Ostatní

pes v domě

Vložil Klepáč (bez ověření), 27. Říjen 2014 - 18:38 ::

Prosím, zda se někdo najde, aby mně upřesnil postup vůči „hlasitému“ psu v panelovém domě. V zásadě se mi jedná o postup dle nového OZ, který má mít údajně v tomto směru velké změny.Jedná se o skutečnost, že podnájemník má psa, který je uzavřen v bytě po celých 24 hodin. Když přijde „náhodně“ do bytu podnájemník, jde na chvilku se psem na „vycházku“. Snad po tomto „vyvenčení“ psa opětovně v bytě uzavře a odchází. Pes po celou dobu vyje,štěká… Sousedé,kteří jsou v přímém kontaktu s tímto bytem mají jak malé děti, tak někteří jedinci nemají ani šanci se vyspat, když pracují na směny.Po informaci majiteli bytu ten reagoval se slovy, že jej to nezajímá a ať si každý stěžuje u těchto jeho podnájemníků, kteří využívají jeho byt.Jsou slyšet i takové názory, že dle nového OZ nikdo z domu nemá šanci se dovolat práva.

kontrola odběru TUV

Vložil Josef Čermák (bez ověření), 26. Říjen 2014 - 18:56 ::

Prosím, mohl by někdo sdělit, jak postupovat při zájmu kontroly odběru TUV na patě domu v paneláku? V zásadě jde o skutečnost, že všichni v paneláku platíme množství TUV, které nám sdělí Teplárna. Není tu žádná možná kontrola, kterou by teplárna připustila. Je pravda, že máme zájem o tuto možnou kontrolu jako je tomu u odběru SV na patě domu. Na dotaz nám bylo sděleno, že se tu jedná o náhradu TUV, která je zapsána u každého bytu vždy v pololetí a na konci roku. Ano,co víme, můžeme si sami instalovat pro nás kontrolní vodoměr,ale bohužel, nebude teplárnou akceptovaný coby fakturační.A přitom je pravda, že pro odběr TUV je trasa („větev“), na kterou je napojeno třeba 10 paneláků a samotný vodoměr je ve výměníkové stanici.

proplacení špatné faktury

Vložil Jirka (bez ověření), 25. Říjen 2014 - 9:09 ::

Dobrý den, prosím o radu. Z firmy na výrobu dveří (plátce DPH) dorazila do Společenství vlastníku jednotek (neplátci DPH) faktura. Ve faktuře je špatně uvedeno DPH v neprospěch státu. Otázka zní, jestli nese Sdružení vlastníků jednotek odpovědnost při proplacení faktury na které je špatný výpočet DPH. Jestli by v případě kontroly finančním úřadem mohl na Společenství vlastníků jednotek padnout nějaký postih. Případně jaký a dle jakého zákona.

vybor svj

Vložil michal bednar (bez ověření), 24. Říjen 2014 - 18:54 ::

Dobry den, mel bych takovy dotaz ohledne vyboru svj.Mame veliky problem s tim ze se nedokazeme dohodnout kdo bude vykonavat funkce clenu vyboru(nikdo to delat nechce). A otazka zni muze to zajistit nekdo jiny(firma)?jestli ano kde ji mam hledat v ceskobudejo­vickem kraji?

dekuji za rady

Smlouva o převodu DB

Vložil Laik (bez ověření), 24. Říjen 2014 - 15:49 ::

V roce 1995 jsem uzavřel s SBD DOHODU o převodu vlastnictví družstevního bytu (nebytového prostoru. Smlouva o převodu družstevního bytu do vlastnictví člena družstva byla uzavřena v roce 1999. V této smlouvě je podrobně rozepsáno co je součástí bytu, stejně tak i co je předmětem spoluvlastnického podílu. Lze tuto smlou- vu považovat za Prohlášení vlastníka. Tato Smlouva byla zapsána do katastru nemovitostí v roce 2000. Stejně tak v roce 1999 byla uzavřena s SBD smlouva o zajišťování správy společných částí domu a to se všemi vlastníky bytů.

Odměna předsedy SVJ

Vložil Buzková (bez ověření), 23. Říjen 2014 - 14:00 ::

Přečetla jsem si několik příspěvků, týkající se odměn statutárního orgánu Společenství vlastníků – členů výboru. Mám v tom pěkný zmatek. Podle dostupných informací (Parkers, časopis Praktik – Bydlení do kapsy z května 2014 a další) se uvádí, že u funkcionářských odměn se odvádí zálohová daň – ne srážková – a odvádí se i zdravotní pojištění od r. 2009. Podle § 6 ZDP. Na finančním úřadu mě bylo řečeno, že může být uzavřena DOPP nebo DPP i na činnost předsedy SVJ. A tím by se neodvádělo zdravotní pojištění. Jedná se o měsíční odměnu 1000,– Kč.

stanovy BD

Vložil Mirek-j (bez ověření), 21. Říjen 2014 - 21:57 ::

Zdravím, a prosím o váš názor.Za 2 dny budeme hlasovat o nových stanovách BD a na základě toho jsem po předsedovi představenstva chtěl ujasnit některé body stanov./upřesňuji, byt jsem převzal před 2 měsíci, čili zatím s BD nejsem vůbec seznámen/Předseda odpověděl takto: "Rozúčtování tepla je dle platných vyhlášek, teplá voda je na žádost Vaší maminky a následně schválena čl. schůzí, sice v rozporu s vyhláškou, účtovaná dle skutečné spotřeby na vodoměrech. Nebytové prostory jsou místnosti ve sklepech, některé využité více, jiné méně.

fond provozu SVJ

Vložil astera, 21. Říjen 2014 - 12:42 ::

Jsme SVJ v Praze, máme správce, kterého jsme převzali kdysi v dobré víře, že nám to usnadní činnost. Ale vyjma účetnictví nám to pouze tahá peníze z kapes a budeme to v dohledné době řešit. A teď s přijetím NOZ přichází jejich právník se stále novými nápady, v poslední době nám napsal, že si musíme podle NOZ vytvořit „fond provozu SVJ“, kam bude každý vlastník přispívat stejnou částkou. Cituji dopis:

V souvislosti s NOZ, konkrétně s par. 1180, se mají některé náklady, spojené s vlastnictvím jednotky rozvrhnout na každou jednotku stejně (rovným dílem). Tato skutečnost se musí objevit i v nových stanovách, které si vaše SVJ schválí. S touto skutečnosti se spojena i nutnost rozšíření předpisu plateb jednotlivých vlastníků o položku fond provozu SVJ, do kterého bude každý vlastník jednotky přispívat stejnou částkou.

Jak řešit dluh

Vložil Anonymous, 19. Říjen 2014 - 10:45 ::

Na jiném místě zde byl popsán jeden způsob, jak vyřešit dluh vlastníka bytu:

Vlastníkům bytů vyplatit část jimi složených záloh tak, aby na dlužníka připadla částka ve výši dlužné částky. Obě částky se tak účetně sejdou a dluh vlastníka bytu zanikne.

Jak velký spoluvlastnický podíl je třeba k uvedenému rozhodnutí (a liší-li se odpověď, pak i v rozlišení podle ObčZ/ZoVB)?

Náklady na vlastní správu SVJ

Vložil Anonymous, 17. Říjen 2014 - 20:03 ::

Kolik činí (typicky, u Vás, podle literatury, …) náklady na vlastní správní činnost společenství vlastníků (podle ObčZ, jinak též režie, administrativní náklady ad.) vztaženo vůči ostatním nákladům na správu domu (tj. nákladům na správu domu jiným než nákladům na vlastní správní činnost)? Jde mi o poměr nákladů na vlastní správu k nákladům na správu domu (vyjma vlastní správy).

Pozadí otázky: Systém (organizace, stát, závod, …) se (obecně) hroutí, rostou-li administrativní náklady ve srovnání s užitečně vynaloženými náklady.

Syndikovat obsah