Ostatní

Zprava rocni o hospodareni SVJ

Vložil eelza, 27. Duben 2011 - 15:26 ::

Dobry den, hledala jsem odpoved na otazku, ale nenasla jsem ji, tak jsem se chtela zeptat, jestli spravce SVJ a predseda muze delat rozuctovani suv a tuv a nedava nam k tomu podklady. Takze nevime ani kolik platime za kubik vody. Zaroven 11.let nam nedava rocni zpravu o hospodareni SVJ, pry se na schuzi odhlasovalo, ze to jen rekne na schuzi, ale nechce ukazat zappis o tomto hlasovani. Na schuzi neodpovida na dotazy a tak neni mozne se dostat k temto vecem. Kdyz jsem napsala doporuceny dopis na spolecenstvi, tak odpovedel, ze jedine za uplatu mohu nahlizet, nenapsal za kolik.Chova se jak kdyby byl vlastnik SVJ a najemnikum vyhrozuje pokud budou souhlasit s jinym vedenim/firmou/ze budeme platit nekolikanasobne vice za spravu. Za jeden byt platime 120kc a a do fondu oprav dle plochy.On a jeho kamarad maji dva byty spojene. Zda se mi, ze nehospodari dobre, jsme tri vhchody o ctyrech patrech na patre po trech bytech a bydli tam vetsinou stari lide. Oni se boji ozvat, neb jak nekdo ma namitky, tak jen rve a lidi se ho boji. Od te doby co jsem chtela nahlednout do hospodareni, tak jsem nepritel cislo 1. Dokonce mi vyhrozoval za ohnuty plech na balkone o jeden centimetr, ze me da k pravnikovi, ze na to jako spolecenstvi mame. Po revizi plynu/delal to opilec z ktereho to tahlo pri kazde revizi/ unikal plyn v kocarkarne a kdyz jsem zavrela dvere do teto chodby, kde je kocarkarna, tak je vysadil a dal hlasovat, ze ty dvere tam nebudou pokud je budu zavirat. Zavolala jsem plynare a ti nasledne zavreli plyn v cele nasi stoupacce. On me pak pomlouval u vsech lidi, ze kvuli me budem platit moc penez za opravu v celem objektu. Jsem z jeho jednani nestastna a lidi se ho boji, tak by ani na hlasovani proti nemu nepristoupili. Je to byvaly moc uvedomely komunista a i dle se toho tak chova/ale to jen tak na okraj/.Po oprave balkonu se ani nekonala rocni schuze, protoze se bal ze ho lidi nebudou volit, ale i tak na schuzich je jen minimum lidi a on pak hlasy prepocitava na obytnou plochu. Za sest let jsme usetrili necele dva miliony a utrata je o padesat tisic vic. A jsou udelane jen balkony, ktere meli stat asi 360tis a stali skutecne 750tis. Za minuly rok jsem utratili 220 tis a skoro nic se neopravovalo. A tak to chodi skoro kazdy rok, krom tech balkonu. Musim jeste podotknout, ze je toto jedinna jeho pracovni cinnost a jiny prijem asi nema, neb nechodi do prace a v lete je na chate.Nevim jak ho prinutit, aby nam dal podrobnou zpravu o hospodareni. Na pravnika nemam. Pokud mi poradite budu vam nesmirne vdecna.

čerpání nákladů

Vložil Miroslav (bez ověření), 27. Duben 2011 - 14:11 ::

čerpání nákladů na činnost výboru SVJ: jsme 3 člený výbor, 3 člená RK, máme 60 bytových jednotek, máme správce, nepobíráme odměny. Výbor – zpravidla předseda při zajišťování dílčích činností ať ve vztahu k celkovému domu, ostatním členům výboru , RK a správci SVJ, po dohodě se správcem čerpá drobné náklady na činnost / papír do tiskárny, kredit na telefon, náplň do tiskárny, nákup softveru …/ cca 3200.- za rok 2010. Byl jsem napaden, že pokud máme správce, je jeho povinnosí zabezpečovat SVJ bez jakékoliv pomoci a tedy pouze ve své režii.

Hlasování

Vložil Miroslav (bez ověření), 27. Duben 2011 - 13:48 ::

Hlasování: Na schůzi SVJ jsem se minulý týden setkal s požadavkem, který mne i po několikaleté zkušenosti jako předseda SVJ zaskočil: Navrženou mandátovou komisí bylo oznámeno, že počet přítomných s právem hlasovacím je větší než 50 % všech vlastníků, současně pak, že velikost spoluvlastnického podílu těchto přítomných je taktéž větší, než 50% podílu na společných částech domu. Následovalo hlasování o jednotlivých aspektech jako : zapisovatel, program … a v tom od jednoho vlastníka byl vznesen požadavek, aby u jednotlivých hlasování k usnesení bylo provedeno vyjádření nikoliv pouze v počtu přítomných, ale i v počtu podílových vztahů.

Komunikace s výborem SJV

Vložil jip34, 26. Duben 2011 - 13:42 ::

Dobrý den, v souvislosti s rekonstrukcí objektu jsem zaslal elektronickou poštou předsedkyni výboru své připomínky a dotazy týkající se zejména rozvrhu nákladů na jednotlivé vlastníky a zajištění úvěru na financování rekonstrukce. Předsedkyně prohlásila na shromáždění vlastníků, že na moje připomínky nebude vůbec odpovídat a na následující schůzi výboru byl tento postup výborem odsouhlasen s tím, že hodlá vše projednávat pouze na výboru ústně. Mám dotaz zda je povinností výboru na písemné sdělení odpovědět v obvyklé lhůtě rovněž písemnou formou a zda je výbor vůbec oprávněn schválit odmítnutí písemné odpovědi. Ústní projednávání nelze považovat za dostečně průkazné, nehledě k tomu, že každá z účastněných stran může vždy popřít co bylo řečeno.

prozba

Vložil Prema, 24. Duben 2011 - 19:33 ::

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jesli je možné aby předseda výboru SVJ účtoval odmněny pro členy výboru za osoby v bytě,nebo jestli může účtavat odmněny pouze za bytovou jednotku.Děkuji za odpověď.Prema.

Nájem a fond oprav

Vložil chicory (bez ověření), 21. Duben 2011 - 12:30 ::

Dobrý den, jsem vlastník bytu nicméně každý měsíc platím 3500 Kč, částka je na SIPO dokladu označená jako ‚NÁJEM‘.

Dříve na SIPO dokl. byly dvě položky: nájem a fond oprav. Krátce před odkoupení bytu se tyto dvě položky sloučily a zbyla jen jedna položka ‚nájem‘.

Téměř polovina tohoto ‚nájmu‘ údajně jde do fondu oprav ale ten zbytek? Zajímalo by mě, proč bych měla platit něco na víc, když byt je už dávno v osobním vlastnictví.

Předem děkuji za odpověď…

Odměny členů výboru

Vložil Petr Kašník, 17. Duben 2011 - 17:06 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda odměny členů výboru se vyplácejí ze záloh na správu domu, nebo z fondu oprav. Moc děkuji

Petr

Místnost pro firmu provádějící opravy společných částí domu

Vložil Petr Stejskal (bez ověření), 16. Duben 2011 - 18:37 ::

Zajímalo by mě, zda z něčeho vyplývá povinnost SVJ zajistit místnost s hygienickým zařízením v bytovém domě firmě, která bude provádět opravy společných částí domu ?

FOND OPRAV ÚČTOVÁNÍ

Vložil olga šuterikova (bez ověření), 11. Duben 2011 - 15:10 ::

DOBRÝ DEN CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,MANŽEL JE DVA MĚSÍCE NA NESCHOPENCE A CHTĚLA JSEM SE ZEPTA NEBUDU MÍT JAK ZAPLATIT FOND OPRAV,JE NĚJAKÝ ZÁKON OD SPROŠTĚNÍ PLACENÍ FONDU PRO DLOUHODOBOU NESCHOPNOST BEZ POZDĚJŠÍHO DOPLATKU.MY MÁME FOND POMĚRNĚ DOST VYSOKÝ A URČITĚ MI NA TO NEZBYDOU PENÍZE DĚLÁ NÁM TO MĚSÍČNĚ PŘES 1500KČ DĚKUJI

Převedení bytu

Vložil Janoušová (bez ověření), 7. Duben 2011 - 20:06 ::

Dobrý den, zajímalo by mě, zda byt v osobním vlastnictví mohu převést na dceru jen tak bez darovací smlouvy nebo jaké jiné možnosti mám? Janoušová

Syndikovat obsah