Ostatní
dlužník-upomínka
Dobrý den, mám jeden dotaz ohledně vymáhání dluhů. Popíši konkrétní případ. Jsme malé SVJ a máme dlužníka, který od června 2013 nehradí žádné finanční prostředky na účet společenstvím, jeho dluh již činí okolo 150 tisíc. Při vymáhání dluhů nás zastupuje právní kancelář. Za období od 6/2013–8/2014 je již vymáhání dluhu řešeno podáním soudní žaloby na vydání platebního rozkazu (momentální stav je takový, že dlužník podal odvolání proti rozhodnutí Krajského soudu k soudu vrchnímu, takže musíme čekat na to, kdy tento rozhodne).
záloha
Dobrý den,
hrozí mi právní sankce pokud nebudu platit každý měsíc zálohu do fondu
oprav,zálohu na údržbu a správu, ale zálohu na otop+vodné+odpady atd.
platit budu?Např. místo 4500,–Kč budu platit jen 3200,–Kč?Děkuji za
odpověď.
Svolání a průběh shromáždění
Výbor SVj svolal shromáždění písemnou pozvánkou, uložena na poště byla 3.2.2014 a to do 17.2.2014.
Znění:
"SHROMÁŽDĚNÍ VLASTNÍKŮ JEDNOTEK
Termín konání: 17. února 2015, od xxhodin
Místo konání:…
Program shromáždění:
- Zahájení
- Volba předsedy zasedání
- Předseda zasedání zjistí usnášeníschopnost shromáždění + 2 lidi na sčítání hlasů
- Schválení programu
- Volba nového člena výboru SV
- Zpráva o stavu finančních prostředků a informace o převzetí budov
- Návrh podkladů na rozpočet na rok 2015.
výběr FO z BD do SVJ
Dobrý den, při privatizaci našeho bytového domu vzniklo BD, které má nyní ve FO 250 tis. Kč. V roce 2011 však současně s ním vzniklo SVJ, zatímco BD nezaniklo (je na něj vázaná hypotéka). Při vzniku SVJ nebyl vyřešen převod prostředků z FO a současní členové BD zde již nebydlí, takže se na žádné schůzi BD nesejde dostatek jejich členů. Prosím o návrh, jak vytáhnout prostředky z BD? Dodávám, že výbor BD má možnost převést 50 tis. Kč bez nutnosti schválení na schůzi BD. Dá se s tím operovat a každý rok na základě této možnosti převádět 50 tis.?
Potvrzení o příjmu z pronájmu
dobrý den, hledám vzor, jak má správně vypadat potvrzení o příjmu z pronájmu pro vlastníky SVJ, úč.začátečník, prosím o radu, děkuji
Výbor SV
Ve smlouvě o dílo byla sjednaná smluvní sankce za opožděné předání prací a výbor se rozhodl pohledávku nevymáhat – nedal vystavit penalizační fakturu. Co s tím? juras
Osobní odpovědnostr předsedkyně výboru
Lidi jsou mnohdy jak ovce – viz přiklad z praxe: Předsedkyně výboru podepsala sama smlouvu o dílo Porušení dle stanov a rejstříku!), je trestně stíhána že zakázka byla předražena a navíc ani neuplatnila ve smlouvě sjednané penále. Vyšetřuje to policie a já to podal k obč.práv.řízení u soudu, že chci poměrnou část škody /celk.škoda:počet bytů/ a ona ještě chce od společenství zaplatit drze právníka. Dotaz: je to v pořádku a jakou roli v tom hraje správce = realitka, která to v rámci spolupachatelství vlastně kryje, přestože ve smlouvě se zavázala vymáhat sjednaná smluvní plnění?Navíc ani zakázka nebyla řádně dokončena.
užívání společných prostor
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda někdo nemá zkušenost či radu s užíváním společných prostor.
Na patře bydlím sám. Od patra pode mnou mě dělí dvojí schodiště a meziprostor s balkonem. Celý tento prostor sám uklízím. Přesto sousedka bydlící pode mnou na tento prostor odkládá např. kočárek – zůstávají zablácené koleje; využívá balkon – nechává popel od cigaret. Kouř mi pak jde oknem do ložnice – večer je to velmi nepříjemné. Zablácenými botami projde po schodišti a zpět ke svému bytu. V kupní smlouvě jsem bohužel nenašel nějaký dodatek, že by balkon patřil k bytu.
Podezření z tunelování SVJ
Kontrolou zcela nesrozumitelného popisu některých zúčtovaných účetních položek ve mně vzbudilo podezření, že došlo k osobnímu prospěchu některých členů SVJ. Na moji písemnou žádost výboru o vysvětlení o jaké účetní případy se jedna mně nebylo odpovězeno. Poněvadž dle výše fin.částek by se jednalo o trestný čin neoprávněného obohacování je možno na policii podat žádost o prošetření těchto případů? JV
Neprůkazné účetnictví
Po absolvování OA se mi podařilo získat zaměstnání jako účetní materiálových
zásob a to ve velkém podniku. Účetnictví mě baví a snažím se získat zkušenosti
i v jiných oborech účetnictví.Jsem 2 roky členkou SVJ. Bylo mně umožněno na-
hlédnout do účetních sestav našeho SVJ. Nahlédnutím do těchto sestav (účetní
deník a HK) jsem zjistila, že v takto zpracovaném účetnictví žádné odborné
znalosti nezískám. Uvádím proto některé příklady účetních zápisů a ptám se
zda jsou provedeny v souladu se zákonem o účetnictví. Uvedu pouze některé z

Poslední komentáře