Ostatní

změny členů výboru - žádost na RS

Vložil kaktus, 15. Září 2014 - 7:27 ::

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit, do kdy je nutné/povinné podat nově zvoleným výborem SVJ na Rejstříkový soud žádost se změnou statutárních orgánů výboru ? Existuje zde nějaká zákonná lhůta? Plynou SVJ nějaké sankce z nečinnosti ? Díky za odpovědi.

Neprůhledné hospodaření SVJ

Vložil Bezradný (bez ověření), 14. Září 2014 - 16:22 ::

Neprůhledné hospodaření SVJ. Zcela plně souhlasím s názory vyjádřené p. Lake a p. ik uveřejněné na webu SVJ dne 21. 4.2014 . Po rodičích manželky jsme zdědili rodinný domek. Při rozrůstání rodiny se rodiče rozhodli koupit jim nabízený byt od SBD. S přihlédnutím k vysokému věku rodičů mně tito pověřili plnou mocí ověřenou notářem pro zastupování při všech jednáních SVJ kdy je vyžadována účast členů. Co jsem zjistil: Po několika letech požádali členové SBD o převod družstevního bytu do osobního vlastnictví.SBD při převodu bytových jednotek do vlastnictví členů volilo následující postup:

Užívání společných prostor jako "kancelář" SVJ

Vložil Jar (bez ověření), 13. Září 2014 - 13:09 ::

Předseda výboru SVJ se rozhodl, že si vybere jednu místnost v suterénu domu a bude ji SVJ užívat jako „kancelář“, umístí tam archivní skříň, stůl, židle atd. Jak to správně udělat? Žádná kancelář pro správce domu kolaudována není. Jsou to mandl, prádelna, sušárna, kočárkárna, sklady, vše v Prohlášení VB jako společné prostory. Kterou místnost si vybere a zabere se neví, nejspíš nějaký sklad. Bude se tam „schůzovat“. a on tam bude „úřadovat“. Dům je koncipován tak, že vždy pro dva až tři vchody je skupina těchto místností k užívání k výše popsaným účelům. Takže pokud se zabere např. sklad v jedné skupině vchodů, budou vlastníci v těchto vchodech o tento prostor ošizeni.

od kdy jsem povinnen podílet se na nákladech

Vložil Jindřich Pomelo (bez ověření), 12. Září 2014 - 10:39 ::

Dobrý den,

mám následující dataz. Koupil jsem si jednotku v novostavbě. Ke dni 25.8.2014. 26.8.2014 vkládám na katastr. Odkdy jsem povinnen platit zálohy na služby a fond oprav (dobře příspěvek na správu domu a pozemku). Z logiky věci to vyplývá že od 25.8.2014 (tento den je uveden i na předávacím protokolu), ale potřebuji vědět jak je to podloženo zákonem. Je možné, abych skutečně platil zálohy a podílel se na nákladech až od 1.9.2014? Prosím ví někdo kde najdu tuto věc v zákoně?

Děkuji moc

Jindřich Pomelo

DANĚ POVĚŘENÉHO VLASTNÍKA

Vložil eliška (bez ověření), 11. Září 2014 - 16:00 ::

V SVJ je nas pět spoluvlastníki,je zde pověřený vlastník ,který si bere částu za rok 36 000 Kč. měl by z této částky platit daně? děkuji Eliška

zateplování

Vložil Karel Pazdera, 11. Září 2014 - 15:01 ::

Máme (SVBJ) v úmyslu provést zateplení jedné stěny panelového a sice stěny s balkony, které jsou dispozičně řešeny až od 2. nadzemního patra…rozměr panelového domu cca 30 m x 11 m x 11 m…tedy chceme zateplovat stěnu, která má rozměry 30m x 11m. Vzhledem tomu, že požadavky na schvalovací proces se mění…tak popíšu co se po nás chce:

1. Dokumentace pro místní stavební úřad…ještě v loňském roce to nebylo potřeba
  2. Dokumentaci pro posouzení požární ochrany…rovněž loni to nebylo potřeba
  3. Průkaz energetické náročnosti…také prozatím nebyl potřeba a dle mne nebude jeho vystavení potřeba nejméně k 1.1.2016.

Zastupování vlastníka BJ

Vložil Jar (bez ověření), 8. Září 2014 - 14:42 ::

Prosím o radu, zda je možno zastupovat vlastníka BJ ve věcech spojených se správou domu, tedy vůči SVJ a jakou plnou moc potřebuji.

Děkuji

Pojištění domu

Vložil Radas, 4. Září 2014 - 18:54 ::

Na základě požadavků lidí s jednoho vchodu domu jsem se rozhodli obnovit pojištění domu,ale problém je v tom,že jsme dům o dvou vchodech a druhý vchod nejeví zájem.Je možné pojistit pouze jednu půlku domu když je společná střecha a sklepní prostory.např. v případě vandalismu bude poničena střecha domu,neplatí pojistné 10% a naše pojištění střechy 15%.Nám opraví 15% a co ten zbytek 10%nepojištěné budovy?budou si to hradit a nebo to budou brát jako ,že je to náš problém a měli jsem to řešit SVJ poněvadž nejsme

Už ničemu nerozumím

Vložil Laik (bez ověření), 4. Září 2014 - 18:44 ::

Už ničemu nerozumím Lake 22.12.13 vysvě­tluje: (ČÁSTEČNÝ VÝPIS Z TEXTU) že dle §u 18 odst.2 zák. 72/94 je vlastník jednotky povinen skládat zálohy pouze rozhodlo-li o jejich výši shromáždění. Vlastník se často setkává se zálohami na neurčitý účel. Výbor také většinou nedovede ani odpovědět na otázku zda jde o zálohu krátkodobou či dlouho- dobou. Proběhlé hlasování o zálohách je pouze jednou z podmínek k tomu, aby záloha byla stanovena platně se zákonem.U záloh (krátkodobých) se po ukončení každého roku zásadně vyúčtují a vypořádají. Řízení hospodaření SVJ podléhá řadě zákonů. Velká většina SVJ pro tuto činnost uzavírá smlouvy s odbornými správci a firmami, protože nemá dostatek odborných znalostí pro tuto činnost ať už se jedná o účetnictví či pochopení všech příslušných zákonů.

Výbor SVJ neodpovídá na reklamace

Vložil Nezkušený (bez ověření), 29. Srpen 2014 - 16:40 ::

Dodržel jsem termín podání reklamace na vyúčtování zálohových plateb SVJ za rok 2013. Z podané písemně potvrzené přijaté reklamace uvádím pouze to, že v reklamovaném vyúčtování nebyl uveden zůstatek nevyčerpaných (dle předpisu) placeých záloh na opravy. Do dnešního dne jsem neobdržel žádné sdělení od výboru SVJ kolik bylo z mého účtu čerpáno na opravy a ani kolik činí můj nevyčerpaný zůstatek. SVJ totiž žádné zálohy na opravy nevyúčtovává, ale ani nevypořádává. Ze zůstatku těchto prostředků chce dokonce financovat jen částečnou modernizaci domu. Poněvadž ani v dřívějších letech na takovouto reklamaci mně nikdy nebylo výborem žádným způsobem odpovězeno hodlám předat

Syndikovat obsah