Ostatní

účetní uzávěrka

Vložil Francimore, 30. Prosinec 2014 - 13:39 ::

Dobrý den, chci se zeptat, je povinností společenství vlastníků o 11 jednotkách provádět účetní uzávěrku ? Společenství nic nikomu nepronajímá, nemá žádný zisk.

Děkuji Novák

Opravy společných prostor

Vložil kvetinap, 28. Prosinec 2014 - 20:51 ::

Dobrý den,

na schůzi minulého roku jsme si odsouhlasili, že necháme postavit světlíky ke komínům ve společných prostorech. Chtěla jsem se na této akci podílet výběrem firmy. Koncem října zde byla nějaká firma, která tyto úpravy udělala. Výbor akci akorát oznámil na nástěnce a s nikým se nebavil o tom co to bylo za firmu a kolik za to zaplatil ze společných peněz – vybral a zaplatil firmu aniž by se s ostatními majiteli o tomto poradil. Na můj dotaz ohledně tohoto členové výboru nereagovali. Mohu jim to ještě poslat písemně, ale jak postupovat dál?

fond oprav

Vložil ELIŠKA (bez ověření), 25. Prosinec 2014 - 20:49 ::

Děkuji za Vaš příspěvky na všech je určitá pravda. vyjádření" před dvěma roky jsem si koupila byt s osmi bytovkami .SVJ ,jenom jedem pověřený vlastník,neboli předseda. s dcerou jsem bydlela daleko od Prahy na samotě u lesa. dcera se v patnácti letech rozhodla studovat v Praze,jelikož pro postižené děti u nás jsme žádnou školu nesehnaly.Prodala jsem domek a hurá do Prahy,podotýkám jako těžká buranka, neboli trubka co se vyznala jenom v zemědělství. chtěla jsem bydlet u lesa v klidném prostředí,tak jsem sehnala byteček v Bubenči přímo u Stromovky,jelikož i mí dva ořeši nebyli zvyklí chodit po chodnících.

Zavádění požadavků NOZ (§1180)

Vložil Strýc (bez ověření), 23. Prosinec 2014 - 17:42 ::

Dobrý den,jsme SVJ(2000).Náš výbor SVJ přišel na revoluční způsob,jak co nejrychleji využít § 1180 NOZ v praxi.Bez toho aniž by provedl potřebné legislativní kroky,(především změnu stanov), vymyslel tuto „geniální“věc. Firmě,která mám provádí vyúčtování zadal pokyn proveďte:

• změnit zálohy na správu domu tzv.„FO“na příspěvek na správu domu,který se bude skládat ze zálohy 200kč/m na jednotku,ze které se bude platit např.správa domu,odměny výboru,poplatky bance atd.Tuto část vyúčtovat za rok na byt v protokolu o vyúčtování služeb.
  • druhou část příspěvku na správu účtujte na jednotku dle SVP násobeného 4,70kč,což je platba,která se nevyúčtovává.Tento příspěvek vypočítejte dle podílů.Toto vše zapracujte do výpočtových listů na rok 2015.

Předpisy úhrad

Vložil Zmatený (bez ověření), 17. Prosinec 2014 - 2:50 ::

Dobrý den,,

velmi prosím o radu, jak si počínat. Vlastním byt v privatizovaném domě, v červnu 2014 bylo založeno SVJ. Správu vykonává dosud správní firma, která ji vykonávala dříve pro původního majitele ( město ). Tento správce nám ještě před vznikem SVJ poslal dopis, kde nám sdělil, že na základě rozhodnutí Rady MČ máme platit zálohy na služby a dále zálohu na správu domu 25 Kč/m2. Od té doby se neděje vůbec nic, jen se kdesi na jakémsi webu píše, že k 1.1.2015 převezme dům do správy SVJ a vlastníkům dá/pošle složenky, kde bude uveden nový účet pro platbu. O webu jsme se dozvěděli zcela náhodně, podepsán je tam Váš výbor SVJ.

vyučtování podle osob dle předpisu č. 67/2013 Sb

Vložil Jaromír (bez ověření), 14. Prosinec 2014 - 17:15 ::

Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví,ale v domě je pořád většina družstevníků. Teď mi je vyhrožováno za to, že mě navštěvuje často můj syn a že musí být tedy uveden jako osoba k rozúčtování služeb. Přitom máme všichni vodoměry, tepelné měřiče a v domě není výtah. Jde tedy jen o společné osvětlení v domě. Přitom syn nikdy u mě nespí a má svůj vlastní byt ve městě kde řádně platí včetně poplatku za popelnici. Přichází v cca 9.00 hod odejde třeba za hodinu pak se zase vrátí. Někdy se zastaví 3× denně. Nejdéle v cca 19.00 hod pak odchází spát domu. Posledních 5 let ani jednou u mě nepřespal.V sobotu a v neděli mě nenavštěvuje vůbec . Existuje nějaký právní předpis, který stanový kolik hod denně může u mě syn přes den strávit aniž by musel být uveden ve vyúčtování podle zákona 67/ 2013 Sb. Jak se mohu bránit. Jsem důchodce. Vše co jsem uvedl je pravda.

hluk v nocnich hodinach

Vložil SVJ1814-16, 14. Prosinec 2014 - 13:58 ::

dobry den.
v jednom byte bydli najemnik a dela kraval v nocnich hodinach,privolana policie udela bububu a jinak nic.Majitel bytu to nechava na policii.Existuje nějaky zakon jak majitele donutit k napravě.

Kalkulační náklad

Vložil Kolář (bez ověření), 11. Prosinec 2014 - 19:07 ::

Ví někdo ze zasvěcených do účetnictví co si představit pod pojmem „kalkulovaný náklad“ ? Mělo by jít o zafixovanou měsíční částku nákladů SV, např. za telefony, jízdné, spotřební materiál kancelářský a úklidový úklid svépomocí) ev. další, stanovenou SV a měsíčně pak vykazovanou v účetnictví ve stejné výši. Důvod-usnadnění účetnictví. Karel

informace od ledna 2015

Vložil josef (bez ověření), 8. Prosinec 2014 - 10:29 ::

Zdravím vás, chtěl bych vás požádat o informace. Jsme SVJ 40bytů, s vlastním kotlem. Od 1.1.2015 je potřeba aktualizovat Stanovy? Od 1.1.2015 je potřeba aby jsme měli poměrová měřidla (skoro nikdo v domě je nechce) ? Je ještě něco nového podle nového občan. zákoníku, napravit?? Předem děkuji za vaše odpovědi.

Program shromáždění SVJ

Vložil Strýc (bez ověření), 5. Prosinec 2014 - 19:21 ::

Dobrý den,diskutující na tomto portálu, prosím o pomoc a radu „jak prosadit body do programu shromáždění SVJ“ 27dní před konáním shromáždění jsem požádal výbor SVJ o zařazení bodu do programu(v té době nebyl program zpracován). Byl jsem však odmítnut,že je to pozdě.Skutečný důvod však je ten,že výbor SVJ nechce za žádnou cenu připustit diskuzi k danému problému.(vyúč­tování nákladů na úklid a elektřinu ve společných částech domu). Po zahájení shromáždění a přečtení programu jsem chtěl vyslovit názor k programu.Byly v něm tak nebetyčné voloviny jako např.hlasování s použitím PM o možnosti je používat, nebo použití kvora pro hlasování podle NOZ,přestože jsme SVJ(1994)se stanovami dle ZoVB.Řídím schůze jsem byl odmítnut s tím,že teď se hlasuje a já mohu mám v tomto okamžiku říci ano nebo ne.V diskuzi vystoupit nelze,neboť ta se u nás nekoná,protože je jako poslední bod programu a to se shromáždění pravidelně samorozpouští.Ani o ní není ze strany výboru zájem. Máte podobné zkušenosti s arogancí výboru SVJ?Poraďte jak může vlastník jednotky prosadit do programu věci o kterých chce,aby se hlasovalo?

Syndikovat obsah