roku se platí zálohy pro případnou nenadálou opravu či nákup materiálu atd.. Ale předloni jsme si odhlasovali zaslat mimořádnou částku do dlouhodobých záloh na částečné zateplení budovi, které ale ovšem nedopadlo a již přes dva roky tam peníze leží. Je možné tuto mimořádnou částku žádat individuálně zpět? Předem velice děkuji za odpověď.
Patní vodoměr
Prosím, našel by se zde někdo,kdo by mně poradil, kde je uvedeno,že domovní(patní)vodoměr patří Vodárně.V jakém zákoně nebo vyhlášce toto nařízení se dá najít. V zásadě se jedná o skutečnost,že chceme vyměnit repasované bytové vodoměry za kvalitní,zn.Maddalena. V našem zájmu byl rovněž požadavek výměny stávajícího vodárenského vodoměru zn.Flodys od fy.Itron,Pha, který je dost poruchový a kde není jistota kvality.Jak nám bylo sděleno, tento vodoměr je směrodatný pro účtování natočené vody, i když si necháme napojit další,kontrolní. I když by nastaly rapidní rozdíly, vůbec to Vodárny nezajímá! Doslova, „dejte si jich tam třeba deset a nic Vám to nepomůže“. Navíc původní vodoměr,ktertému končila „platnost“, byl vyměněn a nebyl vůbec kontrolován, i když jsme to požadovali. Za r.2013 to bylo doslova o 50% rozdíl v náš neprospěch. Po opětovné žádosti na provedení kontroly vodoměru nám bylo sděleno, že prostě není, zmizel.
Sdružení bytových družstev
Dobrý večer, jednoduchý dotaz mám : Jaké máte zkušenosti či názor na Sdružení bytových družstev (členy jsou i SVJ ). Jsme SVJ a silně zvažujeme se čeleny stát, neb nabízejí toho mnoho, a hlavně si myslíme, že budou mít největší zkušenosti z mnoha oblastí, které nás všechny zajímají.

Poslední komentáře