Ostatní

dlužník-upomínka

Vložil ik (bez ověření), 19. Únor 2015 - 20:39 ::

Dobrý den, mám jeden dotaz ohledně vymáhání dluhů. Popíši konkrétní případ. Jsme malé SVJ a máme dlužníka, který od června 2013 nehradí žádné finanční prostředky na účet společenstvím, jeho dluh již činí okolo 150 tisíc. Při vymáhání dluhů nás zastupuje právní kancelář. Za období od 6/2013–8/2014 je již vymáhání dluhu řešeno podáním soudní žaloby na vydání platebního rozkazu (momentální stav je takový, že dlužník podal odvolání proti rozhodnutí Krajského soudu k soudu vrchnímu, takže musíme čekat na to, kdy tento rozhodne).

záloha

Vložil tazatelka (bez ověření), 19. Únor 2015 - 13:36 ::

Dobrý den,
hrozí mi právní sankce pokud nebudu platit každý měsíc zálohu do fondu oprav,zálohu na údržbu a správu, ale zálohu na otop+vodné+odpady atd. platit budu?Např. místo 4500,–Kč budu platit jen 3200,–Kč?Děkuji za odpověď.

Svolání a průběh shromáždění

Vložil Superprodička (bez ověření), 18. Únor 2015 - 3:08 ::

Výbor SVj svolal shromáždění písemnou pozvánkou, uložena na poště byla 3.2.2014 a to do 17.2.2014.

Znění:

"SHROMÁŽDĚNÍ VLASTNÍKŮ JEDNOTEK

Termín konání: 17. února 2015, od xxhodin

Místo konání:…

Program shromáždění:

1. Zahájení
  2. Volba předsedy zasedání
  3. Předseda zasedání zjistí usnášeníschopnost shromáždění + 2 lidi na sčítání hlasů
  4. Schválení programu
  5. Volba nového člena výboru SV
  6. Zpráva o stavu finančních prostředků a informace o převzetí budov
  7. Návrh podkladů na rozpočet na rok 2015.

výběr FO z BD do SVJ

Vložil Milan (bez ověření), 17. Únor 2015 - 21:36 ::

Dobrý den, při privatizaci našeho bytového domu vzniklo BD, které má nyní ve FO 250 tis. Kč. V roce 2011 však současně s ním vzniklo SVJ, zatímco BD nezaniklo (je na něj vázaná hypotéka). Při vzniku SVJ nebyl vyřešen převod prostředků z FO a současní členové BD zde již nebydlí, takže se na žádné schůzi BD nesejde dostatek jejich členů. Prosím o návrh, jak vytáhnout prostředky z BD? Dodávám, že výbor BD má možnost převést 50 tis. Kč bez nutnosti schválení na schůzi BD. Dá se s tím operovat a každý rok na základě této možnosti převádět 50 tis.?

Potvrzení o příjmu z pronájmu

Vložil Martin (bez ověření), 13. Únor 2015 - 19:46 ::

dobrý den, hledám vzor, jak má správně vypadat potvrzení o příjmu z pronájmu pro vlastníky SVJ, úč.začátečník, prosím o radu, děkuji

Výbor SV

Vložil juras, 12. Únor 2015 - 19:37 ::

Ve smlouvě o dílo byla sjednaná smluvní sankce za opožděné předání prací a výbor se rozhodl pohledávku nevymáhat – nedal vystavit penalizační fakturu. Co s tím? juras

Osobní odpovědnostr předsedkyně výboru

Vložil juras (bez ověření), 12. Únor 2015 - 19:12 ::

Lidi jsou mnohdy jak ovce – viz přiklad z praxe: Předsedkyně výboru podepsala sama smlouvu o dílo Porušení dle stanov a rejstříku!), je trestně stíhána že zakázka byla předražena a navíc ani neuplatnila ve smlouvě sjednané penále. Vyšetřuje to policie a já to podal k obč.práv.řízení u soudu, že chci poměrnou část škody /celk.škoda:počet bytů/ a ona ještě chce od společenství zaplatit drze právníka. Dotaz: je to v pořádku a jakou roli v tom hraje správce = realitka, která to v rámci spolupachatelství vlastně kryje, přestože ve smlouvě se zavázala vymáhat sjednaná smluvní plnění?Navíc ani zakázka nebyla řádně dokončena.

užívání společných prostor

Vložil M07, 12. Únor 2015 - 16:19 ::

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda někdo nemá zkušenost či radu s užíváním společných prostor.

Na patře bydlím sám. Od patra pode mnou mě dělí dvojí schodiště a meziprostor s balkonem. Celý tento prostor sám uklízím. Přesto sousedka bydlící pode mnou na tento prostor odkládá např. kočárek – zůstávají zablácené koleje; využívá balkon – nechává popel od cigaret. Kouř mi pak jde oknem do ložnice – večer je to velmi nepříjemné. Zablácenými botami projde po schodišti a zpět ke svému bytu. V kupní smlouvě jsem bohužel nenašel nějaký dodatek, že by balkon patřil k bytu.

Podezření z tunelování SVJ

Vložil JV (bez ověření), 12. Únor 2015 - 12:23 ::

Kontrolou zcela nesrozumitelného popisu některých zúčtovaných účetních položek ve mně vzbudilo podezření, že došlo k osobnímu prospěchu některých členů SVJ. Na moji písemnou žádost výboru o vysvětlení o jaké účetní případy se jedna mně nebylo odpovězeno. Poněvadž dle výše fin.částek by se jednalo o trestný čin neoprávněného obohacování je možno na policii podat žádost o prošetření těchto případů? JV

Neprůkazné účetnictví

Vložil Nezkušená (bez ověření), 10. Únor 2015 - 17:10 ::

Po absolvování OA se mi podařilo získat zaměstnání jako účetní materiálových
zásob a to ve velkém podniku. Účetnictví mě baví a snažím se získat zkušenosti
i v jiných oborech účetnictví.Jsem 2 roky členkou SVJ. Bylo mně umožněno na-
hlédnout do účetních sestav našeho SVJ. Nahlédnutím do těchto sestav (účetní
deník a HK) jsem zjistila, že v takto zpracovaném účetnictví žádné odborné
znalosti nezískám. Uvádím proto některé příklady účetních zápisů a ptám se
zda jsou provedeny v souladu se zákonem o účetnictví. Uvedu pouze některé z

Syndikovat obsah