Ostatní

havarie - uhrada z financí společenství?

Vložil demona, 5. Srpen 2014 - 15:22 ::

Dobrý den, potřebuji radu prosím. Naše společenství má 8 bytových jednotek v jedné z nich – garsonce – prasklo vodovodní potrubí. Majitelka po mne chce úhradu ze „společenství“. Vodoměr má přímo v bytě za dveřmi ale potrubí prasklo před vodoměrem. Předpokládám, že když je prasklina před vodoměrem hradí opravu společenství, když by bylo za vodoměrem, hradí si vlastník opravu sám. nebo to jinak?

Byt v osobním vlastnictví pod správou bytového družstva

Vložil Zemiiik, 5. Srpen 2014 - 7:34 ::

Dobrý den, s přítelem chceme kupovat byt, ale moc se v tom nevyznáme a proto bych ráda požádala o radu. Byt, který chceme kupovat je v osobním vlastnictví, ale ne všechny byty v daném domě jsou do osobního vlastnictví zařazeny, tudíž správu i nad tímto bytem vykonává stále bytové družstvo. Co to pro nás znamená? jaké jsou klady a zápory? jaké jsou rozdíly oproti SVJ? Dále bych se ráda zeptala, jak lze zjistit, že daný byt není zadlužený, pokud nám makléř odmítá říct jméno majitele? Makléř nám tvrdí, že byt zadlužený není, protože jinak by ho nemohl prodávat, ale můžu si být jistá jeho slovem?

změny v obchodním rejstříku

Vložil tempus (bez ověření), 4. Srpen 2014 - 18:42 ::

Dobrý den, zajímalo by mě , jestli stačí napsat čestné prohlášení ke změnám v rejstříku společenství vlastníků takto:

PODPISOVÝ VZOR A ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ

Jméno a příjmení .............­........... R.č. .............­........... Bydliště .............­...........

Prohlašuji, že souhlasím se svým zvolením do funkce předsedy výboru společenství vlastníků :

Název společenství : …………………………………­…………………………..

…………………………………­………………………………………………….

Energetický štítek budov

Vložil Tempus (bez ověření), 31. Červenec 2014 - 22:04 ::

Obracím se na Vás s dotazem, který se týká energ.štítků budovy. Sice vnímám tyto nátlaky dost negativně, ale asi neoprávněně. Zajímal by mě Váš názor – dům na stavební parcele o velikosti 411 m2, tři nadzemní podlaží, počet bytových jednotek 20, součet všech bytových jednotek 1134,10m2, vč. sklepů, bez sklepů pak pouze byty – 1.042,60m2. Všechny bytové jednotky mají své vlastní etážové topení- plynové kotle, nebo wafky a nevytápíme všechny plochy bytové jednotky. Odhadem – součet vytápěné plochy všech bytů může být tak 700m2. Obvodová zeď domu – 54 cm. Domnívám se, že patříme do o – menší než 1000 m2 energ. štítek – do

Výše doplatku za poměrové období při převodu bytu (návrh na vklad) - výpočet?

Vložil PN8, 31. Červenec 2014 - 14:50 ::

Dobrý den,

za měsíc červen a červenec nebyla na účet SVJ poukázána žádná částka za byt, který byl převáděn na nového majitele viz. téma: ODKAZ http://www.portalsvj.cz/…ztahu-plomba KONEC ODKAZU. .Měsíčně činní výše obnosu u daného bytu celkem 1000,–Kč na 1 osobu. Dle aktuálního internetového výpisu o stavu řízení na Katastrálním úřadě byl vklad proveden 17.7.2014

1)Má předchozí majitel povinnost doplatit obnos za měsíc červen 2014 a poměrově měsíc červenec 2014 a nový majitel pak zaplatit poměrově obnos za měsíc červenec?

Koupě bytu v osobním vlastnictví

Vložil Michal (bez ověření), 30. Červenec 2014 - 19:10 ::

Dobrý den,

v současné době žijeme v družstevním bytě a za celou dobu cca 20let jsme se aktivně nepodíleli na schůzích, vše fungovalo.

Nyní máme vyhlédnutý byt v osobním vlastnictví a když jsem začal hledat informace na co si dát při koupi bytu pozor, tak jsem skončil u společenství vlastníků.

Chtěl bych Vás poprosit o jakoukoliv informaci ohledně této problematiky.

Osobně se mi jedná o výše příspěvku na fond oprav, osvětlení, výtah, odměny členům popř. další poplatky. Jak zjistím správce daného vchodu, kontakt a hlavně na co se mám právo ptát nebo si dát pozor jako budoucí vlastník bytu? Jsou k nahlédnutí informace, zda majitel bytu náhodou nedluží na fondu oprav popř. co se za peníze nakupuje, jak se vypočítá, zda nejsou schválené jednorázové částky za opravu.

podrozvahový účet

Vložil Anonymous, 29. Červenec 2014 - 8:54 ::

DObrý den,

uskutečnili jsme na základě schválení shromážděním odpis pohledávky 543/31×. Poradí mi někdo jak zavést pohledávku do podrozvahového účtu – jak udělat zápis.

Úrok z prodlení

Vložil mostecak, 24. Červenec 2014 - 12:41 ::

Jak prosím chápete § 2 nařízení vlády č. 351/2013 Sb.?

Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou pro první den kalendářního pololetí, v němž došlo k prodlení, zvýšené o 8 procentních bo­dů.

Příklady:

(1) Od 1.1.2014 do 25.9.2014 je repo sazba 0,05 % (výše úroku je tedy 8+0,05 = 8,05 %).

(2) Dne 25.9.2014 ČNB stanoví novou repo sazbu 0,25 % (výše úroku tedy bude 8,25 %). Protože „první den kalendářního pololetí“ (=1. leden 2014 a 1. červenec 2014) platila repo sazba 0,05 %, bude se uplatňovat po celý rok 2014 úrok ve výši 8,05 %, i když k prodlení dojde např. až v listopadu 2014 (kdy už platí nová repo sazba 0,25 %)?

(3) Dne 28.12.2014 ČNB stanoví novou repo sazbu 0,45 % (výše úroku tedy bude 8,45 %). Pokud dojde k prodlení v lednu 2015, uplatní se na tento dluh úroková sazba 8,45 %, protože „první den kalendářního pololetí“ (=1. leden 2015) platila repo sazba 0,45 %?

Dle výše uvedeného příkladu by se vlastně nikdy u dluhů neuplatnila úroková sazba 8,25 %, jelikož nebyla platná k 1. lednu nebo k 1. červenci 2014?

Poplatek z prodlení

Vložil mostecak, 24. Červenec 2014 - 11:02 ::

Jak prosím chápete § 13 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb.?

Dostane-li se … do prodlení s peněžitým plněním …, které přesahuje 5 dnů ode dne jeho splatnosti, je povinen zaplatit … poplatek z prodlení. Výše poplatku z prodlení činí za každý den prodlení 1 promile dlužné částky, nejméně však 10 Kč za každý, i započatý měsíc prodlení.

(1) Příklad: Splatnost záloh na služby je k 25. každého měsíce (za červen tedy 25.6.), příjemce služeb zaplatil 3.7., prvním dnem prodlení je 26.6. a dlužník byl v prodlení celkem 8 dnů.
(a) Pokud by zaplatil 30.6., poplatek se nevyúčtuje, protože doba prodlení nepřesáhla 5 dnů?
(b) Pokud by zaplatil 1.7., poplatek se už vyúčtuje, protože doba prodlení přesáhla 5 dnů? Přičemž poplatek se počítá zpětně už od 26.6. a dlužník byl v prodlení celkem 6 dnů?

(2) Příklad: Záloha na služby činí 2000 Kč, příjemce služeb 25.6. včas zaplatí 1900 Kč a 100 Kč zůstane dlužen; tento dluh zaplatí až 2.12.

Nevím jak pokračovat ..

Vložil Nezkušený (bez ověření), 23. Červenec 2014 - 16:17 ::

Nevím jak to mám udělat aby moje pokračování k zveřejněnému příspěvku se obje- vilo na portále. Když potvrdím na zveřejněném příspěvku „odpovědět“ tak se mi to objeví jako nový příspěvek. Nebo mám zadat „přidat komentář?“Nez­kušený.

Syndikovat obsah