Ostatní
Fond oprav
Dobrý den,
chtěl bych se prosím Vás zeptat, zda pokud společenství(předseda) nezveřejńuje k náhledu účetnictví společenství, ve výpisech z bú jsou nepodložené částky, zda je možné dle zákona, předpisů, přestat posílat na účet společenství zálohu na FO, nebo zda může dojít k nějaké kontrole.
Děkuji
Vyúčtování služeb pro SVJ
Dobrý den, jedním z aspektů důležitých pro rozúčtování služeb je souhrný počet osob užívajících jednotlivé bytové jednotky. Podléhá zveřejnění(pro členy SVJ)tohoto údaje rozhodnutí či souhlasu ostatních vlastníků bytů a spoluvlastníků objektu k bydlení. Musí snad toto být zakotveno ve stanovách či jiných předpisech o provozu nemovitosti? Děkuji za pochopení Boban737
Zákon 67/2013
Platnost tohoto zákona je od 19.2.2013. Jeho účinnost je od 1.1.2014.Podal jsem v platném termínu reklamaci na způsob vyúčtování zálohových plateb roku 2013. Musí SVJ postupovat při zpracování vyúčtování zálohových plateb již podle zákona 67/2013 § 8 ? Laik
Jednání výboru za SVJ
Vzorové stanovy obsahovaly o činnosti výboru toto: „(2) Výbor je statutárním orgánem společenství. Za svou činnost odpovídá výbor shromáždění. Za výbor jedná navenek jeho předseda. V době nepřítomnosti předsedy jej zastupuje místopředseda. Jde-li o písemný právní úkon, který činí výbor, musí být podepsán předsedou nebo v jeho zastoupení místopředsedou a dalším členem výboru. Podepisuje-li předseda spolu s místopředsedou, je podpis místopředsedy považován za podpis dalšího člena výboru.“
Právníci nám stanovy upravili tímto způsobem:
Odstoupení z funkce člena výboru
Prosím o radu, čím se řídí odstoupení z funkce člena výboru: 1.NOZ, §160NOZ „Odstoupí-li člen voleného orgánu ze své funkce prohlášením došlým právnické osobě, zaniká funkce uplynutím dvou měsíců od dojití prohlášení.“ nebo 2. Stanovami SVJ, pokud říkají: „Člen voleného orgánu společenství může před uplynutím funkčního období z funkce odstoupit. Odstoupení musí písemně oznámit orgánu společenství, jehož je členem. Jeho funkce končí dnem, kdy tento orgán odstoupení na své schůzi projednal, nejpozději však uplynutím 30 dnů ode dne doručení oznámení o odstoupení.“
Důležitá záležitost, naléhavý právní zájem
Dobrý den, ráda bych se poradila, co si myslíte o důležité záležitosti. V říjnu mě čeká stání u soudu ohledně neplatnosti usnesení. Má advokátka se snaží za každou cenu, napasovat to na důležitou záležitost. Já se ale domnívám, že pokud zpochybňuji průběh a výsledky hlasování, pak jde o důležitou náležitost vždy, neboť zasahuje do samotného právního postavení vlastníka. Vždyť na způsobu a jasném dodržení pravidel při hlasování závisí možnost vlastníků účastnit se rozhodování o vlastním majetku. Abych byla konkrétní, zpochybňuji hlasování, protože se ani v jednom případě (8×) nehlasovalo PRO, nýbrž pouze PROTI a ZDRŽEL se, přičemž PRO se dovodilo tak, že se počet vlastníků takto hlasujících, odečetl od účasti na začátku shromáždění. To že vlastníci v průběhu shromáždění odcházeli nevadí. Hlasují tím pádem PRO. Navíc, vzhledem k tomu, že na shromáždění nebyl zástupce za 3 jednotky – garážové stání ve spoluvlastnictví více přítomných vlastníků, vždy tyto jednotky hlasovaly PRO, neboť za ně nikdo nezvedl ruku proti či zdržel se (přitom někteří spoluvlastníci GJ hlasovali proti i zdržel se). Garáže mají cca 25% a jsou tak úplně zásadní pro hlasování. Pokud u garáží zadáme neplatný hlas, pak jsou výsledky hlasování opačné.
Odstoupení členů výboru
Dobrý den, jak postupovat v případě, že celý výbor SVJ rezignoval na své funkce a nenašel se nikdo, kdo by je ve funkcích nahradil. Žádný vlastník o toto nemá zájem. Co bude následovat?
Užívání společných prostor domu jako kanceláře SVJ
Nedávno jsem položila otázku, jak využít a právně správně ošetřit užívání nějaké místnosti ze společných prostor v domě jako kanceláře SVJ. Může mi prosím někdo poradit, jak správně právně postupovat?
Děkuji Jar
VYPRACOVÁNÍ NOVĚHO PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA
KOUPILA JSEM SI BYT SVJ ,ZA TÝDEN PŘIŠEL POVĚŘENÝ VLASTNÍK,ŽE BYT MI BUDE PŘEMĚŘEN,ZJISTILO SE ,ŽE BYT JE O ŠEST METRŮ,ANIŽ BYCH K VELIKOSTI BYTU DOSATLA URČITÝÍDOKLAD,PŘIŠLO MI OD POV.VLASTNÍKA,ABYCH ZAPLATILA NA ÚČET SVJ ČÁSTKU 14 OOO KČ.PŘESNÉ ZNĚNÍ" PŘÍSPĚVEK DO FONDU OPRAV VYPRACOVÁNÍ NOVÉHO PROHLÁŠENÍ VLASTNÍKA, K ÚHRADĚ 14oooKč,JAK MÁM POSLAT ČÁSTKU,KDYŽ V ROCE NEMÁM ŽÁDNÝ PAPÍR. ELIŠKA
Kolik stojí vyhubení štěnic, které Vám nepatří...
Dobrý den,
v našem SVJ jsou nájemníky jednoho vlastníka nějaká svoloč (Rumuni, Cikáni, Bulhaři, … nevím mluví hatmatilkou). I stalo se, že najednou jsme údajně měli v domě štěnice v několika bytech paprskovitě rozložených kolem „svoloče“. Zastupce svoloče samozřejmě tvrdí, že k nim štěnice vyslaly ze zášti okolní byty a jakoukoliv vinu popírá.
SVJ se s tím tedy nepáralo, prohlásilo že jsou „zvířátka“ i ve společných prostorech a objednalo „zásah od krotitelů štěnic“. Zástupce krotitelů obcházel byty a ptal se zda nás může zbavit tohoto „pekla“. Zjevně některé byty souhlasily. Jak to „krotitelé“ prováděli, ví jen oni sami (a možná objednatel za SVJ, to nevím).

Poslední komentáře