Ostatní
Zdravotní a sociální pojištění členů výboru svj
Dobrý den,
ráda bych se zeptala jak to je se zdravotním a sociálním pojištění u členů výboru svj, máme zde jednu studentku, která se soustavně připravuje na budoucí povolání do 26 let a jednoho pána, který má příjem ze závislé činnosti (klasická pracovní smlouva – plný úvazek). Odměna pro každého člena vychází okolo 1 100 kč/měsíčně, odměny se zde vyplácí 2× za rok(co 6 měsíců), poté se částka pohybuje okolo 6 500. Tedy v 1 měsíci je vyplaceno každému 6 500 Kč. Musí se z této částky odvádět zdravotní i sociální?
A také bych se chtěla ujistit, zda svj odvádí za své členy zdravotní a sociální pojštění ve výši 9 % a 25 % při takto vyplacených částkách za odměny.
Kopírování do Portálu SVJ
Chci zaslat příspěvek napsaný v Mikrosoft Word a zveřejnit na webu a to tak, že ho okopíruji na web SVJ. Okopírováním se tabulky změní tak, že jsou pak nesrozumitelné. Když je napíši přímo do příspěvku na tento portál, tak nevím proč se uspořádání zase změní.Asi dělám něco špatně, ale nevím co. Samouk
Změna správce
Dobrý den , v roce 2008 jsme na základě prohlášení vlastníka odkupovali od obce byty do OV .. poté bylo založeno SVJ … obec měla uzavřenou mandátní smlouvu se správcovskou firmou a ta také byla zapsána v prohlášení … po vzniku SVJ byla správa touto firmou i nadále prováděná , ale se svj žádná následná smlouva uzavřená nebyla .. v současné době jsme se z důvodu nespokojenosti rozhodli , že bychom chtěli změnit správce, poslali jsme návrh ukončení dohodou neboť jsme náš vztah považovali za bezesmluvní .. bylo nám však odpovězeno , že na nás přešla mandátní smlouva uzavřená s obcí a také , že smlouva vyplývá z PV …
Protiúčet účetního zápis
Je možné aby správce SVJ v účetních sestavách nemusel uvádět na kterém protiúčtu je účetní zápis také zapsán. Kontrola správnosti účtování je tímto způsobem značně ztížena. Který zákon to dovoluje? Děkuji. Nezkušená.
AKTUÁLNÍ SEZNAM/VÝČET POVINNOSTÍ, PŘEDPISŮ, PODMÍNEK PRO SVJ
Dobry den,
zajimalo by me zda je nekde na tomto portalu nebo na internetu publikovan komplexni aktualni seznam povinnosti (plneni predpisu, pravidelne kontroly, revize, kominy,…) tykajici se inzenyrskych siti, energetiky, pozarniciny, TZB,hromosvody, anteny, zivotni prostredi, odpady (bytove, nebytove jednotky), minimalni (i optimalni) rozsah kryti pojisteni domu, ucetnictvi, pasportizace domu, evidence uzivatelu jednotek, zavazne zasady/povinnosti pri uzavreni uveru investice domu, doporuceny postup pri rozdeleni spolecne zahrady jednotkam vcetne spravovani, hlukove celorocni omezeni, hygienicke podminky (nebytove jednotky),…
může být ve Stanovách SVJ uvedeno právo výboru na strhávání dlužné částky dlužníky z peněz ostatních vlastníků?
Koupila jsem si byt v soukromém vlastnictví -bytový dům, SVJ. Předběžně jsem sondovala práci zdejšího SVJ z posledních Zápisů, zdálo se mi to v pořádku. ALe napodzim jsem musela odrazit nezákonnou akci výboru – bez jakéhokoliv pověření kýmkoliv chtěli na shromáždění prosadit zateplení domu, které by znamenalo v naší finanční situaci zadlužit dům u banky na deset let!. Podařilo se nám to zarazit také tím, že ve Stanovách nemají plné moci… kromě jiného. Zdálo se, že snad pochopili, že výbor může konat jen to, k čemu jej vyzvou vlastníci na shromáždění – ale chyba. Začali připravovat nové Stanovy, které jsou snůžkou citací z NOZ a různého balastu. Ale co mě dorazilo, jsou dva body u pravomocí a povinností výboru SVJ vzhledem k případným dlužníkům:
neplatič a zahájení exekuce
Naše SVJ má dva neplatiče. Dluhy řádově desítky tisíc korun.Na jednoho z nich podle záznamu Katastru je podán exekuční příkaz k prodeji nemovitosti. Co může nebo musí SVJ k získání dlužné částky podniknout? Můžete nám poradit ? Děkujeme, předseda SVJ.
Zveřejnění o nezaplacení příspěvku na správu domu na veřejně přístupné webové stránce
Prosím o radu, co si počít s touto situací. V lednu 2015 jsem obdržel od SVJ dopis, ve kterém mi sdělilo, že mi zasílají Předpis úhrad ( první a jediný předpis úhrad od SVJ), kde byla kromě záloh uvedena položka Fond údržby. Této položce nerozumím, zatím neproběhlo žádné shromáždění SVJ, nebyl odsouhlasen žádný rozpočet, jak stanoví Prohlášení, stanovy hovoří, že je povinnost platit příspěvek na správu domu, loni externí správce, před vznikem SVJ stanovil poplatek 25Kč/m2, s tím, že nevyčerpaný zůstatek se převede do nového roku. Uhradil jsem do 31.12.2014 17 000 Kč jako zálohu na správu domu, odměna správce činila 200 Kč měsíčně, odhaduji 100 Kč pojištění, proběhla minimální údržba ( např. výměna žárovek ), plocha x sazba je tedy cca 650 000 pro cca 40 bytů.
účetnictví na ruby
dnes jsem měla velký den,šla jsem na policii trestní oznámení na
pověřeného vlastníka,neboli předsedu.předem
jsem navštívila Reif.bank.s dotazem kdo spravuje transparentní
účet.předseda to není,ale jeho manželka,výbor zde není a o zákonu ,že
nemůže v jiné funkci nemůže působit,manžel manželka mi pomohl portál.
na policii jsem sdělila tyto skutečnosti! 1/ proč předseda nevede účet,ale
manželka 2!jak je možné,že v domě který má tři patra,je uklízen jednou
měsíčně a jedním mopem též jednou namočeným, bylo z účtu,dne
5.1.2015 odesláno -úklid 9OO Kč, ,8.2. 2015 Kč.9OOKč.,12.2
2O15..900 kč.-
vedení účetnictví
Hezký den,
od nového roku jsme se rozhodli zrušit správce a budeme si vyúčtování dělat sami. Chtěla jsem se zeptat, zda zároveň musíme vést účetnictví a podávat daňové přiznání, když nemáme žádné příjmy, nic v domě nepronajímáme…bylo mi řečeno, že z těchto důvodu žádné přiznání ani účetnictví vést nemusíme.
díky za odpověď.
Jana

Poslední komentáře