Návrhy na změnu zákona

Pasivní legitimace SVJ v právním sporu na neoprávněný majetkový prospěch

Vložil Pavel Fiala, 16. Listopad 2015 - 17:31 ::

Mám problém s pasivní legitimací SVJ ve sporu o neoprávněný majetkový prospěch. Nainstalovali jsme systém měření spotřeby tepla s centrálními odečty na základě smlouvy s obcí. Později obec přestávala postupně platit, podle toho jak byty privatizovala. Noví vlastníci bytů uzavřeli smlouvu o provádění odečtů a vyhodnocování spotřeby tepla se servisní organizací, avšak na našem zařízení. Naše vlastnictví zařízení není zpochybněno. Těchto výdobytků majitelé využívali, odmítli za zařízení platit, či jej odkoupit a my jsme je tedy zažalovali s odkazem na judikát NS 22 Cdo 5330/2008 s tím, že šlo o činnost spadající pod správu domu, tudíž lze vymáhat úhradu na SVJ přímo.

Rozhodčí komise v SVJ podle KANCL není možná

Vložil Pavel, 16. Listopad 2015 - 10:51 ::

Dotaz:

„Podle § 1 221 se na SVJ použijí přiměřeně ustanovení o spolku. Podle § 265 může spolek zřídit rozhodčí komisi. V § 14 návrhu zákona o řízení před rozhodčí komisí spolku je uvedeno, že "Rozhodnutí nabývá dnem doručení účinku pravomocného soudního rozhodnutí a stává se soudně vykonatelné.“

Může SVJ zřizovat rozhodčí komisi podle navrženého zákona o řízení před rozhodčí komisí spolku?“

Odpověď KANCL:

Vážený pane, dovolte mi odpovědět na Váš dotaz.

Ustanovení § 1221 NOZ sice připouští použití právní úpravy spolku na společenství vlastníků, nicméně pouze (jak je zde výslovně uvedeno) v přiměřené míře. Použití konkrétního spolkového ustanovení na poměry společenství vlastníků tedy musí nezbytně předcházet úvaha o rozdílech v povaze daných právnických osob.

Návrh nových stanov dle NOZ

Vložil evas, 14. Listopad 2015 - 10:35 ::

Dobrý den, co se stane, když do konce roku 2015 nepodáme návrh nových stanov soudu? Stále není jasné zda při schvalování pozvat či nepozvat notáře. Jedná se mi o úsporu peněz vyhozených oknem, když zákon není přesně dotažem do života.

Loni jsme na chybu zákona doplatili. Do konce roku jsme pod tlakem požádali o montáž indikátorů. V březnu je firma instalovala a týden na to vyběhla zpráva, že budou uděleny výjimky, kde musí a nemusí být. Jaké výjimky to jsou mi zatím není známé. Jsme SVj o 6.ti bytech a topíme si sami. Jsem přesvědčena, že u nás být nemusí.

Po uplynutí lhůty pro vyúčtování nelze již žádné zálohy vymáhat

Vložil Leopold (bez ověření), 13. Listopad 2015 - 12:46 ::

„po uplynutí lhůty pro vyúčtování nelze již žádné zálohy vymáhat.“

Předpokládám, že je na to judikát.

Je i judikát na zálohy na správu domu? To by totiž předpokládalo, že u kažné zálohy je znám termín jejího vyúčtování. Pokud tento termín vyúčtování zálohy neznám, jsem povinen ji hradit, nebo se jedná o zálohu stanovenou neurčitě?

SVJ z roku 2004 nemá naprosto nic společného s částí NOZ o bytovém spoluvlastnictví

Vložil Leopold (bez ověření), 13. Listopad 2015 - 12:41 ::

Na jiném místě jsem si zde přečetl: „SVJ z roku 2004 nemá naprosto nic společného s částí NOZ o bytovém spoluvlastnictví“

Tento názor je dobře podložen, argumentace pro tento názor je srozumitelná a jeví se logicky v pořádku (o té zde nediskutujme). Pokud bych tento názor někomu sděloval a bude pro něho překvapivý, bylo by vhodné názor nějak podložit: judikátem, odbornou publikací, nebo aspoň sdělením, že existují SVJ, která podle tohoto názoru postupují a potíže to v praxi nepřináší (při styku s notářem, veřejným rejstříkem, stavebním úřadem ad.). Neporadíte mi, prosím?

Možnost odmítnutí nájemníka

Vložil Pavel, 13. Listopad 2015 - 9:31 ::

http://zpravy.aktualne.cz/…02590604f2e/?…

Zajímavé, zejména v době invaze muslimů do Evropy.

Hezký den!

VS Olomouc k ucasti notare pri zmene stanov SVJ 2000

Vložil laik (bez ověření), 12. Listopad 2015 - 16:56 ::

Judikát Vrchního soudu v Olomouci Byť jsou v rámci soudní soustavy v České republice pouze dva Vrchní soudy (v Praze a v Olomouci) , nedošlo prozatím ke sjednocení aplikace ustanovení NOZ v této záležitosti . Vrchní soud v Olomouci ve svém Usnesení č. 8 Cmo 278/ 2015 z 22. 9 . 2015 zaujal stanovisko odlišné od stanoviska Vrchního soudu v Praze. Vrchní soud v Olomouci v odůvodnění svého usnesení mj . poukázal na to , že při založení SVJ podle NOZ musí mít stanovy SVJ ( s výjimkou uvedenou v § 1200 odst. 3 NOZ ) formu veřejné listiny . Z toho pak soud dovodil , že je nepředstavitelná

Navýšování příspěvku na správu domu a pozemku (fond oprav)

Vložil Vlastiks, 12. Listopad 2015 - 9:14 ::

Pochopitelná je snaha odpovědného Výboru o existenci dostatečných finančních prostředků na účtu dlouhodobých oprav. Tato snaha by ale měla být „podepřena“ informacemi o potřebnosti těchto financí na předpokládané opravy – plán oprav, ve vztahu k účetnictví též rozpočet.

V případě nedostatečně prozíravých Výborů je výše účtu těchto příspěvků nedostatečná, což po zjištění problému vede k nutnosti „posílení“, buď enormním nárůstem částky, nebo získáním úvěru, případně současně, přičemž při prosazení není možno se vyhnout hlasování.

Změna názvu SVJ - Je opravdu nutná do konce roku 2015?

Vložil Vlastník Praha 8, 9. Listopad 2015 - 10:31 ::

Dobrý den, naše SVJ chystá změnu názvu SVJ podle NOZ do konce roku 2015. Nicméně jsem podchytil článek na webu, kde je tato nutnost zpochybňována:

Viz – výtah z předmětného článku:

Změna názvu SVJ? Teď se vyplatí počkat

Mezi nejčtenějšími články na Okolobytu.cz se již delší dobu drží článek Většinu SVJ čeká změna názvu. Potvrzuje zvýšený zájem ze strany SVJ o zpracování změn do stávajících stanov podle nové legislativy. A v řadě případů byl tento zájem iniciován právě blížícím se termínem pro povinnou změnu názvu SVJ, aby bylo do oficiálního názvu včlenily sousloví „společenství vlastníků“, jak jim to do konce roku 2015 nařizuje zákon. Tyto povinnosti do nového světla staví projednávaná novela zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Změna názvu SVj tak pravděpodobně nebude nutná.

Bojujme proti šmejdům v SVJ

Vložil Vlastiks, 4. Listopad 2015 - 15:52 ::

… hrr na ně, než nám přerostou „přes hlavu“

. Jak změnit Občanský zákoník?

. Jak mají vypadat Stanovy ?

Co chci:

. Chci zrovnoprávnit postavení člena SVJ a statutárního zástupce.

. Výbor nemá být slouhou ale člen nesmí být vazalem !

Syndikovat obsah