Návrhy na změnu zákona
Seminář JČP 20.1.2016
Jde někdo na školení JČP 20.1.2016?
PELE, Magda3? Spojme síly:-)!
Navrhněte jak!
Jar
Šetřím
Podle zdejších rad významně šetřím. Jak? Jednoduše: (1) Nesplácím úvěr SVJ. (2) Neplním neexistující „fond SVJ“.
Děkuji zdejším znalcům problematiky bytové a účetní!
Předseda nezahájil činnost
Nový předseda byl zvolen, funkční období mu začalo asi před 4 měsíci, nový předseda zatím nevyvíjí vůbec žádnou činnost. Vše nadále dělá předchozí předseda jako dříve.
Co s tím? (Ostatní nejeví zájem se tím zabývat.) Pane Vlastiks, nepomůže i zde policie?
Günther
Rozhodování 1/4 "většinou"
"Otázkou je, jestli pak případné prohlasování 1/4 většinou je ještě „morálně zdůvodnitelné dobro“. …
Pokud nejde o podstatnou záležitost, která nestrpí možnost posečkat, pak myslím že by bylo vhodnější se problémem spíš dále nezabývat a věc odložit."
Pan Vlastiks uvedl na jiném místě shora citovaný názor. Mám za to, že je natolik závaždný, že stojí za to mu věnovat samostatnou diskusi.
Rozhodování 1/4 „většinou“ zakotvené jak v BytZ tak v ObčZ je v rozporu o obecnými zásadami rozhodování o spoluvlastnictví i v rozporu s ústavními zásadami (nikdo nesmí být na svých právech krácen více než je nezbytně třeba). Přesto je to podle zákona nosný princip.
Udělování pokut ve společenství vlastníků
Společenství vlastníků opakovaně neplní řadu svých povinností, na výzvy k plnění svých povinností nijak nereaguje. Psalo se zde, že právní úprava umožňuje za neplnění povinností ve společenství vlastníků ukládat pokuty.
Znamená to, že mohu uložit společenství vlastníků pokutu, a to i opakovaně až do sjednání nápravy?
(Prosím, vyhněte se zde doporučování odvolání orgánu, k tomu neseženu podporu.)
Jitka Suchá
Kdo zastupuje SVJ
V jiném vláknu vznesl JaVa dotaz:
„K poslanecké iniciativě a lobbingu "Družstevních kádrováků“
Vložil JaVa, 27. Prosinec 2015 – 13:57
Může mi prosím, někdo sdělit datum, kdy bylo zveřejněno ve sbírce zákonů,že SVJ jsou vlastně také „družstva“ a od kdy jsou jejich jedinými zástupci pro jednání se zákonodárci kádrováci ze SČMBD,SMBD a SBD.Děkuji. JaVa"
Pokusím se odpovědět.
SČMBD a SMBD jsou dvě největší sdružení, která zastupují své členy tj. BD a SVJ.
Obě sdružení znám řadu let a nevšiml jsem si, že by se jednalo o kádrováky.
Pravdy a mýty o § 731 ZOK
V jiné diskusi informoval pan Pavel o iniciativě k novelizaci NOZ a ZOK. V textu je uveden tento názor:
- „Pro BD se např. připravuje novela § 731 ZOK. Toto ustanovení nesmyslně nařizuje 100% souhlas pro přijetí stanov BD“
Toto není pravda. Pane Pavle, zřejmě jste podlehl
mediální masáži, pocházející od velkých bytových družstev. Co píšete
je velmi vzdáleno od skutečného obsahu § 731 ZOK. Podrobně jsem o tom
psal jinde, odkazuji:
http://www.portalsvj.cz/…zmene-stanov
Novela NOZ a ZOK
Již jsem tu informoval, že se připravuje poslanecká iniciativa k novele NOZ a ZOK:
http://www.portalsvj.cz/…-na-rok-2016
Dne 11.12.2015 proběhl seminář v Senátu k otázkám aktuálních legislativních problémů SVJ a BD.
Pro SVJ se např. připravuje
- novela § 1186 NOZ, aby bylo nezpochybnitelné, že s převodem jednotky přechází i dluhy původního vlastníka, stejně jako to je BD. A konec konců jak to bylo zamýšleno autory NOZ, pouze to neuměli napsat
- obnovení zástavního práva SVJ k jednotce pro zajištění dluhu vlastníka
Občanský zákoník - co nás čeká ?
Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný svátku, cože komu dobrého neseš na památku?
„Ach, vidím, vidím – je mlhy mnoho, všecko je mlhou zatmělé; červená světla blýskají z toho – zdá mi se býti v ......
Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu!“
Přeji Vám lepší příští rok.
Předpis plateb
Přišel mi předpis plateb, který obsahuje mj. následující položky:
správa domu
fond oprav
Co z toho jsem povinen hradit? Součet obou položek? Vyšší z nich? Nižší z nich? Žádnou? Mohu si vybrat?

Poslední komentáře