Ostatní
Roční vyúčtování SVJ
Zdravím, mohu vědět, dokdy je povinen předseda (výbor) SVJ povinen předložit roční vyúčtování nebo zprávu o hospodaření či cokoliv, z čeho se členové dozvědí, jaké byly finanční toky v minulém roce? Předpokládám, že by mu to nemělo trvat déle než půl roku… Je tato lhůta nějak ošetřená. Dík za odpověď.
Program pro zpracování vyúčtování
Existuje nějaký jednoduchý program pro vyúčtování služeb, plateb do fondů a podobně pro jednotlivé členy SVJ?
vyúčtování -začátek reklamační lhůty
Kdy začíná běžet reklamační lhůta ve vyúčtování. Příklad – správce uvedl ve vyúčtování datum zpracování 20.5.- ve schránkách se vyúčtování objevilo 1.6. – reklamační lhůta ve vyúčtování je 21 dnů. Ve vyúčtování napsal správce, že rekl. lhůta běží od data v záhlaví?! Domníváme se, že tento postup není správný. Děkujeme za názor. Eliška
hospodářský výsledek SVJ
Dobrý den,
měla bych dotah týkající se zaúčtování hospodářského výsledku.
S kolegyňkou máme rozdílný názor v zaúčtování, můžete nám prosím
poradit jak jej správně zaúčtovat na níže uvedeném případu? SVJ nemá
jiné příjmy než za úroky na BV a s tím spojené poplatky na BV.
Většinou vyjde ztráta. SVJ si ji zahrnuje do vyúčtování daného roku
(např. do vyúčtování nákladů a služeb za rok 2010). Já účtuji takto:
HV 2010 = zaúčtuji vyúčtování včetně ztráty na účet 315…
a tudíž tam zůstane částka rozdílu za HV 2010,
Návrh na předběžné opatření
Dobrý den,potřebovali by jsme vědět,jak napsat na soud předběžné opatření na placení veškerých faktur SVJ starým výborem,který podal odvolání na novou volbu výboru. Je pořád vedený na OR má podpisové vzory. Na spořitelně nový výbor nemůže nic vyřídit,protože usnesení nenabylo právní moci a nejsme zapsáni na OR.Starý výbor nechce nic platit,řekli že stím nemají nic společného.Hrozí nám už zastavení vody. Děkujeme moc za radu Dany
Kdo může vést účetnictví pro SVJ
Dobrý den, prosím o radu. Můj manžel je předsedou SVJ čítajícího 30jednotek, po neshodách a nespokojeností s účetní firmou jsme se rozhodli vést účetnictví sami, já i manžel máme VŠ a vše je zaštítěné mou maminkou, která je účetní v důchodu (praxe 40 let). S účtováním samotným problémy nemáme, pořídili jsme prográmek, ale narážíme nyní na otázku určité legalizace (nevím jak to nazvat) naší práce. Ohodnocení by se provedlo formou odměny 2× ročně, brali by jsme si určitou částku na bytovou jednotku, plus samostatnou částku za uzávěrku. Můžete nám poradit, jak to udělat? Může se odměna a smlouva vystavit na předsedu (bez nutnosti živnostenského listu?) Nebo je nutná smlouva s účetní (opět pokud možno bez nutnosti zřídit ŽL)? Jak by to bylo nejvýhodnější. Máma je v důchodu a ještě dělá účetnictví pro jednu obec, tudíž již jednu smlouvu o provedení práce má. Moc děkuji a jsem s pozdravem. Šedivková
Náklady na měření spotřeby tepla v bytech
Dobrý den, hodně z vás má již zkušenost s měřením tepla v jednotlivých bytech. Chci tohoto dosáhnout i v našem domě, ale na minulé schůzi mě ukamenovali tím, že měřiče jsou strašně drahá záležitost. Nevím co je k tomu potřeba, ale pokud koukám na měřidla na internetu, pohybují se v rozmezí 500–1000Kč za kus, což mi s avizovanými 200tisíci Kč nějak neladí. Může mi to někdo z vás zkušených objasnit? Náš dům má 2 vchody po osmi bytech. Jestli dobře počítám, je to okolo 40ti radiátorů v jednom vchodě. Jaké by byly přibližné náklady? D
Správce SVJ
Dobrý večer, může mi někdo poradit, kde zajistit dobrého správce do SVJ?Praha 4. Z důvodu neustálého napadání, urážek , nemluvě o poškozených autech apod. ze strany některých vlastníků jsme všichni tři členové odstoupili. Z původního BD jsme se rozdělili za čtyři SVJ. 3 SVJ již zahájili revitalizaci objektů( podotýkám po 40 letech). Náš dům to prý( podle některých vlastníků nepotřebuje) apod. Máme vlastní kotelnu, tak že navýšení cen plynu je dost znatelné.Na sdělení vlastníkům, že za r. 2010 byl doplatek cca 100 tis. Všichni křičeli, že je to vina
Odvolání členů výboru
Dobrý den, v našem společenství vznikl problém s uzurpováním moci.Vznikla složitá situace, kdy v r.2006 byl zvolen „výbor“ + 1 náhradník několika osob najednou, což podle mne nebylo správné. V r.2009 prodal byt vlastník zvolen do výboru, v loňském roce odstoupili z výboru písemně další dva členové (změny nebyly předsedou zaslány na rejstřík). Ve stanovách je uvedeno, že výbor je zpravidla 5 členný. Místopředsedkyni odvalolal sám výbor na což má právo, ale dále ji již na schůzky nezval. Ve výboru zůstali pouze 2, předseda a našeptávač, který předsedu „řídí“, našeptávač řídil také poslední Shrom.VJ, kde byl vznesen návrh na jednoho z členů na změnu projednávání bodů tj.
založení svj
Dobrý den rád bych se zeptal jaké jsou možnosti a co popřípadě dělat,když většinoví vlastník nám brání v založení svj.Ačkoli asi 5 vlastníků bytů je pro toto sdružení, vetšinoví vlastník toto nerespektuje.děkuji

Poslední komentáře