Ostatní

Daň z pronájmu pro majitele jednotky

Vložil Foolproof, 28. Leden 2015 - 21:46 ::

Dobrý den,

v SVJ vlastním 2 bytové jednotky. V jedné bydlím a druhou pronajímám. Pronájem činí 4000 Kč měsíčně. Na správu SVJ platím za oba byty 4070 Kč, což je 30% celkové částky v domě a podíl za pronajatý byt činí 1620 Kč. Současně se podílím na správě SVJ, údržbě domu atp. za dohodnutou částku 2380 Kč měsíčně. Příjem je tedy teoreticky 6380 Kč měsíčně, ovšem v penězích mám pouze 2310 Kč.

Podle mého názoru bych mohl do nákladů zahrnout podíl za pronajatý 1620 Kč nebo 30 % z příjmů

Faktické náklady 6380–1620= 4760 – 15%(daň)= 4046

proplacení faktury od správce

Vložil dmundy (bez ověření), 28. Leden 2015 - 16:16 ::

Dobrý den, naše SVJ má správce(SDB), které spravuje FO. Zajímalo by mě, jestli SDB může proplatit faktury předsedovi, které předloží bez řádně schválených zápisů ze shromáždění? Díky

Které výdaje/činnosti jsou službami?

Vložil AsiTak, 27. Leden 2015 - 3:25 ::

Dle předpisu o službách 366/2013
„§ 3 Vymezení a rozsah služeb
(1) Službami jsou zejména dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody, dodávka vody a odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz a čištění komínů a odvoz komunálního odpadu.
(2) Rozsah poskytovaných služeb si poskytovatel služeb a příjemce služeb ujednají nebo o něm rozhodne družstvo nebo společenství.

Výplata na ruku z pokladny a účetnictví SVJ

Vložil MartinII, 26. Leden 2015 - 18:42 ::

Mám dotaz, zda se obvyklé vyplácet částku za úklid na ruku z pokladny, nikoli na účet uklízející osoby, údajně proto, že uklízečka účet nemá. V dnešní době není obvyklé, účet nemít. Z pokladny se vyplácejí drobná vydání, např. nákup materiálu, proplácení MHD, kredit telefonu pro výbor.

Prodej nebytového prostoru ve vlastnictví SVJ

Vložil Majka (bez ověření), 26. Leden 2015 - 17:43 ::

Před rokem jsme jako SVJ odkoupili od města nebytový prostor (původně byt ve vlastnictví města). Zajímalo by mě, zda tento prostor můžeme teď prodat jinému členovi SVJ, případně pronajmout a za jakých podmínek.

Majka

nečlen ve výboru

Vložil Věra Štychová, 25. Leden 2015 - 11:03 ::

Může být zvolen do výboru nečlen Společenství vlastníků v případě, že ještě nemáme schváleny nové stanovy ? Dosavadní výbor odstoupil a ze zbývajících členů není možno výbor sestavit. Děkuji za odpověď. Věra

Nevlastník i vlastník jednoho bytu na schůzi současně

Vložil PN777, 24. Leden 2015 - 13:33 ::

Dobrý den,

chtěl bych se informovat na situaci, kdy je na schůzi shromáždění SVJ přítomen vlastník bytu a s ním i „jeho další člověk“ nebo dokonce několik „jeho dalších lidí“ nevlastníků. Může se jednat například o přizvané právníky, ekonomy, technické odborníky apod. vlastníkem bytu.

Takový přizvaní „odborníci“ často vytváření tlak na ostatní vlastníky a mohou značně ovlivňit průběh hlasování (často jen ve svůj vlastní prospěch či ve prospěch vlastníka, který je přizval).

1. Je dostačující pokud s přítomností přizvaných nevlastníků nesouhlasí alespoň jeden vlastník BJ schůze, aby mohli být takový nevlastníci vykázáni?

administrativní fond

Vložil Petr (bez ověření), 23. Leden 2015 - 16:58 ::

Dobrý den,

mohl by mi prosím někdo poradit s předpisem služeb? Konkrétně se mi jedná o položky „fond oprav“ a „administrativ­ní fond“.

Podle několika zdejších diskuzí do tzv. fondu oprav platit nemusím, minimálně do doby než mi bude vysvětlono co se pod tím skrývá?!

Spíše by mě ale zajímalo, jak je to s „administrativním fondem“. Bylo mi vysvětleno, že pod tímto pojmem by se měla skrývat odměna správní firmě, výboru a náklady na administrativu. Nicméně částka 975 Kč mi přijde neúměrně velká – dům je spravován externí firmou (Ager) a v domě máme pouze 18 jednotek.

reklamace, inkasní agentura

Vložil Marta (bez ověření), 23. Leden 2015 - 11:36 ::

Dobrý den,

potřebovala bych poradit ohledně reklamace nedoplatku vyúčtování na našem bytě. Přišel nám nedoplatek na částku přes 10000kč, což se nám zdálo hodně a tento nedoplatek jsme u najaté účetní firmy našeho SVJ reklamovali. Jednatelka nám 20.10.2014 pot­vrdila, že tato částka byla opravdu neoprávněná, protože jednu platbu napočítali jinému bytu. Jenže doba splatnosti na částku přes 10000kč byla už pryč. Čekali jsme tedy na další komunikaci, kdy nám doba splatnosti bude dána na tu novou částku 4968kč. Jenže jaké bylo naše překvapení, když nám za krátkou dobu přišel dopis od inkasní agentury na částku 8300kč. Takže my věděli o novém nedoplatku od 20.10.2014 a od inkasní agentury jsme dostali dopis 7.11.2014.

Správa domu a pozemku

Vložil K.H. (bez ověření), 20. Leden 2015 - 22:24 ::

Naše SVJ vlastní pouze pozemek pod domem. Před domem je zatravněná plocha a chodník soukromého majitele, který denně využíváme. Kus od domu je další neudržovaný trávník. Vzhledem k tomu že majitelé se o tyto plochy nestarají ( nesekají trávu, neodhrnují sníh na chodníku…) rozhodli jsme se vzít tuto práci na sebe. Chtěli jsme zaplatit firmu, která by se starala o sekání trávy a my tak měli hezké okolí. Můžeme jako SVJ se starat a financovat z Příspěvků na správu budovy o pozemek který není náš? Děkuji za informaci

Syndikovat obsah